Connect with us

Банки

Bank of England предупредила прокурорите да не обвинят Barclays

Published

on

Serious Fraud Office, SFO

Според централната банка това можело да заплаши стабилността на кредитора.

Оказа се, че Bank of England е предупредила прокурорите разследващи измами да не обвиняват Barclays за противоречивите плащания към Катар в пика на финансовата криза.

Най-висшият регулатор на централната банка Сам Уудс е заявил пред Службата за сериозни измами – Serious Fraud Office (SFO) през 2017 г., че наказателните обвинения могат да представляват заплаха за безопасността и стабилността на Barclays, съобщи вчера Financial Times.

Според сведенията Уудс, ръководител на Органа за пруденциално регулиране – Prudential Regulation Authority (PRA), който е под шапката на Bank of England, е питал дали обвинението е в интерес на обществото, тъй като може да навреди на заемодателя.

Въпреки намесата му обаче, през юни 2017 г., Службата за сериозни измами (SFO) обвини банката в заговор за извършване на измама.

След това през май 2018 г. всички обвинения срещу Barclays паднаха в Кралския съд, след което SFO загуби делото за подновяването им през октомври.

Обвиненията са 322 милиона паунда такси, платени от банка Barclays на Qatar Investment Authority и негово дъщерно дружество и заем към Qatar Holdings, за участието им в набирането на 4,4 милиарда паунда спасителен фонд за през юни 2008 г. и още една сделка за 6,8 млрд. паунда през ноември същата година.

Четирима бивши висши мениджъри на Barclays, включително бившият главен изпълнителен директор Джон Варли, бяха изправени пред съда за свързани престъпления.

Съдебните заседатели в процеса бяха освободени по-рано тази година.

Говорител на Bank of England е заявил: “Органа за пруденциално регулиране вярва, че банката трябва да бъде държана отговорна за своите действия.

И добавя: „Дали да се вземе решение за обвинение или не, е от компетенцията само на Службата за сериозни измами (SFO), а не на Органа за пруденциално регулиране (PRA).

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Банки

УниКредит реализира 3.4 млрд. евро нетна печалба за фискалната 2019 г.

Published

on

UniCredit Bulbank

УниКредит реализира 3.4 млрд. евро нетна печалба за фискалната 2019 г. или 4.7 млрд. евро (без еднократни ефекти), което представлява ръст от 55.5% на годишна база. Брутната оперативна печалба за четвъртото тримесечие (без еднократни ефекти) достигна 2.3 млрд. евро, +13.3% на годишна база. Принос за отличния финансов резултат имат всички бизнес дивизии. Традиционно, регионът на Централна и Източна Европа се представя много силно и е двигател на растежа. Нетната оперативна печалба на региона нараства с 1.3% на годишна база и възлиза на 2.26 млрд. евро (486 млн. евро за четвъртото тримесечие).

 

Резултатите за 2019 потвърждават изпълнението на целите на Transform 2019 и са в основата на новия стратегически план на УниКредит Team 23:

·         Разходите възлизат на 9.9 млрд. евро и са по-ниски от първоначално заложените в Transform 2019

·         Размерът на брутните необслужвани кредити е 8.6 млрд. евро (при заложена цел да са под 9 млрд. евро) и са с над 50% по-ниски от целта по Transform 2019 (19.2 млрд. евро)

·         Коефициентът CET1 (проформа) достигна 13.09% или 300 базисни пункта буфер за разпределяне на дивиденти

 

Коментар на главния изпълнителен директор на УниКредит Жан Пиер Мустие:

 

„Успешно изпълнихме плана Transform 2019 и съм много горд с целия екип, чиято усърдна работа направи това възможно. Приключихме плана с отлични резултати и изпълнихме целите на Transform 2019 за финансовата 2019 г. с нетна печалба от 4.7 млрд. евро (без еднократни ефекти). Тази печалба е в основата на предложението ни за разпределяне на 1.4 млрд. евро под формата на парични дивиденти и 0.5 млрд. евро чрез обратно изкупуване на акции, след одобрение на акционерите и надзорните органи.

Нашият фокус и енергия сега са насочени към успешното изпълнение на новия план Team 23, който поставя акцента върху укрепването и увеличаването на клиентската база. Освен това ще продължим активно да подкрепяме реалната икономика, да обслужваме нашите клиенти, да насърчаваме растежа на всички пазари, на които работим и да трансформираме нашата банкова група, за да продължи да предоставя устойчива стойност. Като One UniCredit ние подхождаме към новия план със същия ентусиазъм, който имахме при изпълнението на Transform 2019 и гарантираме, че правим правилните неща и УниКредит ще остане паневропейски победител“.

Continue Reading

Банки

Fibank представя новата Visa с дизайн на Олимпийските игри

Published

on

 

 

За първи път в България Fibank в сътрудничество с Visa започва предлагането на новите дебитни и кредитни карти Visa с дизайн, посветен на предстоящите летни Олимпийски игри в Токио 2020.

 

„В партньорство с Visa първи в България предлагаме на своите клиенти новите карти Visa, които са със специален дизайн на Олимпийските игри. Картите вече се издават в голямата клонова мрежа на Първа инвестиционна банка в цялата страна. Кредитните карти имат допълнителни преференциални условия за нашите клиенти“, сподели г-н Никола Бакалов – Изпълнителен директор на Fibank.

 

Новите кредитни карти Visa с дизайн на Олимпийските игри се предлагат без такса годишна поддръжка за първата година и без лихва за първите 4 отчетни периода. При новите кредитни карти Visa payWave, които са безконтактни, има възможност за лимит до 50 000 лв. или тяхната равностойност в евро или щатски долари.

 

От 03.02.2020 г. до 31.03.2020 г. всеки клиент на ПИБ, който е издал своята нова дебитна или кредитна карта Visa Tokyo 2020, ще участва в томбола за следните награди:

  • Специална награда: пакет за двама „Олимпийски игри“, организиран от Visa и включващ пътуване до Атина, Гърция и допълнителни активности към него;
  • Седмични награди: Луксозен уикенд за двама в 5-звезден хотел с включени гурме и спа процедури;
  • Дневни награди: спортни аксесоари – раници Adventure Duffel Bag.

 

„Visa е горд световен партньор на Олимпийските и Параолимпийските игри до 2032 г. и сме щастливи, че днес заедно с Fibank можем да представим новите дебитни и кредитни карти Visa със специален дизайн на Олимпийските игри. Създадени, за да изтъкнат и прославят духа на спортистите от България на Олимпийските игри в Токио 2020, картите, които се издават от днес, са резултат от трайното ни партньорство и ангажимент да съдействаме на нашите клиенти да бъдат иновативни“, каза Севдалина Василева – Генерален Мениджър на VISA за България, Гърция и Кипър.

Continue Reading

Банки

Visa постигна целта си да използва 100% възобновяема електроенергия

Published

on

В рамките на ангажимента на компанията за устойчиво развитие, Visa разчита на енергийни източници като слънчева енергия и вятър

 

Visa обяви, че е изпълнила целта си да използва 100% възобновяема електроенергия до 2020 г., като продължава ангажимента си да води отговорна и устойчива политика в глобалните центрове на компанията, които включват 131 офиса в 76 страни и четири глобални центъра за обработка на данни.

След като през 2018 г. Visa си постави за цел да използва 100% възобновяема енергия, компанията предприе бързи действия във всичките си международни офиси, които преминаха към устойчива комбинация от възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия.

„Във Visa виждаме както отговорност, така и възможност да направим големи стъпки към устойчиво и приобщаващо бъдеще, отбелязва Ал Кели, главен изпълнителен директор на Visa Inc.  Гордея се с инвестициите, които направихме, за да достигнем до този важен етап на възобновяемата енергия. За нас ще продължи да бъде приоритет да издигаме  ролята на нашия бизнес и индустрия в прехода към по-чиста глобална икономика.“

Благодарение на работата си с местните фирми за комунални услуги и конкурентни доставчици на електроенергия Visa използва най-добрите възможности за възобновяема електроенергия, достъпни на всеки от пазарите, които най-точно отговарят на подхода на страната в тази област. Компанията направи инвестиции за възобновяема енергия на местата, където се намират големите й офиси, сред тях и четири локации в САЩ и Великобритания, които представляват 80% от глобалното потребление на електроенергия от Visa.

Чрез закупуването на 100% възобновяема електроенергия Visa намали емисиите на парникови газове от електричеството, което използва, както и експлоатационните емисии от своите офиси и центрове за обработка на данни с почти 90% спрямо 2014 г.

Visa ще продължи своя ангажимент за насърчаване на по-устойчиво бъдеще в рамките на своите инициативи, както и в по-широката екосистема на търговията. Офисите на компанията по целия свят са приложили мерки за енергийна ефективност, за да изпълнят този ангажимент, включително ангажимента за проектиране и експлоатация на сгради, базирани на LEED, както и модернизиране на осветителните и отоплителни системи. Компанията следва и политика по отношение на електрониката, която изисква най-малко 90% новите устройствата в най-големите офиси на фирмените филиали да отговарят на стандартите ENERGY STAR или на EPEAT.

„С нарастващия фокус в световен мащаб върху глобалните предизвикателства, свързани с промяната на климата, ние припознаваме и разбираме необходимостта да играем лидерска роля в изграждането на по-устойчиво бъдеще, заяви Дъглас Сабо, вицепрезидент и ръководител на направление Корпоративна отговорност и устойчивост на Visa Inc. По отношение на Visa това постижение показва колко сме посветени да бъдем добър пример и да вървим по пътя към устойчивите бизнес практики.“

Това постижение се основава на по-широката стратегия за устойчивост на Visa, която получи признание в бранша. Visa участва в северноамериканския индекс Dow Jones за устойчивост от 2017 г., част е от FTSE4Good Index, и бе обявена за компания, която се представя над средното ниво в сектора на услугите и софтуера от водещия независим глобален доставчик на изследвания и оценки на корпоративното управление на ESG и оценки за инвеститорите Sustainalytics през 2018 г.

Ангажиментът на Visa за устойчивост се разпростира и извън компанията. Сред многото предприети от компанията усилия са:

  • работа за премахване на неудобствата, свързани с градския транспорт и градската мобилност;
  • участие в проучване в 25 страни за здравословния и устойчив начин на живот на потребителите;
  • съдействие за стартиране на инициативата Travalyst, фокусирана върху устойчиви пътувания и туризъм и др.

 

За Visa Inc.

Visa Inc. (NYSE: V) е световен лидер в дигиталните плащания. Нашата мисия е да свързваме света чрез най-иновативната, надеждна и защитена мрежа за плащания, която позволява на частни лица, компании и стопанства да просперират. Нашата глобална развита мрежа за обработка на плащанията, VisaNet, позволява по цял свят да се извършват сигурни и надеждни транзакции и има капацитет да обработва над 65 000 съобщения за сделки в секунда. Непрестанният фокус на компанията върху иновациите е катализатор за бързия растеж на дигиталната търговия върху всякакви устройства, за всеки и навсякъде. В условията на глобален преход от аналогови към дигитални технологии Visa използва нашата марка, продукти, човешки ресурси, мрежа и мащаб, за да преначертава бъдещето на търговията. За повече информация, посетете visabg.com и  @Visa_BG.

Continue Reading

Банки

УниКредит Булбанк: През 2020 икономическият растеж ще се забави до 3%

Published

on

UniCredit Bulbank

Икономическият растеж ще се забави до 3% през 2020 г., след 3.7% ръст през 2019 г. Това прогнозират анализаторите на УниКредит в последния си икономически доклад за икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Икономистите посочват две причини за забавянето. Първата е по-слабото външно търсене, което ще се отрази на темповете на растеж на износа. Втората ще бъдат по-ниските темпове на създаване на работни места, което ще доведе до известно забавяне на ръста на частното потребление.

„Въпреки че свободното фискално пространство е значително, очакваме поредна година на умерено разхлабване на фискалната политика през 2020 г. Перспективата пред растежа ще се подобри през 2021 г. в резултата на очакваното ускоряване на растежа на глобалната икономика, което ще даде нов тласък на износа и инвестициите“, посочват в анализа икономистите на УниКредит Булбанк.

Въпреки забавянето в темповете на растеж на някои от основните ни търговски партньори, няма признаци за намаляване на търсенето на работна сила в експортно ориентираните сектори на икономиката. Вероятно икономиката е създала 65 хиляди нови работни места през миналата година, което представлява вторият най-силен годишен ръст в настоящия цикъл на експанзия. Важно е да се отбележи, че създаването на нови работни места бе широко базирано и включваше не само ориентираните към вътрешното търсене сектори на услугите и строителството, което получи подкрепа от ръста в новостартираните жилищни и инфраструктурни проекти, но и от експортно ориентираните сектори на промишлеността, където броят на работните места достигна до най-високото си ниво от осем години.

“Очакваме потреблението да има по-слаб принос за растежа през 2020 г. поради отрицателното въздействие, което бълзо намаляващото и застаряващо население има върху създаването на нови работни места. След като икономиката вече достигна пълна заетост, очакваме броят на новосъздадените работни места да намалее до 19 хиляди през 2020 г. и до 12 хиляди през 2021 г., след 65 хиляди през 2019 г. и 43 хиляди средно между 2015 и 2018 година.”, се посочва в последния икономически доклад на УниКредит за икономиката на ЦИЕ.

Въпреки това бързият ръст на доходите ще помогне на икономиката да устои на влошаването на външната среда през 2020 г. Растежът ще получи подкрепа от 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, което в контекста на нарастващия дефицит на работна сила, в една значителна степен ще се пренесе и в частния сектор на икономиката, става ясно от доклада.

От икономическия анализ става ясно още, че България продължава да бъде сред страните от ЕС с най-голямо свободно фискално пространство и в началото на 2020 г. Продължаването на консервативната фискална политика изглежда още по-вероятно през настоящата година, предвид на това че страната изглежда много близо до получаване на покана за присъединяване към ERM II.

Всички наблюдатели отчитат постигнатия от България значителен напредък във всички области от плана за въвеждане на еврото. Това включва редица въпроси, които са важни за плавния преход към ERM II и Банковия съюз. Нещо повече, много добрата профитабилност на банките в момента ни кара да смятаме, че оставащият недостиг на капитал, който бе установен при две местни банки по време на детайлния преглед на ЕЦБ, вероятно ще бъде адресиран успешно в най-скоро време.

Continue Reading

Банки

ПИБ планира да набере рекордните 200 млн. лв. чрез БФБ

Published

on

Първа инвестиционна банка (ПИБ) плaниpa дa нaбepe дo 200 млн. лв. чpeз Бългapcĸaтa фoндoвa бopca (БФБ). Ако амбициозният план на банката успее, това ще бъде едно от най-големите увеличения на капитала в историята на борсата ни.

Увеличението ще бъде осъществено чрез издаването на права, като на всеки 2.75 права, съответстващи на притежанието до момента, ще може да се запише по 1 нова акция с емисионна стойност от 5 лв. Минимaлният бpoй зaпиcaни и плaтeни aĸции, нaд ĸoитo yвeличeниeтo щe бъдe ycпeшнo, e 4 млн.

Bceĸи нacтoящ aĸциoнep щe мoжe дa зaпишe пo 1 aĸция зa вceĸи 2,75 пpaвa. Eднa aĸция в ĸaпитaлa oтгoвapя нa eднo пpaвo.

Банката вече е осигурила почти половината от сумата чрез текущата си печалба, начислени провизии, погасени кредити и допълнителни обезпечения по експозиции. ПИБ обяви още, че е пласирала 30 млн. евро облигации и е продала пакет лоши кредити с над 500 млн. лв. номинал.

Continue Reading

Банки

Плащания на 6 континента с дигиталния портфейл RaiPay

Published

on

 

12 000 потребители вече са изтеглили приложението и са направили над 170 000 плащания и тегления

Потребителите на дигиталния портфейл RaiPay са направили плащания с мобилния си телефон на шест континента – Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Африка и Азия. За първия месец, откакто е на пазара, безплатното приложение на Райфайзенбанк е инсталирано от над 12 хиляди потребители от цял свят. В приложението за мобилни телефони с операционна система Android потребителите могат да добавят всички свои карти от Райфайзенбанк и да плащат и теглят средства още по-бързо, удобно и модерно.

„С интуитивния си интерфейс RaiPay е израз на нашата мисия да превръщаме постоянните иновации в изключително клиентско преживяване. Удобството и удоволствието да плащаш само със смартфона си е несравнимо. Неслучайно нашите клиенти използват активно модерното ни решение навсякъде по света“, казва Мариела Атанасова, директор „Индивидуално банкиране“ в Райфайзенбанк.

Райфайзенбанк (България) е едната от трите пилотни банки в групата Райфайзен, които вече пуснаха на пазара RaiPay, заедно с Румъния и Чешката република. Изчислено като процент от населението, в България ползващите дигиталния портфейл са повече от Чехия и по-малко от Румъния.

Над 170 хиляди са успешните трансакции с дигиталния портфейл, откакто е достъпен за клиентите на Райфайзенбанк. По-голямата част от тях (90%) са плащания на ПОС терминали, а останалите – безконтактно теглене на банкомат. Средната сума на извършените трансакции с RaiPay е 34 лв., което е с 4 лв. по-малко от средната сума за безконтактно плащане (38 лв.) и с 51 лв. по-малко от средното контактно плащане (85 лв.). Дигиталният портфейл се използва както за плащания над 1000 лв. (повече от 20 регистрирани трансакции), така и за по-малки суми – най-малката покупка, направена с RaiPay, е на стойност 70 стотинки, заради удобството да плащаш с телефона си дори за кафе.

Всеки трети потребител плаща с RaiPay покупки в супермаркети. Сред най-предпочитаните места за плащане с телефон са още ресторанти и заведения за хранене (22%), бензиностанции (11%), търговски центрове (9%), както и аптеки (6%).

Значително по-активни в използването на дигиталния портфейл са мъжете (близо 70%), живеещи в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Дигиталният портфейл се ползва най-вече от хората със смартфони с версия 9.0 на операционната система Android (75%).

Continue Reading

Най-четени