Connect with us

Fintech

5 практични тенденции във финтех сегмента

Published

on

Technology_fintech

Финтех секторът се развива и продължава да привлича интерес. След като първо се насочи към най-вече бизнеса, сега браншът започва да обръща все по-голямо внимание и към крайните потребители. А това води със себе си нови тенденции, които да направят услугите по-практични и интересни за клиентите, съобщава Bankrate.

Една от тези тенденции в помощ при спестяванията. Финтех приложения, платформи и услуги вече предлагат различни функции за оптимизиране на разходите и спестяване на повече средства. Има приложения за всичко – от такива, които помагат за плащане на кредити и заеми, до такива, които откриват и предлагат различни промоции и др.

Друга тенденция е спестяването на време. Тук често финтех компаниите разчитат и на партньорства с банките и ИТ гигантите. Например интеграция на услугите си в гласовите асистенти, за да може да се плаща през смартфона с команда.

По-голяма сигурност срещу злоупотреби. Възрастните хора са особено уязвими на финансови манипулации. Те могат лесно да бъдат объркани от множеството термини и технологии. Най-лесната е добавянето автоматизирано, регулярно плащане за дадена услуга, която те мислят, че са платили еднократно. Някои приложения вече работят по методи за блокиране на търговци от достъп до сметките на потребителите, както и използват алгоритми, за да преценяват дали дадена активност е коректна или съмнителна.

Финтех секторът създаде и “необанки”. Това са стартъпи, които помагат на потребителите да управляват парите си дигитално, като сключват партньорства с други финансови институции, които реално да държат тези пари. Сега част от тези необанки вече започват да се регистрират като истински банки, което им дава повече възможности за нови услуги. Казано по друг начин – както банките започват все повече да се доближават до активността на технологични компании, така и технологични компании се доближават до активността на банките.

Най-важното за потребителите обаче е сигурността. Изграждането на доверие към дадена услуга или компания, за да повериш дори част от парите си, е голямо предизвикателство. Именно затова финтех компаниите акцентират все повече над сигурността и новите методи за защита, които разработват и предлагат за клиентите си.

Fintech

Bitcoin на път да реализира второто си най-добро тримесечие в историята

Published

on

bitcoins

Силното представяне на Bitcoin през последните седмици може да се отрази доста добре на общата история на криптовалутата. Ако задържи сегашното си ниво над $11 000, Bitcoin ще запише второто най-добро тримесечие в своята история, съобщава CoinDesk.

На първо място остава 4-тото тримесечие на 2017 г., когато цената почти достигна $20 000. Bitcoin започна сегашното тримесечие на 1-ви април с цена от $4092. До момента ръстът е около 165%, като ако няма сериозни промени в цената, рекордът ще се запази.

Това ще е финалната индикация, че “мечешкият” пазар вече е напълно преодолян. Тенденцията започна именно през това тримесечие и постепенно се засилваше въпреки многократните опити за нови спадове на цените.

Сега нагласите са за нови ръстове, но разбира се, ще има и съпротива. Следващите цели са $11 247 и $11 394, които Bitcoin трябва да преодолее, изчисляват от Bitstamp.

Continue Reading

Fintech

Facebook е говорила с Федералния резерв преди представянето на Libra

Published

on

Председателят на американския Федерален резерв Джером Пауъл обяви, че Facebook е говорила с институцията преди да представи криптовалутата Libra.

Компанията е водила разговори с много регулатори по света, допълва Пауъл по време на пресконференция, цитиран от Coindesk.

Той казва, че за сега не се очакват някакви ефекти от криптовалутата върху регулациите. Според него дигиталните валути все още прохождат и няма особени притеснения за централните банки и техните възможности. Все пак Федералният резерв държи ситуацията под око, допълва Пауъл.

Има потенциални ползи, има и рискове, особено с валута, която може да има голямо приложение. Затова бих подкрепил ръководителя на Bank of England Марк Карни, който каза, че ще имаме доста високи очаквания от гледна точка на сигурност и съвместимост с регулациите, ако компанията реши да продължи с това“, казва Пауъл.

Засега обаче не се обмислят някакви конкретни правила или нови регулации.

Continue Reading

Fintech

Руската централна банка обмисля пускането на дигитална валута

Published

on

Централната банка на Русия разглежда възможностите за пускането на дигитална валута. Това обаче не означава, че ще се случи скоро, казва председателят на банката Елвира Набюлина, цитирана от ТАСС.

Основното изискване на банката е технологиите да са достатъчно зрели и развити, за да гарантират продължителна и надеждна работа. Също така е много важно и дали самите граждани са готови да оставят хартиените пари и да преминат на дигитални.

Според Набюлина предпочитанията към хартиените пари не са изненада. За много хора те идват с анонимност и поверителност.

Затова банката разглежда и други приложения на дигиталните пари. Например да се използват при някои услуги като бързи междубанкови преводи.

Засега обаче всичко това остава само в сферата на проучванията и анализите. Смекчаването на руските институции към криптовалутите продължава, но с бавно темпо.

Continue Reading

Fintech

Банка Lloyds пусна приложение което свързва акаунтите на три от брандовете ѝ

Published

on

То се нарича Open Banking app и работи за Lloyds Bank, Halifax и Bank of Scotland.

Lloyds Banking Group стартира мобилно приложение, което позволява на клиентите ѝ да виждат своите текущи сметки, спестявания и други функции в три от своите брандове, съобщава AltFi.

Новото приложение свързва акаунти на потребители на Lloyds Bank, Halifax и Bank of Scotland в реално време.

Банковата група заяви, че чрез новото приложение клиент със сметка в Halifax ще може да вижда и информацията за кредитната си карта и спестовната си сметка и в Lloyds Bank.

Системата използва технологията Open Banking, която работи според предписанията на Директивата за платежните услуги.

Open banking (отвореното банкиране) е финтех услуга, която използва отворени API, които позволяват на разработчици от трети страни да създават приложения и услуги около дадена финансова институция.

Това дава възможност на клиентите чрез логване през един уебсайт или чрез отваряне на едно приложение от телефон или таблет да виждат всичките си банкови и спестовни сметки, кредитни карти и друга информация на едно място, независимо в коя банка са те.

Промяната в правото на Европейския съюз в началото на годината въведе отвореното банкиране, което означава, че чрез него потребителите могат да позволят на компании, различни от тяхната банка, да имат достъп до финансовите им данни.

Според привържениците на тази технология, това ще позволи на потребителите да получават по-добри сделки, като по-евтини овърдрафти, по-бърза смяна на банките и др.

Lloyds добави, че приложението ѝ вече разполага със сигурна 24-часова услуга за съобщения, чрез която клиентите могат получават съпорт редица услуги от извършване на плащания до пътуване в чужбина директно през апликацията.

Ако на даден клиент не може да бъде отговорено незабавно, той бива свързан директно със консултант, без да му се налага да преминава през по-нататъшна идентификация.

Директорът на отдела за трансформация на Lloyds Banking Group Стивън Ноукс заяви: „Клиентите вече използват Open Banking, за да получат по-пълна картина за финансите си. Добавянето на спестовни сметки и кредитни карти в микса ще им помогне да видят моментална снимка на своя  финансов живот, което ще улесни вземането на решения за разходите и спестяванията им. По-късно тази година ще добавим и възможността за извършване на плащания и прехвърляне на пари от сметки на други банки.”

Lloyds Banking Group твърди, че е най-голямата дигитална банка в Обединеното кралство, с повече от 15 милиона клиенти, които управляват своите сметки онлайн и други 9 милиона, които го правят през мобилни устройства.

 

 

Continue Reading

Fintech

Най-голямата банка в Корея се подготвя да съхранява цифрови активи

Published

on

KB Kookmin Bank

Това може да окаже голямо влияние върху индустрията на криптовалутите.

KB Kookmin, най-голямата банка в Южна Корея, подготвя пускането на оферта за съхранение на цифрови активи, съобщава CoinDesk Korea

Банката е обединила усилията си със стартъпа Atomrigs Lab, като двете организации подписаха стратегическо бизнес споразумение на 10 юни.

Atomrigs Lab разработва продукт, наречен Lime, който осигурява цифрови активи като криптовалути, използвайки сигурна MPC (multiparty computation) технология.

Kookmin и Atomrigs Lab ще разработят услуги за съхранение на дигитални активи, които комбинират технологията на Atomrigs Lab и инфраструктурата за вътрешен контрол и технологиите за защита на информацията на KB Kookmin Bank .

Двете компании ще разработват и технологии за защита на цифровите активи, приложения за интелигентни договори, както и създаването на блокчейн мрежа и свързана екосистема.

Включването на такава голяма банка в бизнеса с цифровите активи може да окаже голямо влияние върху индустрията на криптовалутите, посочва публикацията.

Финансова институция, която вече има висока степен на доверие, би могла потенциално да помогне за премахване на опасенията относно сигурността на дигиталните портфейли на клиентите и съмнителни оператори на криптовалути.

Надяваме се, че двете компании ще растат заедно чрез откриване на иновативни услуги в областта на управлението на цифровите активи“, заяви представител на банката.

 

 

Continue Reading

Fintech

Visa пуска блокчейн-базирана услуга за разплащане между фирми

Published

on

blockchain

Visa пуска блокчейн-базирана услуга за разплащания между фирми, съобщава Coindesk. Компанията представи услугата още през октомври 2018 г., като сега тя става факт.

Visa B2B Connect първоначално ще се предлага на 30 пазара, като до края на 2019 г. те ще се увеличат с още 90. Целта на услугата е корпоративните клиенти на Visa да могат да извършват почти моментални международни преводи.

Visa коментира пред Reuters, че не цялата услуга е базирана на блокчейн, а частично. Елементи от технологията са използвани, за да могат преводите да се извършват бързо и с тях да се пренася достатъчно информация. Самите суми отново са от банка до банка.

Услугата първоначално се разработваше с компанията Chain, но в крайна сметка е завършена с Hyperledger Fabric с помощ от IBM.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени