Свържете се с нас

Регулации

884.18 лв. е средният осигурителен доход за страната през месец май

Публикувана

на

НОИ

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец май 2018 г. е 884,18 лв., информира Националният осигурителен институт. За сравнение средномесечният осигурителен доход за същия период през миналата година е 849.72 лв.

Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец юни 2018 г., съгласно чл. 70, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване.

Регулации

Сабине Лаутеншльогер „Европейските банки вече притежават повече и по-качествени капитали“.

Публикувана

на

Sabine Lautenschlaeger, ECB
Сабине Лаутеншльогер, член на Изпълнителния съвет и заместник-председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка. Снимка: ЕЦБ.

„Те държат в своите баланси и значително по-ниски нива на необслужвани заеми“.

Изявление на Сабине Лаутеншльогер, член на Изпълнителния съвет и заместник-председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) на европейската седмица на финансите в Франкфурт на Майн от днес.

Темата:Четири години банков съюз: къде сме до момента?“

 

За мен е удоволствие да посетя отново Euro Finance Week тази година.

Това е добра възможност да осветля състоянието на Банковия съюз и Единния надзорен механизъм или ЕНМ.

Преди четири години, в началото на този амбициозен проект, скептицизмът беше голям.

Въпреки общия консенсус, че Европейския надзор и банковия съюз са необходими допълнения към монетарния съюз, мнозина се питаха дали това е реалистична цел.

Без да искам да звуча прекалено уверено, вярвам, че сме опровергахме скептиците.

Твърдият и справедлив европейски надзор, подкрепен от по-строгото регулиране, допринесе за значително подобряване на безопасността и стабилността на нашия банков сектор.

Ще изтъкна само две от многото важни постижения:

 • Банките вече притежават повече и по-качествени капитали, отколкото в миналото. Напълно натовареното съотношение на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на значимите институции беше 13,8% през второто тримесечие на тази година, което е с 2.6% нагоре в сравнение с последното тримесечие на 2014 г.
 • Направихме и значителен прогрес с нещо, което притеснява всеки регулатор: необслужваните заеми или NLP (non-performing loans). Банките държат в своите баланси значително по-ниски нива на необслужвани заеми. При тези под прекия надзор на ЕЦБ, съотношението на брутния NPL падна от 958 милиарда евро, когато ЕНМ стартира, до 688 милиарда през първото тримесечие на тази година.

Разбира се, ЕНМ не е единственият стълб на този банков съюз.

По-строгия надзор не означава, че никога отново няма да има друг банков провал. Това нито е нашата задача, нито нашата цел е да предотвратим излизането на коя и да е банка от пазара.

Банките може и трябва да излизат от пазара, ако се управляват по рисков и нездрав начин, или ако са структурно неспособни да запазят своята конкурентноспособност на основата на надежден бизнес модел. Те трябва да правят това по организиран начин. И благодарение на втория стълб на банковия съюз – единния надзорен механизъм, сега сме по-добре подготвени да гарантираме това.

След като накратко погледнах назад, нека сега да погледна към бъдещето.

Бих искала да изтъкна две неща:

 • Първо, докато банковият сектор е по-устойчив, отколкото бе преди, аз не съм напълно доволна от сегашната ситуация.
 • Второ, искам всички да пазим в съзнанието си факта, че макар устойчивият банков сектор да е условие за финансова стабилност, той по себе си не е достатъчен. С други думи повишената устойчивост не означава, че никога няма да видим друга криза.

Надзорните органи трябва да продължат да бъдат строги с банките.

Законодателите трябва да ги подкрепят.

Тъй като спомените от кризата избледняват, виждам и висок риск от самодоволство. Не само че има забавяне на инерцията за реформи и нататъшна хармонизация на неоправдани различия в националния надзорен закон, но в някои страни, ние дори тръгнахме назад.

Всички трябва да помним, че урокът от кризата беше ясен: меките регулации и надзор на банковият сектор не работят.

Така че банките трябва да продължат да се подобряват в няколко области. И сега е добре да подчертая, че финансовата стабилност е добра и за самите банки.

За начало, много банки трябва да се възползват от добрите времена, за да продължат да изчистват балансите си и да адаптират своите бизнес модели към идващите предизвикателства.

Всички банки също така трябва да продължат да затягат техните рамки за управление на риска, ИТ системите си, вътрешния си капитал и управлението на ликвидността.

Но не само банките още имат работа. В този смисъл бих искал да спомена няколко въпроса, които ще бъдат релевантни към дискусията после:

 • Все още има около 30 микропруденциални национални възможности и лични преценки за изчистване от държавите-членки.
 • Много важни европейски инструменти, като правилни оценки и мерки за ранна интервенция, са покрити от директиви, но трябва се транспонират в националното законодателство. Това води до фрагментация и до неравностойни условия.
 • Все още ни липсва хармонизиран надзор на клоновете и инвестиционните посредници от трети държави.
 • За някои важни директиви, като например борбата с прането на пари, транспонирането в националното законодателство е било задържано или дори не е започнало.

Сега ще спра тук. Благодаря ви за вниманието.

Прочети още

Други регулации

В Търговския регистър си раздадоха 700 000 лв. бонуси, въпреки че не работеше

Публикувана

на

Служителите в Търговския регистър получиха тлъсти бонуси от Агенцията по вписванията и то точно за периода, когато регистърът се срина. Припомняме, че той беше блокиран за цели 18 дни и създаде доста проблеми за бизнеса.

Въпреки това, според информация на в. „Сега“, през октомври за били разпределени 700 000 лв. „допълнителни възнаграждения за постигнати резултати“ за месеците юли, август и септември.

Агенцията по вписванията потвърди, че са раздадени такива поощрения. Във ведомството работят около 600 души.

Отново според информация на „Сега“, четирима софийски директори са си разделили 20 000 лв. Надолу по веригата различни началници са получили по над 2000 лв. Бонуси има дори и за шефовете на отделите, които са носили пряка отговорност за блокажа на регистъра.

Прочети още

Данъци

ЕС още спори за плана си да наложи 3% цифров данък

Публикувана

на

gafam pictograms

Въпреки голямата опозиция, Франция се надява той да бъде приет до декември.

Миналата седмица Европейския съюз предложи план за допълнително данъчно облагане с 3% на интернет гиганти като Google, Facebook и други компании, които печелят пари от потребителски данни или дигитална реклама.

Идеята е опит да се изравнят условията за компаниите с физическо присъствие, които плащат повече данъци.

Планът, която трябва да бъде приет единодушно от всичките 28 държави-членки, се натъкна на сериозна опозиция, тъй като Ирландия, Швеция и Дания се обявиха твърдо срещу него.

Те се опасяват от реакцията на САЩ, защото Доналд Тръмп разглежда усилията на ЕС да гарантира „справедливо данъчно облагане“ на интернет гигантите като атака срещу американските компании, което ЕС категорично отхвърля.

Финансовият министър на Дания Кристиан Йенсен заяви по този повод, че предвид начина, по който данъкът е „оформен като насочен към американските компании, е ясно, че има реакция от страна на САЩ„.

На проведената миналата седмица дискусия на живо, ирландският финансов министър Паскал Донахю, също попита останалите: „Каква реакция би донесло това, ако беше модел, който ни бъде наложен?

Шведският министър на икономиката Магдалена Андерсън каза, че страната ѝ не може да подкрепи предложението. „Не виждам правителство в Швеция, което да има друго мнение по този въпрос„.

Германия първоначално подкрепи тази идея в съвместно споразумение с Франция, но малко след това се опита да забави предложението.

Френското правителство не е убедено, че американската реакция може да е причина за забавяне, твърдейки, че Германия няма извинение, дори след като Великобритания, традиционно смятана за най-близък съюзник на Вашингтон в Европа, може да предложи собствен цифров данък.

Десетина държави-членки на ЕС, вече обявиха планове си за собствени национални цифрови данъци.

Дори британският финансов министър Филип Хамънд обяви, че Великобритания е готова сама, с „тясно таргетиран“ данък върху цифровите услуги, който се очаква да влезе в сила през април 2020 г. и да увеличи с 400 млн. лири държавния бюджет.

Хартвиг ​​Люгер, австрийският финансов министър, който председателства срещата миналата седмица изтъкна, че е необходима по-голяма яснота дали страните имат технически или политически възражения. „Има мотивация да се намери хармонизирано решение за Европа“, каза той след срещата. „Дори сега имаме 11 държави – скоро ще са 12 с Испания – които имат национални индивидуални решения за цифровото данъчно облагане„.

Днес темата получи своето продължение. Министър Бруно Льо Мер, каза пред френското радио Inter, че все пак планът на Европейския съюз за цифровия данък е близо до изпълнение.

Ние сме близо да имаме сделка в ръцете си„, заяви той, уверен, че германското правителство въпреки отмятането си, накрая все пак ще помогне на Франция да постигне споразумение с другите държави-членки.

Нещо повече – Франция се надява да сключи сделката за новия данък до декември.

Прочети още

Други регулации

ЕК поиска Малта да затегне мерките срещу прането на пари

Публикувана

на

Malta
Малта

Разследване установи, че местният регулатор не извършва правилен надзор над финансовите институции.

По искане на Комисията Европейският банков орган (ЕБО) извърши разследване, чието заключение бе, Звеното за анализ за финансово разузнаване (FIAU) на Малта е в нарушение на правото на Съюза, и излезе с препоръка на 11 юли 2018 г.

Според ЕБО Малта не е извършила правилен надзор над финансовите институции и не е гарантирала, че те спазват правилата за борба с изпирането на пари.

След препоръките на ЕБО и като отчете мерките, приети все пак от Малта за справяне с установените пропуски, вчера ЕК поиска от малтийския надзорен орган за борба с изпирането на пари (Звеното за анализ за финансово разузнаване) да предприеме допълнителни мерки, за да изпълни изцяло своите задължения по Четвъртата директива за борбата с изпирането на пари.

Това трябва да стане като осигури ефективен надзор върху финансовите институции на територията на страната, включително чрез ефективен режим за налагане на санкции.

Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, който отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: „Трябва да се уверим, че рисковете, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма във финансовия сектор, се оценяват адекватно и се премахват от нашите надзорни органи. Европейският банков орган допринася за хармонизираното прилагане на правилата за надзор във връзка с борбата с изпирането на пари“.

Комисарят по въпросите на правосъдието Вера Йоурова добави: „Правилата за борба с изпирането на пари в Европа са най-строгите в света. Въпреки това те трябва се прилагат в съответствие с едни и същи високи стандарти в целия ЕС, за да се избегнат слаби връзки по веригата. Малта, както и останалите държави, трябва да осигурят всички необходими ресурси на съответните органи и да въведат изцяло съответното законодателство. Комисията ще използва всички свои правомощия, включително производствата за установяване на нарушение, за да отстрани всички пропуски в борбата с изпирането на пари“.

По-конкретно Европейската комисия призовава малтийското Звено за анализ за финансово разузнаване да предприеме мерки, като:

 • подобряване на методологията на звеното за оценка на рисковете;
 • подобряване на стратегията за мониторинг и надзор, свързан с риска от изпиране на пари от определени институции;
 • гарантиране, че звеното е в състояние да реагира в подходящ срок при откриване на слабост;
 • гарантиране, че процедурите за вземане на решения са добре обосновани и документирани;
 • приемане на систематични и подробни процедури за съхранение на данните при инспекции извън обекти.

ЕК използва за пръв път своите правомощия, за да поиска от ЕБО да разследва евентуални нарушения на правото на Съюза от орган в държава членка.

Оттогава Комисията е поискала от Европейския банков орган да извърши разследване и на компетентните органи в Дания, Латвия и Естония, където неотдавнашни случаи породиха загриженост относно ефективното прилагане на правилата за борба с изпирането на пари.

FIAU на Малта разполага с десет работни дни от получаването на становището, за да информира ЕК и ЕБО за мерките, които възнамерява да вземе, за да изпълни задълженията си.

Прочети още

Данъци

Новоназначените ще получават имейл с размера на декларираната им заплатата

Публикувана

на

Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие да получава всеки новоназначен служител. Това е една от мерките, които приходната администрация планира да предприеме за намаляване на проявлението на риска от укриване на част от работните заплати или т. нар. „заплата в плик“. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от НАП тази седмица. В събитието участие взеха представители на приходната агенция, НОИ, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на труда и социалната политика, работодателски организации и синдикати.

Инициирането на срещи с представители на браншови организации на рискови отрасли, сключване на споразумения с тях, насърчаване на т. нар. саморегулация в браншовите организации, включително и чрез законодателни мерки, са също част от възможните решения за намаляване на проявленията на риска от укриване на заплатите на работниците. Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективния подход за справянето с риска от укриване на доходите, е  свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Именно това разбиране стои в основата на информационната кампания на НАП „Заплата в плик“. Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик. На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. „калкулатор на загубите“. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Прочети още

Данъци

НАП търси 33 фискални агенти

Публикувана

на

NAP Nacionalna Agencia za prihodite

Национална агенция за приходите търси 33 служители за звеното „Фискален контрол“. Агенцията е обявила конкурси за длъжността „инспектор по приходите”, от които 28 са за отдел „Оперативни дейности“ в София, а 5 за Граничен контролно-пропускателен пункт „Кулата“. Те ще работят в екипи  и ще извършват фискален контрол на територията на цялата страна.

Конкурсите за свободните работни места ще се проведат на два етапа. На първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионалните им знания умения. Допуснатите до втория етап ще преминат през интервю.

Работата на инспекторите във фискалното звено ще бъде свързана с физически и документален контрол на стоки с висок фискален риск. Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика. Служителите в звеното ще бъдат обезпечени с транспортни средства и техническо оборудване за изпълнение на функциите си. Фискалните агенти ще извършват и оперативни проверки на търговските обекти в страната, като ще следят за издаването на касови бележки и коректното отчитане на оборотите в магазините.

Кандидатите могат да подадат документи до  15 ноември, включително, лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно-оригинал, на някой от посочените в обявите адреси.

Описание на длъжността, изискванията за заемането й и образци на документи за участие, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НАП www.nap.bg в рубрика „Работа в НАП“/Обяви.

Прочети още
Реклама

Най-четени