Connect with us

Крипто

Над 1.2 млрд. долара са “изпрани” през криптовалути за една година

Published

on

bitcoin

Криптовалутите привличат криминалния контингент заради липсата на регулации, по-трудното идентифициране и скриването на лични данни.

Доклад на компанията за киберсигурност CipherTrace, публикуван от CCN, показва, че престъпният свят започва все по-активно да използва критповалутите.

Една от впечатляващите статистики е, че в рамките на около година, през криптовалути са “изпрани” над 1.2 млрд. долара.

Ръстът на оплакванията за престъпления чрез криптовалути към ФБР са се увеличили 6 пъти през 2018 г. спрямо 2015 г. Докладът казва още, че престъпниците често са сред първите, които започват да използват задена нова технология.

Криптовалутите привличат криминалния контингент основно заради липсата на регулации, по-трудното идентифициране и скриване на повечето лични данни.

Вече има изградена цяла схема със специални софтуерни инструменти, които да улесняват изпирането на пари чрез криптовалути.

Първо се използват специални процеси за вливането на парите в системата чрез т.нар. смесители, барабани и др., като този начин се прикриват следите им.

За целт най-често се използват по-малко популярни криптовалути, където няма чак толкова голямо наблюдение.

След това се започва процес на прехвърляне на парите от една криптовалута в друга, смяна на адреси, портфейли и др. Крайната цел е съвсем да се заличи произхода им.

Целият процес коства на престъпниците част от средствата им за транзакции и смяна на обменните курсове, но накрая те остават със законно придобити средства.

Крипто

Bitcoin има само 5% шанс да достигне $10 000 в следващите 6 месеца

Published

on

bitcoin coins

Шансовете Bitcoin да достигне цена от $10 000 в рамките на следващите шест месеца са минимални. Това показва анализ на Skew Markets на базата на досегашното представяне на криптовалутата, съобщава CCN.

Според анализаторите от Skew Markets вероятността Bitcoin да прескочи границата от $10 000 през следващите шест месеца е само 4.6%. Дори нивото от $8000 за сега изглежда трудно постижимо със само 10% вероятност.

Според Skew Markets представянето на Bitcoin ще продължи да е доста скромно. Анализаторите очакват едва 20% вероятност криптовалутата да достигне дори $6000 до септември т.г.

Положителната новина е, че дневният обем се увеличава. Само през този месец имаше пет поредни дни с дневен обем над $10 млрд. А през последните 5 месеца обемът се е увеличил с около 150%. Пазарът сякаш бавно се оздравява, но все още е нужно време преди да е готов за големи постижения от гледна точка на цените, смятат анализаторите.

Continue Reading

Fintech

Регулациите ще съживят криптопазара, смята SEC

Published

on

bitcoin

Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) смята, че регулациите ще съживят криптопазара. Наближава криптопролет, казва Валери Сцзепаник, главен съветник по дигиталните активи към SEC по време на конференцията SXSW в Тексас, цитирана от CCN.

“Смятам, че ако искаме да подушим криптопролет във въздуха, то ще трябва хората да вървят заедно с регулаторите. Аз мисля, че пролетта ще дойде”, коментира Сцзепаник.

Според нея правилните регулации ще мотивират иновациите. За целта ще се търси баланс между гъвкавост на правилата и иновациите. SEC е избрала подход на по-малко конкретика, което може да е трудно за новите компании да знаят до къде могат да се простират, но ще помага на развитието на иновациите.

Ще се разчита предимно на принципи, което ще даде повече възможности на компаниите. Трябва да се внимава правилата да не поведат технологиите в една или друга посока, допълва Сцзепаник.

“Хората харесват да слагат етикети на всичко, но ние винаги гледаме зад етикета, за да видим какво точно се случва. След това ще му дадем етикета, който заслужава според закона”, казва тя по повод криптовалутите и множеството им версии.

Continue Reading

Fintech

CBOE се отказа от пускането на Bitcoin фючърси този месец

Published

on

bitcoin

CBOE (Chicago Board Options Exchange) обяви, че през март няма да пуска нови Bitcoin фючърси. Борсата допълва, че обмисля как да продължи да предлага дигитални деривати.

CBOE допълва, че вече публикуваните XBT фючърси остават и ще продължат да се търгуват. Не се дава и срок, в който ще се възобнови публикуването на нови фючърси. В момента последният Bitcoin фючърс на CBOE изтича на 19-ти юни т.г.

Това е поредна отрицателна новина около криптовалутата през последните дни. За сега тя не се отрази особено на цената на Bitcoin, която е около $3859. Това е близо и до цената на Bitcoin фючърса на CBOE, който изтича следващия месец.

Continue Reading

Fintech

Банков регулатор предупреди, че криптоактивите са опасни за стабилността

Published

on

bitcoin, биткоин

Комисията по банков надзор на Базел (BCBS) обяви, че криптоактивите са опасни за банките и финансовата стабилност, съобщава CNN. При това рискът съществува дори и при ограниченото им участие на криптопазара, съобщи BCBS.

Според комисията тези активи не дават “надеждните, стандартни функции на парите и не са сигурно средство за размяна или съхранение на стойност“. Тя напомня, че криптоактивите не са признати от нито едно правителство или институция.

Институцията се притеснява и от голямата нестабилност на цените на криптоактивите. Те носят големи рискове за ликвидността, кредитите, пазара операциите и все още са свързани с рискове за злоупотреби и използване за финансиране на престъпна дейност.

BCBS препоръчва на банките, които все пак искат да участват на криптопазара, да го правят с много малки суми, внимателна предварителна проверка, прозрачност, диалог с регулаторите и постоянно управление на риска.

Continue Reading

Fintech

Анализатор предупреждава за нов срив на Bitcoin

Published

on

bitcoin

Оптимизмът около Bitcoin отново започва да увяхва след като криптовалутата за пореден път не успява да задържи възхода на цените си. Според анализатора Майк Макглон на Bloomberg, има индикатори, че може скоро да има нов срив на криптовалутата.

Той посочва, че индикаторът MACD пада бавно, но стабилно от средата на февруари насам и доближава критична точка. Често се смята, че когато такава се достигне, предстои нов спад на цените на дадения актив.

Сред коментарите са, че Bitcoin е по-нов финансов актив и не винаги отговаря на класическите индикатори. Очакванията са, че в момента повечето инвеститори ще продължат да изчакват и да задържат активите си в криптовалутите без да купуват и продават много. Това допълнително допринася за забавянето на пазара.

Въпреки това Макглон предупреждава, че ситуацията на криптопазара в момента е сходна с тази от ноември миналата година точно преди поредния голям спад.

Continue Reading

Крипто

Samsung представи криптопортфейла за Galaxy S10

Published

on

Samsung представи криптопортфейла, който ще се предлага с Galaxy S10, съобщава CoinDesk. Услугата ще се казва Samsung Blockchain Wallet, като първоначално ще поддържа само ether и ethereum-базирани ERC20 токени.

За сега липсва официална поддръжка на Bitcoin, въпреки че логото на криптовалутата беше част от предварителните снимки. Портфейлът ще може да се използва с различни децентрализирани приложения. В началото те ще са четири: Enjin, Cosmee, CryptoKitties и CoinDuck.

Криптопортфейлът ще се предлага като допълнително приложение в онлайн магазина на Samsung. Той ще може да се инсталира само на Galaxy S10 поне в началото. Samsung планира да разшири услугата с други устройства и криптовалути постепенно.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени