Connect with us

Инвестиции

Бизнес климатът се повишава през април

Published

on

trend, investor

През април 2019 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 1.9 пункта в сравнение с месец март, сочат данни на Националния статистически институт.

Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността, строителството и сектора на услугите. Търговията на дребно запазва приблизително равнището си от предходния месец.

 

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 2.0 пункта в резултат на по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно производствената активност през следващите три месеца също се подобряват, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за износа през следващите три месеца.

Същевременно през април средното натоварване на мощностите в промишлеността се понижава (с 1.8 пункта) в сравнение с януари и достига 75.7%.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 38.3 и 33.0% от предприятията.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

 

Строителство

През април съставният показател „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 1.3 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца също остават благоприятни, макар и по-резервирани в сравнение с март.

Производственият график е осигурен с договори за 5.1 месеца, като е регистрирано понижение от 0.5 месеца спрямо оценката през януари. По-неблагоприятни са и очакванията на мениджърите за нови поръчки през следващите шест месеца.

Факторите „несигурна икономическа среда“, „недостиг на работна сила“ и „конкуренция в бранша“ продължават да са основните проблеми за развитието на бизнеса.

Относно продажните цени в строителството мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

 

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ остава приблизително на нивото си от март. Оценките на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията и прогнозите им за развитието на техния бизнес през следващите шест месеца остават благоприятни. Същевременно и очакванията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.

Най-сериозните затруднения за бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното им влияние.

По отношение на продажните цени търговците предвиждат известно увеличение, макар преобладаващите очаквания да са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги

През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 3.4 пункта в резултат на подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По-оптимистични са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да затрудняват в най-голяма степен дейността на предприятията, като анкетата отчита засилване на неблагоприятното въздействие на втория фактор.

Относно продажните цени в сектора на услугите по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Рискови инвестиции

AE Ventures избра четири нови блокчейн стартъпа, в които ще инвестира

Published

on

Позиционираната в България компания AE Ventures избра четири нови стартиращи проекта, в които ще инвестира като част от своя глобален акселератор Starfleet. С това компанията потвърждава своя ангажимент да подкрепя блокчейн екосистемата, инвестирайки в най-обещаващите проекти в тази област, въпреки дългогодишните проблеми на пазара на криптовалути. Четирите нови стартъпа са Assetify, Cannomy, King Football и Smart Credit. Всеки от тях ще получи до 100 000 щ. долара рискова инвестиция, както и още шест месеца участие в акселераторската програма, включително подкрепа в областта на технологиите, бизнес развитието, маркетинга и правните въпроси от екипа на AE Ventures. Най-важното е, че те ще се възползват от сериозната менторска мрежа, база със знания и експертиза на акселератора.

Ситуирано в Малта – страна, позната като международен блокчейн хъб – третото издание на акселератора Starfleet има глобално покритие и вече привлече стотици стартъпи от целия свят. Microsoft Innovation Center, Малта е водещ партньор и домакин на третото издание. През следващата година акселераторът ще стартира първата си програма в Бангалор, Индия, разширявайки обхвата на своята дейност.

С четирите нови инвестиции стъпваме на нашия сериозен опит в развитието на блокчейн проекти, силната експертиза на нашите ментори и подкрепата от страна на бързо – развиващата се блокчейн екосистема и ще фокусираме усилията си в подкрепа за новите компании в семейството на AE Ventures. Нямаме търпение да обединим сили с тези обещаващи стартъп екипи и да покажем целия потенциал на блокчейн технологиите да променят света“ – сподели Никола Стоянов, Главен изпълнителен директор на AE Ventures.

Вярвам, че Starfleet Malta е най-добрата програма, която сме правили до този момент. Качеството на екипите е изключително и съм убеден, че през следващите няколко месеца ще имаме страхотни продукти, базирани на платформата æternity blockchain. Партньорството ни с Microsoft Innovation Center едва започва и аз съм развълнуван за всички бъдещи проекти, които планираме съвместно в Малта“ – добави Лука Сушич, ръководител на акселератора Starfleet.

Ето повече информация за четирите нови екипа в акселератора Starfleet:

Assetify

е b2b платформа за заеми, която позволява на кредитиращите институции да предоставят кредити, използвайки като гаранция крипто и други дигитални активи. Тя автоматизира отношенията между потребителите на заеми и заемодателите, създавайки нов тип портфейли, наречени multi-signature wallets. Това намалява цената на услугата, както и риска. Компанията вече има два клиента – една Швейцарска банка и един заемодател от България.

Cannomy

е пионер в т.нар. „канабис икономика“, комбиниращ предимствата на обещаващите блокчейн технологии и бързо развиващата се канабис екосистема. Екипът използва т.нар. Distributed Ledger Technology (DLT) за да осигури финансиране за нови начинания в тази област, да улесни техните операции, както и да управлява взаимоотношенията между партньорите.

King Football

използва чипове и æternity блокчейн платформата за да помага на футболните фенове да проследяват по-лесно различни продукти и артикули от отборите, както и да определят дали те са оригинални. Екипът надгражда тази функционалност, създавайки социална платформа, която позволява на феновете да получават персонализирани съобщения от футболни звезди, както и да търгуват помежду си оригинални артикули, създавайки голям вторичен пазар. Известният футболист Димитър Бербатов също е ангажиран с проекта и четиринадесет серии негови артикули вече са в платформата.

SmartCredit

си е поставил за цел да демократизира сегмента на предоставяне на заеми, използвайки т.нар. прехвърляеми токенизирани кредити, като по този начин позволи на всеки заемодател да се превърне в своеобразна банка. Този огромен сектор днес е отговорен за 90% от достъпните пари и неговата децентрализация може да донесе сериозни предимства. Платформата ще създава потребителски кредити с два клика, както и редица инструменти, позволяващи на заемодателя да управлява процеса.

Continue Reading

Инвестиции

Министър Горанов: В началото на новия мандат всеки кмет трябва да прецени каква политика ще води по отношение на местните данъци

Published

on

„И като номинален размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка местните данъци в България са изключително ниски, за да може да се поддържа нормална общинска инфраструктура“. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в сутрешния блок на Нова телевизия. Той уточни, че законът е определил диапазони за възможния размер на местните данъци, голяма част от общините, обаче, по една или друга причина, предпочитат да стоят в долния им край по отношение на отделните данъци. По думите му сега започва новият мандат на местните власти и всеки кмет трябва да си поеме отговорността и да прецени каква политика да води. „Изкушението да разказваш приятно за ухото възпитава грешно българските граждани и те живеят с усещането, че съществуват безплатни неща. Намаляването на данъци е лесно, само че ако решат да изберат ниски или никакви данъци, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството“, предупреди той. На въпрос, свързан с възможността приходите от тол такси да отиват в общините, той подчерта, че тези приходи са предназначени за поддръжка на републиканските пътища. „Ако иска, НСОРБ може да предложи механизъм за плащане използването на общинските пътища“, допусна Горанов.

На въпрос, свързан с тезата, че в проектобюджета умишлено се залагат по-ниски приходи с цел свободно разпределяне на събрания ресурс, министърът отговори: „Ако погледнете приходите за следващата година като дял от БВП, ще видите, че те нарастват, тоест хипотезата, че ние залагаме по-ниски приходи за следващата година, за да разчитаме евентуално на някакво преизпълнение, според мен е несъстоятелна“. Финансовият министър е категоричен, че нито един лев преизпълнение на приходната част на бюджета не може да бъде изхарчен от правителството, не може и не се харчи от правителството. „Колкото е разходът, гласуван в Народното събрание, нито лев отгоре ние не може да направим. В този смисъл, ако се получи преизпълнение на приходите, то автоматично отива в подобряване на бюджетното салдо“, обърна внимание той.

Във връзка с коледните надбавки за пенсионерите министър Горанов отбеляза, че изпълнението на бюджета дава основания за продължаването на тази традиция и през тази година. „Увеличението на пенсиите е такова, каквото произвежда пенсионният модел – той предвижда пенсиите да се изчисляват при първото им отпускане в съответствие с формула, която отчита приноса на всеки човек, след това да се осъвременяват, при отчитане на инфлацията и ръста на средния осигурителен доход“, разясни министърът. По думите му неслучайно правилото се нарича „златно швейцарско” – за да има по-високи пенсии, трябва да има по-високи доходи на осигурените, трябва да има по-високи заплати и правителството работи в тази посока. „В следващата година сме предвидили увеличение  на минималната заплата и на заплатите в бюджетния сектор, като по този начин съвсем целенасочено и съзнателно притискаме реалния сектор да следва тази политика и да увеличава доходите“, коментира той.

В заключение Владислав Горанов отбеляза, че през следващата година в бюджета са заложени повече инвестиции в образованието, като една не само икономическа, но и демографска мярка. „Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани, късно го осъзнахме, инвестираме много в това. Мисля, че това е добра инвестиция, макар и закъсняла, единственият шанс да отговорим на много от въпросите, които ни предстоят следващите години“, посочи той.

 

Цялото интервю на министър Горанов може да видите тук.

 

Continue Reading

Инвестиции

Българска платформа за споделено образование привлече първата си рискова инвестиция от 50 хиляди евро

Published

on

Първата по рода си социална мрежа за образование Myeducationclub, създадена от българи, стъпи на руския пазар. Потребителите в сайта могат да споделят своите знания и умения с други хора със сходни интереси. Тази възможност вече е достъпна и за руските потребители на адрес www.myeducationclub.ru. Чрез платформата могат да се споделят знания в редица области – предприемачество, дигитален маркетинг, уеб разработка, бизнес управление, стартиране на бизнес, оптимизация за търсачки и др. Освен тях силно са застъпени и традиционни образователни дисциплини като математика, история, география, български език, както и в неформални области на познанието като готвене, свирене на музикален инструмент, шиене, бродиране или дори шахмат.

 

Първата у нас мрежа за споделено обучение досега беше достъпна на български и на английски език. Членовете на платформата вече наброяват над 700 души. На практика тя е част от бързо – развиващия се сегмент “икономика на споделянето”, който включва разнообразни проекти за споделяне на жилища, предмети, ресурси, време, знание и т.н. Със старта на Myeducationclub беше създаден цял нов подсегмент – „споделено образование“.

 

Междувременно стартиращият проект спечели и първата си рискова инвестиция в размер на 50 хиляди евро от български физически лица (т.нар. “бизнес ангели”), което ще й позволи да ускори развитието си, добавяйки нови функционалности и разширявайки своята потребителска база.

 

У нас екипът на Myeducationclub стартира и една полезна инициатива в подкрепа на други стартиращи предприемачи – поредица от срещи между стартъпи и представители на Българска стопанска камара (БСК). За да улесни възнаграждението за споделянето на знания, проектът въвежда и собствена виртуална валута (точки), която се натрупва в сметката на потребителите, споделящи активно своите знания. Всеки нов потребител получава още с регистрирането си в сайта 5 точки безплатно, които може да обмени срещу нови знания и умения. Ако предаде своите знания на друг член на платформата пък, той може да получи нови точки.

Continue Reading

Рискови инвестиции

Стартира кандидатстването за третото издание на акселератора Starfleet на AE Ventures в Малта

Published

on

Позиционираната в България инвестиционна компания AE Ventures обяви, че от своя старт през 2018 г. до момента е инвестирала общо 1.6 млн. щ. долара в блокчейн проекти. Също днес AE Ventures обяви и отварянето на новия прозореца за кандидатстване в своята акселераторска програма Starfleet, която подкрепя стартиращи фирми в областта на блокчейн с менторство и финансиране до 100 000 щ. долара. на проект. Програмата ще започне в началото на ноември и за първи път неин домакин ще бъде една от най-горещите точки за развитие на блокчейн – Малта. Желаещите да се включат в акселератора, могат да кандидатстват на www.aeternitystarfleet.com до 20 октомври, 11:59 вечерта източно европейско време (EЕT).

Обявяването на апликационния прозорец стана по време на глобалната конференция æternity Universe One, която се провежда днес и утре в чешката столица Прага. Събитието събра блокчейн специалисти и предприемачи от целия свят, които дискутираха тенденциите в развитието на тази технология, както и постиженията на проектите, участващи в досегашните две издания на акселераторската програма.

По традиция третото издание на акселератора Starfleet ще започне с т.нар. Genesis Week – период, през който участващите стартъпи ще получат менторство от водещи експерти в бранша и подкрепа в области като бизнес модели, блокчейн инфраструктурата и архитектурата на æternity базираните приложения. Новото издание на програмата, което ще се проведе в Малта, ще бъде и част от партньорство с Microsoft Innovation Center Malta, който ще бъде домакин на всички дейности в рамките на Starfleet. Екипи от всички краища на света ще имат възможност да участват в акселератора на място или чрез непрекъсната видео връзка. В рамките на програмата AE Ventures ще избере най-перспективните екипи, които ще финансира с до 100 000 щ. долара на проект.

Първа Starfleet програма в Индия през 2020 година

По време на конференцията AE Ventures обяви също, че е избрала Индия за домакин на първата Starfleet програма през 2020 г., с което акселераторът ще предостави страхотни възможности за развитие на блокчейн стартъпи от тази част на света. Програмата Starfleet India ще бъде организирана в партньорство с IBC Media, която има сериозен опит в организацията на акселератори и конференции в азиатската страна.

Впечатлени сме от разрастването на Starfleet акселераторската програма от нейното начало до днес и нямаме търпение да стартираме третото издание с нови компании, които разширяват възможностите на блокчейн“ – заяви Никола Стоянов, Главен изпълнителен директор на AE Ventures – “Бъдещото домакинство на Малта и Индия предоставя нови възможности за партньорство с процъфтяващата блокчейн екосистема в тези региони и ще се радваме, подкрепяйки най-перспективните проекти в тези общности, да допринесем за глобалното развитие на блокчейн технологиите.“

За повече информация и кандидатстване в Starfleet програмата, моля посетете:

http://www.aeternitystarfleet.com

Какво е блокчейн?

Блокчейн е отворена, децентрализирана и напълно прозрачна технология, на база на която функционират повечето криптовалути. Нейният потенциал обаче отдавна надхвърля този на криптовалутите и според мнозина тя има потенциала да промени почти всички области на живота – от самоуправлението на различни общности, през проследяването на продукти, наемането на недвижими имоти и дарителските инициативи, до образованието и дори държавното управление.

През последните години България се наложи като страна с все по-динамична блокчейн екосистемата, с нарастващ брой стартиращи фирми и множество бизнес и обществени проекти, използващи тази отворена технология. Показателно в това отношение е, че инвестиционната компания AE Ventures, която оперира глобално, е ситуирана в София.

Continue Reading

Инвестиции

БВП на България нараства до 3.7% за 2019 според БНБ

Published

on

Ръстът на реалния Брутен вътрешен продукт на България през тази година ще достигне 3.7%, с което ще изпревари същия показател през 2018 година. Това става ясно от втория брой на Икономически преглед на Българската народна банка, който беше публикуван вчера.

Прогнозата е изготвена въз основа на информация, публикувана към 24 юни и включва основните макроикономически показатели за периода 2019–2021 година.

Растежът на външното търсене на български стоки и услуги ще се забави, става ясно още от аналитичния материал. Същевременно положителният принос на вътрешното търсене за растежа на реалния БВП ще отслабне спрямо 2018 година. Основна причина за това ще бъде по-ниският растеж на частното потребление.

И докато през тази година растежът на българската икономика ще се засили, то през 2020 – 2021 г. ни очаква негативна тенденция. Най-вероятно през 2021 г. този показател ще намалее до 3.4 процента.

Continue Reading

Джаджи

Българите инвестират повече пари в бяла техника и мебели

Published

on

shopping

През първите 6 месеца на 2019 г. 56% от заявленията за финансиране на покупка на стоки на изплащане, подадени към една от големите банки у нас, са били за модерни смарт устройства за комуникация и забавление.

Това са част от основните тенденции в новото издание на популярната класация „Топ 10 на изплащане“ , която цели да даде ясна картина на потребителското търсене. Рейтингът класира най-търсените модели сред 10-те най-търсени типа стоки, според данните от постъпилите молби за потребителски кредит от банката за покупка на стоки на изплащане.

Интересна тенденция е, че най-търсеният смартфон през първото полугодие на този година е на същата средна цена като победителя година по-рано, докато телевизорът е с 30% по-евтин от миналата година. Въпреки това, тазгодишните победители са с много по-добри характеристики, отколкото през 2018 г. Това показва, че с развитието на технологиите тези устройства са по-достъпни и хората могат да си купят по-висок клас смартфон и телевизор на по-ниски цени.

В същото време българите инвестират повече пари в бяла техника и мебели. За периода януари-юни 2019 г. хората са дали 26% повече за хладилници, перални и готварски печки и 20% повече за диван и обзавеждане за спалня.

Новото издание на класацията “Топ 10 на изплащане” категорично показва, че смартфонът и телевизорът са най-важните устройства за българите и те най-често търсят финансиране за покупка на такива стоки. Доказателство за това е, че 35,7% от заявките са за съвременни мобилни телефони и 21% – за смарт телевизори от последно поколение с 4K резолюция.

Според експертите хората купуват най-често смартфони по две основни причини. Първата е бързото развитие на мобилните услуги и устройства. Няколко изследвания показват, че България е сред страните с най-добър мобилен интернет, който се очаква да се подобри още повече с развитието на 5G технологията. Това позволява на хората да използват смартфоните си като преносими компютри, таблети и дори телевизори. Хората могат да комуникират с глас и видео чрез приложения като Viber, да слушат музика, да пазаруват, да гледат видеоклипове в YouTube и дори телевизионни програми, филми и сериали.

През първата половина на 2019 г. хората купуват съвременни смартфони на разумна цена. Печелившият модел е на средна стойност 460-500 лева. Той има голям Ultra HD 6,3-инчов екран и мощен процесор. Най-ценните му характеристики са двойна 20+2 MPX камера и предната 24+2 MPX камера. И двете се контролират от изкуствен интелект, което позволява на всеки да прави забележителни снимки.

Най-често смартфони на изплащане си купуват хора до 30-годишна възраст. Например, 68% от исканията, подадени от 18-20-годишните, са за мобилни телефони. За възрастовата група 20-29-годишни числото е 47%. Това показва, че смартфонът е стандартната първа покупка на вноски за младите българи, които правят първите си стъпки в използването на финансови продукти.

Тазгодишната класация показва, че българите постепенно заменят своите „класически” телевизори с модерни смарт устройства. Все повече хора осъзнават огромните възможности за забавление, които може да им предостави един съвременен телевизор – гледане на филми с най-високо качество на картината, онлайн стрийминг на музика, улеснен достъп до платформи за видео стрийминг, забавление с онлайн и конзолни игри, сърфиране в интернет и т.н. През първата половина на 2019 г. българите си купуваха най-често 43 ”4K Ultra HD телевизори, с резолюция 3840 x 2160. Те са на средна цена 670-720 лв. и са оборудвани с мощни процесори, операционна система, HDMI и USB портове и висококачествена звукова система.

Интересна тенденция е, че въпреки по-високите си характеристики, най-търсеният телевизор през първото полугодие на 2019 г. е с 30% по-евтин в сравнение с победителя за същия период на 2018 г. Обяснението е развитието на технологиите, което позволява на производителите да предлагат модели от по-висок клас на по-ниска цена.

За разлика от свързаните устройства, най-търсената „бяла“ техника, купувана на изплащане, е по-скъпа. Българите харчат повече пари за хладилници, перални и готварски печки. Интересна тенденция е, че всички „бели” домакински уреди са с висок енергиен клас – A+ или по-висок. Това показва, че българите търсят устройства, които ще им спестят пари от битови сметки в бъдеще и, че обръщат все повече внимание на отговорното потребление и опазването на околната среда.

Наблюдава се постоянно нарастващ интерес към алтернативните канали за кандидатстване за кредит. През първата половина на 2019 г. хората са подали онлайн заявки за финансиране на близо 10% от покупките на изплащане. Българите оценяват удобството на този метод, който им позволява да пазаруват по всяко време и от всяко място.

Онлайн сегментът бе допълнително засилен от иновативния процес за дистанционно подписване на договор на БНП Париба Лични Финанси, който позволява на хиляди българи да пазаруват онлайн на изплащане, да бъдат одобрени, да подпишат договор в рамките на 20 минути и стоката да им бъде изпратена на следващия ден. Досега процесът отнемаше поне 5 дни.

 

Continue Reading

Най-четени