Connect with us

Капиталови пазари

Avast постигна най-голямото IPO на всички времена на Лондонската фондова борса

Published

on

Avast

Дружеството за киберсигурност събра общо 816,6 млн. в първично и вторично публично предлагане с оценка 3,23 млрд. долара.

Днес Лондонската фондова борса приветства Avast, водещ световен доставчик на софтуерни продукти киберсигурност в Premium сегмента на основния пазар.

При първично публично предлагане кибер компанията постигна приходи от 200 млн., а при вторичното – 616.6 млн., с оценка 3.23 млрд. долара.

По този начин това стана най-голямото технологично IPO (Initial Public Offering – Първично Публично Предлагане) в цяла Европа за 2018 г. досега и едно от петте най-големи технически IPO на Лондонската фондова борса на всички времена.

За да отпразнува листването на борсата и започването на търговията с акции, Винсънт Стъклър, главен изпълнителен директор на Avast, беше приветстван лично от Том Атънбъро, Директор Международно бизнес развитие на Лондонската фондова борса, за да отвори търговията тази сутрин.

По случая Винсънт Стъклър, заяви: “Днес Avast започна търговия на Лондонската фондова борса с най-голямото европейско техническо IPO за годината. Тъй като броят на кибернетичните заплахи по света продължава драстично да нараства, нашият фокус е върху разработването на всепризнати продукти за сигурност, които да помагат за защитата на дигиталния живот на хората. Това ни позволи да разширим бизнеса си до световна компания за киберсигурност номер едно с повече от 435 милиона потребители в цял свят.

Д-р Робърт Барнс, Директор отдел Първичните пазари и Главен изпълнителен директор на групата на Лондонска фондова борса от своя страна заяви: “За нас е удоволствие да приемем Avast да започне търговията тази сутрин. Успешното и публично предлагане потвърждава позицията на Лондон като един от водещите международни технологични центрове в света и подчертава изключителния апетит на инвеститорите за динамични технологични компании, регистрирани в Лондон. То също така демонстрира дългосрочната способност на Лондонската фондова борса да финансира разнообразни емитенти от цял свят от редица сектори, предоставяйки им достъп до най-дълбокия басейн на международния инвестиционен капитал в Лондон.

От 2015 г. технологичните компании на Лондонската фондова борса са набрали общо 18 милиарда лири от първични и вторични публични предлагания.

Инвестиции

Регистрираният ръст на ПЧИ надхвърля 1 млрд. лв за 2 години

Published

on

За две години регистрираният ръст на преките чуждестранни инвестиции надхвърля 1 млрд. лв. – това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум “Европа и бизнеса: икономика, младежко предприемачество и трансгранично сътрудничество”, съобщиха от Министерството на икономиката.

Манолев отбеляза, че от началото на мандата на правителството общият размер на преките чуждестранни инвестиции е над 5,6 млрд. лв. “Това е статистиката само, ако проследим данните, които БНБ отчита. Но ако обърнем внимание на общия размер на инвестициите – вътрешни и външни, които НСИ отчита, ще видим, че те приближават 20 млрд. лв. на година“, обясни зам.-министърът. Според него страната ни има много добри шансове да задържи тези високи нива на инвестиционния интерес и в следващите години.

Високи резултати се отчитат и в българския износ, който задържа ниво от над 56 млрд. лв. на година. “Друг позитивен факт – основният ни пазар са страните-членки на ЕС, което означава, че нашата продукция е качествена, след като се реализира на най-конкурентния пазар“, подчерта Александър Манолев. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС – съседна Турция. Сред другите страни, извън ЕС, България развива най-интензивна търговия със Сърбия, Съединените американски щати, Северна Македония, Руската федерация и др., стана ясно от направената презентация.

Акцент в изказването му бяха и възможностите за предприемачество и стартиране на бизнес в България. Към момента е ход процедура по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” с бюджет от 67 млн. лв. за насърчаване на предприемачеството, по която са получени над 2 хил. проекта, които са в процес на оценка. “Огромният интерес към процедурата показва, че в България вече има развита стартъп екосистема и много млади, мислещи хора с идеи, които с правилната подкрепа и малко късмет могат да покорят глобалните пазари“, каза още Александър Манолев.

Continue Reading

Банки

137,25 млн. лв. трябва да влязат във фонда за преструктуриране на банките през тази година

Published

on

137,25 млн. лв. трябва да влязат във фонда за преструктуриране на банките през тази година. Тази сума определи със свое решение УС на централната банка, съобщи БНБ. Всяка банка има различна по размер вноска, която зависи от нейния рисков профил. Колкото по-рисков е той, толкова по-голям размер е вноската за фонда Неговата цел пък е да поддържа паричен буфер, който да бъде задействан при нужда от преструктуриране на кредитни институции.

До юни т.г., когато се очаква да бъде подписан договор между ЕЦБ и БНБ в него ще има над 500 млн. лв., които според правилата на банковия съюз ще бъдат прехвърлени в Европейския спасителен фонд. След тази дата, при необходимост, България ще разчита на ресурса, събран в този фонд.

ЕЦБ пък вече ще определя размера на вноските, които ще плащат ежегодно нашите банки в него.

Преводи по кредити или други плащания вече ще могат да се правят и през оператора “Транскарт Файненшъл Сървисис“. Това стана възможно след като с друго свое решение, УС на БНБ реши да допълни лиценза на финансовата институция. Проверката на централната банка установила, че са предоставени всички изискуеми сведения и документи и са изпълнени условията за допълване на лиценза.

Continue Reading

Капиталови пазари

Турция в рецесия за първи път от десетилетие насам

Published

on

Istanbul Turkey

Това показаха най-новите данни на турския статистически институт.

Икономиката на Турция е в първата си рецесия от края на миналата година, след като беше в такава за последно по време на световната криза от 2009 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) през Q4 на 2018 г. е спаднал със 2.4% в сравнение с предходните три месеца, съобщи турският статистически институт в понеделник.

Този спад идва след свиване от 1,6% през Q3 на 2018 г.

Два последователни спадa в икономическото производство за две последователни тримесечия се считат за дефиницията за рецесия, обяснява агенция Al Jazeera.

Въпреки спада, който се очаквашe от икономисти и анализатори, след публикуването на данните турският финансов министър Берат Албайрак, написа в Twitter: “Най-лошото мина, по отношение на икономическата активност. Най-лошите прогнози не се реализираха.

Миналата година икономиката бе опустошена от 30-процентен спад на лирата, предизвикан от дипломатическите скандали със САЩ.

Турция провежда местни избори на 31 март, като растежът и инфлацията се очаква да бъдат ключови въпроси за избирателите.

Като цяло растежът за 2018 г. достигна 2,6% , но това е много по-ниско от 7,4%, регистрирани през 2017 г.

Инфлацията също остава висока. През октомври тя достигна 15-годишен връх от 25,24%, преди да падне под 20% през февруари, като удара по цените на хранителните продукти беше особено тежък.

Правителството на Ердоган се опита да ограничи потребителските цени, особено за продуктите, консумирани всеки ден в турските домакинства.

Миналия месец турските власти създадоха собствени щандове за зеленчуци, за да принудят пазарите да намалят цените на храните.

Правителството, което през септември намали прогнозата си за растеж за 2018 г. от 5,5% на 3,8%, заяви, че подобрението предстои.

Фади Хакура, турски специалист в Chatham House (Британският Кралски институт за международни отношения), обяснява защо спадът е очакван: “Турската икономика се подхранваше от неустойчив бум на кредитирането. На потребителите се казваше да купуват стоки, да купуват бяла техника, да купуват недвижими имоти, да инвестират на фондовия пазар и т.н. Но това не беше устойчиво и икономиката трябваше да се приспособи и да се коригира за много по-нисък темп на растеж.

Това е като да вземеш Audi и да се опиташ да го накараш да развие скоростта на Ferrari. Можеш да играеш с двигателя, да подсилиш горивото, но в крайна сметка двигателят на Audi-то ще изгори, защото не може да работи на бързи скорости много дълго.“

Финансовият министър Албайрак обяви, че процесът на ребалансиране продължава, както се очаква, въпреки свиването и прогнозира, че растежът на 2019 г. ще бъде в съответствие с прогнозата на правителството от 2,3%.

Според Фади Хакура обаче, на турската икономика ще ѝ отнеме много време, за да постигне темпове на растеж.

Частният сектор е в дълг от около 220 млрд. долара и в крайна сметка ще трябва да ги плати обратно. Освен това частният потребител е силно задлъжнял и се нуждае от период на приспособяване, за да понижи нивата на дълга си.

В период, когато световната икономика също е свидетел на забавяне, на Турция ще ѝ трябва дълго време да постигне скромни темпове на растеж и да сведе нивата на дълга до устойчиво ниво.

Последният път, когато Турция влезе в рецесия, беше през 2009 г., след като световната икономическа криза удари външното и вътрешното търсене в страната.

Continue Reading

Инвестиции

БФБ одобри първата компания – съветник за Пазара за растеж на МСП

Published

on

Българска фондова борса одобри първата компания – съветник за Пазара за растеж на МСП BEAM. Това е инвестиционният посредник Авал Ин. Той ще консултира и подпомага малки и средни компании в процеса им по листване на Пазара за растеж и в живота им като търгувани компании след това. Авал Ин оперира на капиталовия пазар в страната ни 25 години.

„Приветстваме Авал Ин като съветник и сме убедени, че с експертизата си ще бъдат наистина полезни на компаниите с интерес към новия ни пазар BEAM. Ние сме и ще бъдем много взискателни в избора си на компании-съветници, тъй като на пазара BEAM възлагаме важна роля като източник за финансиране растежа на динамичните и амбициозни български МСП.”, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Специалните съветници участват активно в подготовката на необходимите документи за допускане до пазар BEAM, така че компаниите да са в съответствие с правилата за дейността на пазара и с приложимото законодателство. Активното взаимодействие между съветниците и компаниите продължава и след самото листване с консултации относно задълженията по разкриване на информация и представяне на финансови отчети. Всяка компания, която иска да набира капитал на пазара BEAM e необходимо да сключи договор с един одобрен от БФБ съветник за срок от поне две години.

Към съветниците има сериозни изисквания по отношение компетентността и опита им при операциите на финансовите пазари. Съветниците са обичайно компании, които извършват някои от следните дейности: инвестиционни услуги; бизнес консултации; одиторски или данъчни услуги; изготвяне на оценки; финансов и правен анализ; консултации по сделки за сливания, придобивания или преструктуриране.

Continue Reading

Дялово финансиране

Ръст на активите управлявани от местни и чуждестранни инвестиционни фондове у нас

Published

on

coins

Към края на 2018 година активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове възлизат на 3906 млн. лева и нарастват на годишна база с с 332.9 млн. лева (9.3%), показват данни на БНБ.

Като процент от БВП общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към декември 2018 г. е 3.6%, при 3.5% от БВП към декември 2017 г.

Към края на 2018 г. активите на местните инвестиционни фондове достигат 1501.2 млн. като на годишна база се увеличават със 181.9 млн. лева (13.8%).

Активите на фондовете, инвестиращи в акции, се повишават на годишна база с 49.6 млн. лева (9.3%), а тези на балансираните фондове /инвестиращи в акции и и облигации/ се увеличават с 40.8 млн. лева (15.3%) до 307 млн. лева.

Средствата, управлявани от фондовете, инвестиращи в облигации, се увеличават отново на годишна база с 91.6 млн. лева (17.6 %) до 611 млн. лева.

Continue Reading

Инвестиции

Райфайзенбанк: Ръст на кредитите и депозитите на фона на ниски лихви

Published

on

office, report, finance

Паричната статистика на БНБ отчете годишен ръст на кредитите от 7.5% към края на декември, движен от увеличение на кредитите към домакинствата с 11.2% и на кредитите към нефинансовите предприятия с 5.2%. Положителен факт е освен това, че кредитирането бележи годишен ръст за двадесет и седми пореден месец, пишат в свой анализ икономистите от Райфайзенбанк.

„Към края на декември относителният дял на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) отбеляза спад с 2.0 пр.п. спрямо нивото им от края на 2017 г., като достигна 14.4%, което остава все още относително високо равнище. Очакваме плавното спадане в дела на лошите и преструктурирани кредити да продължи и през първото полугодие на 2019 г.“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Подобно на кредитите, през декември и депозитите нараснаха – със 7.4% на годишна база, като депозитите на домакинствата се увеличиха с 8.5%, а тези на нефинансовите предприятия с 5.1%.

„Това, че от септември насам депозитите на фирмите растат (на годишна база) по-бавно – със спадащ едноцифрен темп, е положителен факт. Това е сигнал за подобрено финансово управление и подобрен инвестиционен процес на фирмите от реалната икономика“, каза още Калчев.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени