Connect with us

Банки

Шефът на Danske Bank подаде оставка заради скандал за пране на пари

Published

on

Thomas Borgen Danske Bank
Томас Борген, вече екс CEO на Danske Bank. Снимка: danskebank.com

Съмненията за над 200 млрд. евро изпрани от естонския клон на банката.

Главният изпълнителен директор на Danske Bank подаде днес оставка вследствие на скандал за изпиране на пари, съобщава BBC.

Томас Борген се оттегли след разследване за плащания в размер на около 200 млрд. евро от банката чрез естонския ѝ клон.

Датската банка заяви, че много от тези плащания са подозрителни.

Борген заяви, че е наясно, че Danske Bank не е изпълнил задълженията си, за което съжалява.

Въпреки че разследването, проведено от външна адвокатска кантора, стигна до заключението, че съм се справил с моите правни задължения, смятам, че най-добре е всички страни да си подам оставката“, каза още той.

Банката заяви, че не е в състояние да определи колко точно пари се смятат за изпрани през нейния естонски клон между 2007 и 2015 г.

Акциите ѝ паднаха веднага с 7% в Копенхаген след оставката на Томас Борген и намаляването на перспективите ѝ за цялата година.

Естонският орган за финансов надзор заяви, че сега разглежда заключенията от вътрешното разследване на Danske.

Докладът описва сериозни недостатъци в организацията на Danske Bank, където желанието за поемане риск и контролът на риска не са в равновесие“, заяви председателят на Естонския финансов надзор Килвар Кеслер.

Естонският регулатор и органът за финансов надзор на Дания обмислят предприемането на общи действия.

През 2014 г. Естонският орган за финансов надзор заяви, че е извършил задълбочени проверки на естонския клон на Danske Bank.

На следващата година регулаторът заяви, че е наредил на банката да отстрани недостатъците в организацията си за контрол на риска. В резултат на това, клонът Danske Estonian, престава да обслужва клиенти, които не са живели в страната.

Това че естонският клон управлява руски и бивши съветски пари също бе обект на разследване в самата Естония.

Международният финансист Бил Браудър, отдавна твърди, че естонският клон на Danske е “един от основните канали, свързани с измамите” на руските власти за възстановяване на данъци от 230 млн. долара.

Официалните заключения от вътрешното разследване на Danske Bank можете да видите тук.

Банки

Алианц Банк България започва цялостна дигитална трансформация

Published

on

Алианц Банк България стартира проект за цялостна дигитална трансформация, която ще помогне на финансовата институция да отговори на актуалните очаквания на клиентите и ще направи общуването с банката още по-лесно и удобно. Проектът ще се изпълнява в партньорство със Софтуер Груп – глобална технологична компания с централа в София, като ще бъде внедряван поетапно в рамките на две години и половина. Очаква се първите резултати да бъдат налице още в края на 2019 г.

Внедряване на дигитална банкова платформа, която да се използва от клиенти и служители, автоматизиране и дигитализиране на процесите по отпускане на кредити и агентско банкиране, както и единен портал за управление на лични данни са част от решенията, които ще бъдат реализирани. Също така ще бъде разработено приложение, чрез което крайните потребители ще могат да управляват личните си финанси. Клиентските услуги на банката ще бъдат подпомогнати от чат бот, който да предоставя възможности за самообслужване, спестявайки време и осигурявайки удобство на потребителите.

„За нас е изключително важно да отговорим на нуждите на модерните хора, които са все по-информирани и имат все по-високи изисквания към компаниите, чиито услуги ползват. Наш приоритет е да предложим на клиентите си съвременно дигитално обслужване с фокус към бързината, качеството и индивидуалния подход. Внедряването на новата дигитална платформа е част от стратегията на Алианц България за дигитална трансформация и ще осигури изцяло ново и подобрено клиентско преживяване“ – каза Георги Заманов, Главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Новата платформа, ще предостави дигитални канали, които да подпомогнат по-лесния достъп до финансовите услуги на банката, намаляването на оперативните разходи, преминаването към изцяло дигитални процеси без необходимост от хартия, както и осигуряването на по-качествено клиентско обслужване онлайн и офлайн.

„Гордеем се да установим дългосрочно партньорство с Алианц Банк България и да ги подпомогнем в процеса на цялостна дигитална трансформация. Ще се радваме да виждаме все повече примери на динамично развиващи се финансови институции, които инвестират сериозно в иновации, следвайки глобалните тенденции“ – коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на Софтуер Груп.

Според проучване на Еrnst & Young България, което проследява доверието на висшия банков мениджмънт към икономиката, банките и банковата система през 2018-а година, 100% от банките в България посочват оптимизирането на процесите като един от най-важните приоритети за тяхната институция. Те определят като приоритет също така и инвестицията в технологии за подобряване на обслужването на клиенти.

Continue Reading

Банки

Продажбата на дела на Австрия в Hypo Steiermark не представлява държавна помощ

Published

on

Така банката вече е изцяло собственост на Raiffeisen-Landesbank Steiermark.

Днес Европейската комисия (ЕК), публикува анонс, че е установила, че продажбата от страна на австрийската държава на дела ѝ от 25% плюс 2 акции, които притежава в Landeshypothekenbank Steiermark AG (по-известна като Hypo Steiermark) на частната банка Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG не включва държавна помощ.

Raiffeisen вече притежава 75% минус 2 акции от Hypo Steiermark и има право на закупуване на останалите акции.

Австрия е уведомила ЕК за продажбата и е представила оценки на акциите на Hypo Steiermark от двама независими експерти.

С тези данни и въз основа на допълнителна информация, предоставена от австрийската държава, Комисията заключи, че продажната цена е в съответствие с пазарните условия. Следователно сделката не включва никаква държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

Повече информация ще бъде достъпна на уебсайта на Комисията по конкуренцията, в публичния регистър на делата, под номер SA.51650, след като бъдат разрешени всички въпроси, свързани с поверителността.

Continue Reading

Банки

Какво казват експертите на Deutsche Bank за изхода от Брекзит?

Published

on

Deutsche bank

Като цяло, те са оптимисти за намиране на решение.

Вчера Deutsche Bank публикува мненията на шестима свои топ икономически експерти за изхода на преговорите за Брекзит и последстивята му както за британската, така и за икономиката на ЕС.

Дейвид Фолкерц-Ландау, главен икономист на групата и глобален ръководител на отдела за проучвания:Въпросът дали споразумението може да бъде постигнато, зависи от това доколко ЕС е готов да признае, че е използвал силната си позиция за преговори, за да тласне правителството на Мей към споразумение, което не е приемливо. По този въпрос не съм прекалено оптимистичен.

Така нареченият “хаотичен” изход няма да бъде толкова хаотичен, както се пише. Икономическата необходимост от двете страни на Ламанша ще доведе до приемане на преходни спешни мерки за продължаване на трансграничната търговия. Краткосрочната болка ще се поеме от двете страни на Ламанша

Можем да предскажем с увереност, че хаотичното излизане без преходни спешни мерки ще доведе до рецесия през 2019 г. при вече отслабващата ЕС икономика. Дори и с така наречения хаотичен изход, Великобритания ще се възстанови икономически от 3 до 4 години. В дългосрочен план е много вероятно извън ЕС Обединеното кралство да го изпревари икономически.”

Оливър Харви, директор на проучванията за Брекзит в Deutsche Bank:След повече от две години, откакто Обединеното кралство задейства Член 50, за да напусне ЕС и след 18 месеца преговори, най-накрая се вижда положително решение за Брекзит. Ние сме оптимисти за паунда и целим курс 0,84 EUR за 1 GBP.

Хелмут Кайзер, главен стратег за Германия в управлението на благосъстоянието:Както се вижда от гласуването през юни 2016 г., съдбата на британските акции е силно зависима от посоката на британския паунд. Всякакви решения или политики, които ще доведат до Брекзит „без сделка“, биха засилили отблъскването на инвеститорите към активите на Великобритания. Въпреки че резкият спад на британския паунд би могъл да послужи като възглавница за акциите на Великобритания, подобни сценарии биха допринесли за значителна несигурност и биха могли да доведат до скок на волатилността, придружена от общо отрицателни пазарни настроения.

Стефан Кройцкамп, главен инвестиционен директор (CIO) и съпредседател на инвестиционната група:За съжаление всичко остава възможно: нови избори, удължаване на срока за Член 50 или дори втори референдум. Подобно на много от нашите колеги, ние продължаваме да се надяваме на организирано излизане на Обединеното кралство от ЕС. Но пътят за постигането му остава неясен и при всеки случай е пълен с много препятствия. Също така трябва да признаем, че вероятността за твърд Брекзит се е увеличила.

Стефан Шнайдер, главен икономист за Германия:В това има известен парадокс: ясното поражение на премиера Тереза Мей сега може да проправи пътя за междупартийно решение в Лондон. Защото непопулярният компромис с ЕС, който се разпадна до провал, все още може да стане приемлив с някои промени в Лондон. По-голямата част от депутатите не искат хаотичен Брекзит.

Несигурността за германската икономика, причинена от Брекзит, вероятно ще продължи още известно време. Въпреки това, през последните месеци германската експортна индустрия си написа домашното и също се подготвя за труден Брекзит. Компаниите изграждат нови вериги за доставки и ще използват по-пълноценно складовите си бази, вместо непрекъснато да произвеждат.

Улрих Стефан, главен инвестиционен директор за частни и търговски клиенти:
Много анализатори повишиха прогнозите си за паунда поради вероятния спад на несигурността и като цяло са положителни за бъдещето на британската икономика. Аз също очаквам паундът да остане силен: възможно е катастрофалното поражение на Мей да предизвика консенсус в парламента, който ще доведе до предоговаряне с ЕС и може да предотврати тежък Брекзит.

Continue Reading

Банки

При твърд Брекзит – ЕС банките с достъп до клиринговите къщи във Великобритания

Published

on

Sabine Lautenschlaeger, ECB
Сабине Лаутеншльогер. Снимка: ЕЦБ.

ЕК ще осигури това, но мерките ще са временни, докато се намери по-постоянно решение.

Клирингът на дериватите в централните контрагенти в Обединеното кралство е от решаващо значение за банките от еврозоната. При твърд Брекзит, това може да означава, това че те ще загубят достъпа до тези услуги.

Ето защо Европейската комисия (ЕК) планира да предприеме временни мерки за запазване на достъпа до централните контрагенти във Великобритания.

Тези мерки ще бъдат обаче са само временни и банките трябва да се уверят, че са подготвени за това, което ще се случи по-нататък.

„Така че няма време за почивка; има само още малко време за подготовка.“ – заяви Сабине Лаутеншльогер, член на Изпълнителния съвет и заместник-председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) на конференция за управление на риска и надзор, организирана от Ирландската Федерация на банкиране и плащания, провела се в Дъблин днес.

Тя обясни още, че още от самото начало ЕЦБ е идентифицирала областите след Брекзит, които пораждат загриженост за отделните банки – особено онези, които планират да се преместят от Обединеното кралство в ЕС.

Централната банка няма да приеме „празни черупки”, както и практики за обратно разклоняване, т.е. банките да предоставят услуги на клиенти от ЕС само от клонове в Обединеното кралство.

ЕЦБ очаква още, че всички банки ще разполагат с достатъчно възможности за управление на всички съществени рискове на местно равнище, т.е. от в еврозоната. Аутсорсингът на функции или услуги не трябва да компрометира оперативната им независимост.

Според Сабине Лаутеншльогер Брекзит засяга не само банките, а и регулирането и надзора, които също ще трябва да се адаптират.

Европейските банкови надзорници работят усилено, за да се подготвят добре за него.

 

Пълната реч на Сабине Лаутеншльогер, можете да намерите тук.

Continue Reading

Банки

Унгарският собственик на ДСК обяви придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк

Published

on

Унгарската банка OTP Bank Plc. официално обяви придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк от страна на българското й дружество Банка ДСК. Процесът по интеграция на двете банки, ще бъде ръководен от настоящия главен изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

Очаква се интеграцията да приключи през 2020 г. като до тогава двете банки ще функционират като отделни юридически дружества. Тази година предстои да се извърши ребрандиране на Сосиете Женерал Експресбанк, която вече ще се казва Експресбанк ОТП. Купената банка ще има нов управителен съвет.

Стойността на сделката не беше официално обявена, но малко преди нея капиталът на Банка ДСК беше увеличен с 600 млн. евро. С обединението на двете институции ДСК ще управлява активи на обща стойност над 18 млрд. лв – колкото има и най-голямата банка в България Уникредит Булбанк.

Групата ОТП започва придобиванията си в региона през 2001 г. – с банки в Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Украйна, Русия и Черна гора. Сега групата присъства в девет държави като се очаква до края на годината да придобие поне още три банки в региона.

Continue Reading

Банки

Societe Generale Group очаква по-ниски финансови резултати за Q4 на 2018 г.

Published

on

Societe Generale

Това се дължи на предизвикателната среда на световните капиталови пазари.

Днес Societe Generale Group обяви, че очаква резултатите от четвъртото тримесечие на миналата година да бъдат повлияни от трудните пазарни условия и въздействието на някои продажби на активи.

Предизвикателната пазарна среда на световните капиталови пазари може да доведе до спад в приходите на световните пазари и инвеститорски услуги с около -20% през Q4 на 2018 спрямо Q4 2017 и приблизително -10% през 2018 г. спрямо 2017 г., както и значително увеличение на рисково претеглените активи.

Отделно SocGen ще резервира еднократна такса от 240 милиона евро заради продажбата на SocGen Serbia и дела си в La Banque Postale Financement.

Групата очаква разходите ѝ за риска да бъдат в рамките на диапазона от 20-25 базисни пункта.

Съветът на директорите на Societe Generale възнамерява да предложи стабилен дивидент за 2018 г. (2,20 евро на акция), като ще предложи на акционерите възможност за 50% изплащане с акции.

Като се вземат предвид подписаните сделки (заедно с продажби и придобивания) и ако се приеме решението на Съвета на директорите за дивидентите – се очаква коефициентът на груповия СЕТ1 на проформа база да бъде между 11,4% и 11,6% към Q4 18, в съответствие с целта на банката от 12% CET1 за 2020 г.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени