Свържете се с нас

Капиталови пазари

Avast постигна най-голямото IPO на всички времена на Лондонската фондова борса

Публикувана

на

Avast

Дружеството за киберсигурност събра общо 816,6 млн. в първично и вторично публично предлагане с оценка 3,23 млрд. долара.

Днес Лондонската фондова борса приветства Avast, водещ световен доставчик на софтуерни продукти киберсигурност в Premium сегмента на основния пазар.

При първично публично предлагане кибер компанията постигна приходи от 200 млн., а при вторичното – 616.6 млн., с оценка 3.23 млрд. долара.

По този начин това стана най-голямото технологично IPO (Initial Public Offering – Първично Публично Предлагане) в цяла Европа за 2018 г. досега и едно от петте най-големи технически IPO на Лондонската фондова борса на всички времена.

За да отпразнува листването на борсата и започването на търговията с акции, Винсънт Стъклър, главен изпълнителен директор на Avast, беше приветстван лично от Том Атънбъро, Директор Международно бизнес развитие на Лондонската фондова борса, за да отвори търговията тази сутрин.

По случая Винсънт Стъклър, заяви: „Днес Avast започна търговия на Лондонската фондова борса с най-голямото европейско техническо IPO за годината. Тъй като броят на кибернетичните заплахи по света продължава драстично да нараства, нашият фокус е върху разработването на всепризнати продукти за сигурност, които да помагат за защитата на дигиталния живот на хората. Това ни позволи да разширим бизнеса си до световна компания за киберсигурност номер едно с повече от 435 милиона потребители в цял свят.

Д-р Робърт Барнс, Директор отдел Първичните пазари и Главен изпълнителен директор на групата на Лондонска фондова борса от своя страна заяви: „За нас е удоволствие да приемем Avast да започне търговията тази сутрин. Успешното и публично предлагане потвърждава позицията на Лондон като един от водещите международни технологични центрове в света и подчертава изключителния апетит на инвеститорите за динамични технологични компании, регистрирани в Лондон. То също така демонстрира дългосрочната способност на Лондонската фондова борса да финансира разнообразни емитенти от цял свят от редица сектори, предоставяйки им достъп до най-дълбокия басейн на международния инвестиционен капитал в Лондон.

От 2015 г. технологичните компании на Лондонската фондова борса са набрали общо 18 милиарда лири от първични и вторични публични предлагания.

Капиталови пазари

Акциите на Netflix се сринаха с 14%

Публикувана

на

Money_packs

Причината е по-слаби финансови резултати.

Акциите на Netflix се сринаха с малко над 14%, след като компанията обяви малко по-слаби резултати от очакваното.

Тя предупреди, че и през третото тримесечие може да има подобно разминаване, съобщава BusinessInsider.

Все още сме в правилна посока за силен ръст тази година. Може би той ще дойде по малко по-различен начин от този, който очаквахме„, коментира главният финансов директор на Netflix Дейвид Уелс.

Компанията е достигнала 3.91 млрд. долара приходи при очаквани 3.94 млрд. долара от анализаторите. За второто тримесечие на миналата година Netflix е генерирала 2.79 млрд. долара.

Основното разминаване е при новите абонати. Реално те са 5.1 млн., при очаквани от анализаторите 6.3 млн. Те са и малко по-малко спрямо миналата година, когато за същия период бяха 5.2 млн.

Netflix занижи прогнозите и за третото тримесечие. Анализаторите очакваха 4.13 млрд. долара, а компанията обяви, че очаква 3.99 млрд. долара.

Разминаване има и в очакванията за нови абонати – 5 млн. нови абонати – според Netflix и 5.93 млн.  – според анализаторите.

Прочети още

Инвестиции

Трезорът за злато на Deutsche Börse натрупа 180 тона запаси

Публикувана

на

Gold

Xetra-Gold дава на инвеститорите право на доставка на физическо злато.

Deutsche Börse Commodities GmbH (съвместно предприятие между Deutsche Börse AG и банковите партньори Commerzbank Aktiengesellschaft, Deutsche Bank AG, DZ BANK AG, B.Metzler seel. Sohn & Co. KGaA и швейцарската Vontobel AG), отчита растеж от шест тона от началото на годината на нейната електронна платформа за търговия със злато – Xetra-Gold, съобщи вчера компанията на сайта си.

Тя е част от Xetra, системата за електронна търговия, създадена през 1997 г. и ръководена от акционерното дружество Deutsche Börse AG, което държи и Франкфуртската фондова борса (Frankfurter Wertpapierbörse, съкр. FWB).

Платформата Xetra предлага по-голяма гъвкавост за поръчки на пазарите и предлага търговия с акции, фондове, облигации, ордери, гаранции и договори за стоки.

Xetra-Gold пък гарантира облигации в евро срещу злато на склад. Така тя дава право на притежателя на облигацията да претендира за доставка на 1 грам злато.

Трезорът е натрупал златни запаси в размер на 181,34 тона в края на първото полугодие. В началото на годината те са възлизали на 175.04 тона.

Според Deutsche Börse Commodities запасите винаги се увеличават, когато инвеститорите купуват дялове на Xetra-Gold чрез фондовата борса. При това им действие, точно един грам злато се депозира в централния трезор за германски ценни книжа във Франкфурт за всяка единица.

Управляваните активи на Xetra-Gold в момента възлизат на около 6,3 милиарда евро, което я прави водещия златен трезор в Европа с физически депозит.

От всички стоки, търгувани на Xetra, Xetra-Gold е ценнатата книга с най-голям оборот.

През първата половина на 2018 г. оборотът на поръчките е бил 1,29 милиарда евро.

Инвеститорите на Xetra-Gold имат право на доставка на физическото злато. От въвеждането и през 2007 г. те са се възползвали от този вариант 991 пъти. Така са били доставени 4,9 тона злато.

През септември 2015 г. Федералният фискален съд обяви, че печалбите от продажбата или обратното изкупуване на Xetra-Gold облигации след период на задържане от една година не биха подлежали на облагане с данък върху печалбата (Abgeltungssteuer).

По този начин, за данъчни цели, покупката и обратното изкупуване или продажбата на Xetra-Gold облигации се третират като директна покупка или директна продажба на физическо злато или в кюлчета или в монети.

Прочети още

Инвестиции

Над 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в българската икономика

Публикувана

на

еПовече от 200 млн. евро са инвестирали румънски компании в България. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на  българо-румънски бизнес форум, който се провежда във Велико Търново.

В  събитието участие взе и кметът на общината Даниел Панов, а в двустранните разговори се включиха повече от 70 компании.

По думите му за 2017 г. износът ни за Румъния възлиза на 2,1 млрд. евро, а двустранният стокообмен e на стойност 4,3 млрд. евро. Зад тези цифри обаче стоят множество съвместни проекти между бизнеса от двете страни.

Зам.-министър Манолев се спря и на някои от  икономическите предимства на област Велико Търново. Промишлеността е основен структуроопределящ отрасъл за регионалната икономика с водещо значение по редица показатели, стана ясно от неговите думи.

През 2016 г. предприятията от нефинансовия сектор в област Велико Търново са реализирали приходи от дейността в размер на близо 5 млрд. лв., а по данни на НСИ, най-голям дял в БДС на регионалната икономика имат услугите заемащи 63%. След тях се нарежда индустрията с 29% и селското стопанство с 8% дял.

„Това е и един от регионите, които най-успешно се възползват от европейската безвъзмездна помощ“, посочи икономическият заместник-министър.

Според представената от него статистика, в областта са усвоени средно по 746 лв. на човек от населението, а за община Велико Търново този показател е още по-висок, достигайки до средно 1000 лв. на жител.

Прочети още

Капиталови пазари

ЕМС издаде 10-годишна облигация и набра 1,5 милиарда евро

Публикувана

на

Euro

Във вторник в Люксембург Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) набра 1,5 млрд. евро, като издаде 10-годишна облигация. Това бе едва втората синдикирана сделка за годината на финансовата институция, с която тя изпълни нуждите си от финансиране за второто тримесечие.

Днешните силни поръчки показаха, че доверието в стабилността на еврозоната не е прекъсвало и инвеститорите могат да видят добре, че нестабилността на пазара е минала. Това помогна на ЕМС да затвори втората поредна успешна сделка тази година.“ – заяви Зигфрид Рул, директор на ЕМС за финансиране и връзки с инвеститорите.

След уреждането на емисията общият обем на облигациите за март 2027 г. ще бъде 4,5 млрд. евро. Разпространението облигацията с 0.75% доходност бе фиксирано на средни суапове минус 11 базисни пункта, при доходност от повторно предлагане от 0.785%.

Поръчките надхвърлиха 4 млрд. евро.

Главни поематели (bookrunners) са Bank of America Merrill Lynch, Commerzbank и HSBC.

Прочети още

Инвестиции

България ще бъде домакин на бизнес форум с участието на Лондонската фондова борса

Публикувана

на

Това бе договорено на двустранна среща между министерство на икономиката и финансовата организация.

В България ще бъде организиран бизнес форум с участието на Лондонската фондова борса. Това бе договорено по време на среща на зам.-министър Александър Манолев с Никил Рати, изпълнителен директор на финансовата организация.

Двамата участваха в дискусия с ръководството на борсата, в рамките, на която бяха представени възможностите за инвестиции в страната ни.

Това е първото посещение на представител на изпълнителната власт на България в централата на борсата в английската столица, стана ясно по време на разговора.

В момента подготвяме ваучерна схема с безвъзмездно финансиране, което да подкрепя компании да излязат на Българската фондова борса“, обясни икономическият заместник министър. Той подчерта, че в тези усилия ще е много ценна експертната помощ на Лондонската фондова борса.

От нейното ръководството ѝ посочиха, че могат да участват в този процес и изразиха надежда повече български компании да бъдат листвани на нейните пазари. Те са издали и специализирано издание „1000 компании вдъхновяващи Европа“, сред които се нареждат и 5 български примера.

България заема 16-то място по брой създадени работни места в резултат на преки чуждестранни инвестиции сред европейските страни, според проучване на британската Ernst&Young“, посочи още Александър Манолев.

Той цитира и изследвания сред чуждестранния бизнес у нас, които показват, че компаниите се чувстват добре в страната и планират нови разширения на дейността си. „Огромна перспектива и множество възможности дава географското ни положение между Европа и Азия, което е и причина редица компании от трети страни да стартират проекти в България“, каза още той.

Манолев представи и възможностите за инвестиции в България пред специализирания телевизионен канал на Лондонската фондова борса, който достига до над 200 хил. компании и служители. В чест на посрещането на българската делегация на мониторите в борсата се прожектираше българския флаг.

Прочети още

Капиталови пазари

Бизнес активността в еврозоната отново се забавила през май

Публикувана

на

calculator

Това сочи PMI индекса, публикуван днес.

Днес бяха публикувани много от PMI индексите или индексите на производствената активност за различните световни икономики. През последните години те са един от най-важните показатели за състоянието на водещите икономики.

Буквално преведен – Purchasing Managers‘ Index (PMI) е индекс на поръчките на мениджърите по доставките или индекс на промишлените поръчки. Той показва какви са реалните нагласи сред бизнеса за състоянието на икономиката.

Индексът се изготвя за всяка от водещите икономики, като методологията е относително една и съща – провежда се анкета за тенденциите в икономиката и политиката на отделните фирми. 

PMI индекси се изготвят както за икономиката цяло, така и с разбивка за производствения сектор и сектора на услугите.

Някои от тях се изготвят от IHS Markit. Тя е световен лидер в анализите на индустрията и пазарите в цял свят. Компанията има над 50 000 бизнес и правителствени клиенти, като сред тях са 80% от Fortune 500 фирмите и водещите световни финансови институции.

Композитният PMI на Еврозоната се основава на оригинални данни от проучвания, събрани от около 5 000 фирми за производство и услуги. За еврозоната е него влизат националните производствени данни за Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Австрия, Република Ирландия и Гърция.

PMI индексът за услугите в еврозоната се основава на оригинални данни от проучвания, събрани от представителен панел от около 2 000 частни фирми от сектора на услугите. В него влизат националните данни за Германия, Франция, Италия, Испания и Република Ирландия. Тези страни заедно представляват около 78% от продукцията на услугите в частния сектор в еврозоната.

Методологията за проучване на PMI вече има изключителна репутация за осигуряването на възможно най-актуална индикация за това, което наистина се случва в икономиката на частния сектор чрез проследяване на променливи като продажби, заетост, запаси и цени.

PMI индексите се използват широко от бизнеса, правителствата и икономическите анализатори във финансовите институции, за да могат те по-добре да разберат условията на бизнеса и да ръководят корпоративните и инвестиционните си стратегии.

Централните банки в много страни, включително Европейската централна банка (ЕЦБ) използват данните, за взимането на решения за лихвените проценти.

Проучванията на PMI индексите са първите показатели за икономическите условия, публикувани всеки месец и са на разположение много по-рано от сравнимите данни, изготвени от държавните органи.

 

Композитният PMI индекс за еврозоната сочи забавяне през месец май, а прогнозираните индикатори предполагат по-нататъшна загуба на инерция през следващите месеци.

Индексът за растежа в еврозоната бележи такъв спад за първи път от последните 18 месеца – на 54,1 през май от 55,1 през април. Все той все още надхвърля стойността 50, която дели растеж от свиване.

Данните са събирани в периода 11-25 май.

Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit, обяснява, че данните показват  темп на растеж на БВП от 0,4-0,5% за второто тримесечие на година,  по-слаб от 0,6%  – прогнозиран в проучването миналия месец.

Компаниите съобщиха, че бизнесът е бил прекъснат от необичайно големия брой празници през май, особено във Франция и Германия, което предполага, че растежът може да се възстанови през юни„, допълва той.

По-ранни проучвания, които показаха растеж в Германия, най-голямата икономика в Европа, спаднаха до 20-месечно дъно през юни, докато разрастването на френските услуги също падна.

PMI на услугите е спаднал до 53.8 пункта от 54.7, което е най-ниското за последните 16 месеца.

Проучването, обхващащо доминиращата услуга – индустрията, показва, че там също има спад.

Измерените както в производството, така и в услугите, входящи потоци от поръчки и очакванията за бъдеща бизнес активност са спаднали до 18-месечните дъно, което означава, че заетостта също намалява.

С намаляването на икономическите показатели в същото време, когато политическата несигурност се засили, перспективите пред еврозоната потъмняха драматично в сравнение със слънчевата прогноза, наблюдавана в началото на годината„, казва в заключение анализатора Крис Уилямсън.

 

PMI индекса на еврозоната за май, можете да видите тук.

 

 

Прочети още

Най-четени