Свържете се с нас

Крипто

Над 1.2 млрд. долара са „изпрани“ през криптовалути за една година

Публикувана

на

bitcoin

Криптовалутите привличат криминалния контингент заради липсата на регулации, по-трудното идентифициране и скриването на лични данни.

Доклад на компанията за киберсигурност CipherTrace, публикуван от CCN, показва, че престъпният свят започва все по-активно да използва критповалутите.

Една от впечатляващите статистики е, че в рамките на около година, през криптовалути са „изпрани“ над 1.2 млрд. долара.

Ръстът на оплакванията за престъпления чрез криптовалути към ФБР са се увеличили 6 пъти през 2018 г. спрямо 2015 г. Докладът казва още, че престъпниците често са сред първите, които започват да използват задена нова технология.

Криптовалутите привличат криминалния контингент основно заради липсата на регулации, по-трудното идентифициране и скриване на повечето лични данни.

Вече има изградена цяла схема със специални софтуерни инструменти, които да улесняват изпирането на пари чрез криптовалути.

Първо се използват специални процеси за вливането на парите в системата чрез т.нар. смесители, барабани и др., като този начин се прикриват следите им.

За целт най-често се използват по-малко популярни криптовалути, където няма чак толкова голямо наблюдение.

След това се започва процес на прехвърляне на парите от една криптовалута в друга, смяна на адреси, портфейли и др. Крайната цел е съвсем да се заличи произхода им.

Целият процес коства на престъпниците част от средствата им за транзакции и смяна на обменните курсове, но накрая те остават със законно придобити средства.

Крипто

459% ръст на криптоотвличанията през тази година

Публикувана

на

bitcoin coins

Популярността на криптовалутите логично води и до голям ръст на опитите за злоупотреби. Доклад на Cyber Threat Alliance (CTA) съобщава, че през тази година има 459% ръст на т.нар. криптоотвличания – използването на системните ресурси на компютри за копане на криптовалути без знанието и разрешението на собствениците им, съобщава CCN.

Един от последните подобни случаи е атаката към правителството на Индия. Служебни компютри и сървъри са били използвани от хакери, за да копаят криптовалути. В повечето случаи подобни злоупотреби се разбират от потребителите единствено, когато компютърът им започне да работи бавно без да е видимо натоварен.

CTA смята, че огромният ръст на тази атака се дължи на уязвимостта EternalBlue, която беше разкрита през пролетта на миналата година. Същата уязвимост беше използвана и от WannaCry. За нея има „кръпки“ вече 18 месеца, но въпреки това не всички засегнати потребители и компании са я инсталирали.

Този тип хакерски кампании могат да се оказват доста печеливши. CTA отбелязва, че кампанията Somominru през февруари т.г. е изкарала $2.3 млн. по този начин.

Прочети още

Крипто

Европол предупреждава за ръст на криптовируси

Публикувана

на

bitcoin

Европол предупреждава за ръст на криптовируси и хакерски атаки, насочени към кражбата на криптовалути. Това става в новия годишен доклад за интернет престъпността, съобщава CoinDesk.

Според доклада, хора, които имат активи в криптовалути и използват криптоборси, са изложени на все по-голям риск, защото се увеличават злоупотребите с финансовите технологии. Европол казва още, че до момента няма данни чрез криптовалути да са финансирани терористични атаки на територията на Стария континент.

В доклада пише, че терористичните групи за момента използват криптовалутите предимно за преводи на ниско ниво. Основното им финансиране продължава да идва по конвенционални методи.

Вместо това има ръст на използването на криптовалути за пране на пари. Заради по-голямата анонимност и децентрализацията, Европол очаква криптоборсите да се превърнат в един от основните методи за изпиране на пари.

Засича се и ръст на криптовирусите. Те са скочили с 956% спрямо първото полугодие на миналата година. Те вече са изпреварили и вирусите-откупи, които доскоро бяха предпочитани от хакерите. Сега се правят вируси и кодове, които да „копаят“ криптовалути без знанието на потребителите. Особено популярни са атаките срещу много посещавани сайтове и слагането на код в тях. Така се осигурява постоянен приток на „копачи“ докато разглеждат сайта.

Прочети още

Крипто

Bitcoin отново тръгна надолу и помрачи прогнозите

Публикувана

на

Crypto-currency, bitcoin

Bitcoin изтри постиженията си от миналата седмица, като се понижи до 5-дневен минимум. Това не звучи като много, но беше достатъчно, за да помрачи прогнозите и очакванията на инвеститори и анализатори, съобщава CoinDesk.

Криптовалутата загуби малко над $500 от цената си през уикенда и влоши настроението на инвеститорите, които очакваха пореден ръст след спада по-рано този месец. MAS индикаторите показваха в събота, че има възможност за ръст, заради което реално случилото се допълнително изненада участниците на пазра.

В момента Bitcoin е далеч и от най-високата си стойност през този месец – $7429, които постигна на 2-ри септември. Цената на криптовалутата сега варира около $6300, като продължителният спад отново върна и мрачните прогнози, че цената може да слезе и до $5000.

Все пак линията на най-ниските нива на цените преди поредния ръст, постепенно се качва нагоре. Това е оптимистичната част от ситуацията, която кара инвеститорите да очакват, че макар и бавно, Bitcoin продължава да увеличава цената си в дългосрочен план.

Прочети още

Крипто

Джак Ма: Блокчейн трябва да се насочи към производството

Публикувана

на

Jack Ma
Джак Ма - създателят на Alibaba. Снимка: Alibaba Group

Съоснователят на Alibaba Джак Ма обяви, че блокчейн, както и изкуственият интелект и IoT могат да се окажат безсмислени, ако не се насочат към производството. Това обяви той по време на World AI Conference 2018, цитиран от CCN.

„AI, блокчейн и IoT ще бъдат безсмислени технологии, освен ако не успеят да помогнат на трансформацията на производствената индустрия и еволюцията на обществото към по-зелена и приобщаваща посока„, обяви Ма.

Според него, ако блокчейн се използва само във света на финансите, това няма да е достатъчно за технологията да придобие масовост. Той смята, че блокчейн трябва да се развие и да може да се използва в голям мащаб като основната технология за обработка на данни и децентрализирана база данни от компаниите.

Вече има и подобни проекти, които се опитват да постигнат точно това. Ethereum е създадена като платформа именно с цел да позволи на компаниите да разработват върху нея свои приложения и системи. Други подобни мрежи са EOS и Cardano.

Въпреки това техният успех зависи в голяма степен не само от развитието на технологията, но и желанието на компаниите да я използват. А то може да се мотивира с ефективни и сигурни разработки.

Прочети още

Крипто

Тим Дрейпър: Пазарът на криптовалути ще достигне 80 трилиона долара до 15 г.

Публикувана

на

Известният инвеститор Тим Дрейпър прогнозира, че пазарът на криптовалути ще достигне до 80 трилиона долара в рамките на следващите петнадесет години. С тази прогноза топ експертът се ангажира по време на срещата на върха на DealStreetAsia PE-VC в Сингапур миналата сряда.

Дрейпър е на мнение, че в близко бъдеще блокчейн ще има изключително силен трансформиращ ефект върху сфери, за които никога не сме мислили, че могат да се трансформират – като финансите, здравеопазването и управлението например. Той сравнява потенциала на тази индустрия с бума на интернет в началото на деветдесетте години.

Въпреки че осемдесет трилиона долара са голям дял за такъв малък пазар, който в момента не разполага с 200 милиарда долара, Дрейпър очаква, че криптовалутите ще претърпят възход, подобен на интернет. Според статистически данни световното използване на интернет се е увеличило повече от 100 пъти за периода 1995-2010 г.

Като се има предвид, че приблизително 4 милиона души използват биткойн в момента, можем само да си представим какъв ще бъде пазарът на криптовалутите след 15 години.

Прочети още

Крипто

Увеличават се съдебните дела заради криптовалути

Публикувана

на

bitcoin

През първото полугодие на 2018 г. има рязко увеличение на съдебните дела, които споменават Bitcoin, криптовалути или блокчейн. Това показва доклад на анализаторската компания Lex Machina, цитиран от CCN.

През цялата 2017 г. е имало едва 15 дела в САЩ, които са споменавали една от тези три думи. Само през първите 6 месеца на 2018 г. техният брой вече е 45.

Най-много, една трета, са заведени от американската Комисия по ценни книжа и фондови борси. През тази година тя затегна контрола над сектора.

Ръстът на делата съвпада и със спада на цените на криптовалутите. През последното тримесечие на миналата година, когато цените на виртуалните активи бяха най-високи, е имало само 7 дела.

През първото тримесечие на тази година, когато бяха едни от най-големите спадове, броят на делата се е утроил.

Анализаторите са регистрирали общо 22 дела през първото тримесечие и 23 – през второто. Ако темпото на ръст на делата се запази, то към края на 2018 г. може да има шесткратен скок спрямо миналата година.

Прочети още
Реклама

Най-четени