Свържете се с нас

Fintech

Barclays сключва сделка с финтех компания за финансиране на фактури

Публикувана

на

MarketInvoice

Банката купува стратегически миноритарен дял в MarketInvoice.

Една от най-големите британски банки Barclays, сключи споразумение с местната финтех компания MarketInvoice, финансиране на фактури в бъдеще, което ще помогне на средните предприятия (МСП) във Великобритания управляват паричните си потоци, за да ускоряват растежа си, съобщи MarketInvoice на сайта си.

Обикновено при продажба на стоки или услуги се издава фактура, която дълъг период на изплащане, който може да достигне до 120 дни. Това междувременно оставя много предприятията без парични средства в брой и често им пречи да работят нормално.

Тук се намесва решението на основаната през 2011 г. MarketInvoice – онлайн платформа, която позволява на компаниите да качват или синхронизират своите единични фактури и да ги продават на инвеститорите, като така получават бърз достъп до пари в брой за текущите си нужди.

Досега MarketInvoice е финансирала фактури на стойност над 2,7 милиарда лири стерлинги, като е увеличила паричния поток за хиляди британски компании.

Barclays е първата банка, която се ангажира със значителен миноритарен в MarketInvoice, за да осигури на МСП клиентите си безпроблемен достъп до иновативни форми на финансиране.

Партньорството позволява на банката ще продължи плановете си да инвестира в нови бизнес модели за растеж, а на MarketInvoice да разшири обхвата си в цялото Обединено кралство.

Предложението ще бъде представено на МСП клиентите на Barclays през следващите месеци, като пълната версия на платформата ще стане достъпна през 2019 г.

Анил Стокър, главен изпълнителен директор на MarketInvoice, заяви: „Интересно е да комбинирате знанията и опита на 325-годишна британска банкова институция с технологичните решения на MarketInvoice за онлайн финансиране. Това стратегическо партньорство може да означава само добри новини за британския бизнес, като сегментът, към който се насочваме, отговаря за над 60% от заетостта в Обединеното кралство.

Barclays имат дълга история на иновациите, те са първата банка, която въвежда кредитната карта и банкомата. Ето защо е много разумно да си партнираме и да представим нашите решения за онлайн бизнес финансиране на тяхната голяма клиентска база“.

Иън Ранд, главен изпълнителен директор на Barclays, заяви: „Финансирането на фактури е продукт от ерата на цифровите технологии, той е ефикасен, ефективен и контролируем за малкия бизнес.

Редица от нашите клиенти ни казаха, че се чувстват принудени да предлагат по-дълги срокове за плащане, за да останат конкурентни. Това връзва техните парични потоци, като им пречи да се възползват от възможностите за растеж.

Финансирането на фактури дава възможност на малките фирми да получат финансиране по бърз и иновативен начин и да капитализират тези моменти. Нашата корпоративна банка вече предлага финансиране на фактури за големи фирми, така че това е чудесна новина, че можем да разширим предложението и да работим и за нашите клиенти от МСП „.

Тази нова услуга на банката, допълва портфолиото ѝ за МСП. Наскоро тя предложи на този клиентски сегмент достъп до удвоен максимум от необезпечени бизнес кредити от £50,000 на £100,000.

Класираните МСП вече могат да вземат кредит до 25 000 британски лири в движение чрез мобилно приложение или онлайн банкиране и да полувачат парите същия ден.

Fintech

Автомобилната индустрия очаква блокчейн технологията да има голяма роля след 3 години

Публикувана

на

blockchain

Блокчейн технологията има голямо бъдеще в автомобилната индустрия. Това казват 62% от директорите в бранша, според проучване на IBM. Те очакват до 3 години технологията да „разбие“ сектора.

Освен това 95% от автомобилните производители вече планират инвестиции в тази технология. Отново плановете им са за следващите 3 години, се посочва в доклада на IBM Institute for Business Value.

54% смятат, че новите бизнес модели ще повлияят на инвестициите в блокчейна. Също толкова очакват да внедрят първата си комерсиална блокчейн мрежа до 3 години.

Една от основните ползи от блокчейн ще е при самото производство на автомобилите. Чрез блокчейн ще може да се следят всички части за една кола, да се проверява и потвърждава техният произход и качество. Това ще подобри качеството на производството, ще намали риска от дефекти и ще направи по-доволни клиентите.

Докладът посочва като пример Porsche, която тества блокчейн приложения от февруари т.г. Сред тях са услуги за паркиране на колите, заключването им, дори даването на служебни коли на служителите. Вариантите пред блокчейн технологията са много и това ще я направи особено притегателна в автомобилната индустрия.

Прочети още

Fintech

Майк Новограц за Bitcoin: Революциите не стават за една нощ

Публикувана

на

bitcoin

Един от големите привърженици на Bitcoin Майк Новограц запазва оптимизма си за криптовалутата. Според него тя ще удържи на трудния период и в дългосрочен план това ще ѝ се отрази добре, съобщава CCN.

Вярвам, че Bitcoin ще бъде дигитално злато. Това означава, че ще е единствената от криптовалутите, които ще удържат и ще се превърнат в легална пирамида, точно както е златото„, казва той пред Bloomberg.

Общото между златото и Bitcoin е, че имат ограничено количество. „Всичкото изкопано злато в човешката история, в момента може да се събере в олимпийски басейн. Трябва да си луд, за да мислиш, че това струва 8 трилиона долара. Струва толкова, защото сме казали, че е така„, допълва Новограц.

Според него Bitcoin постепенно ще се справи с трудния период и ще се върне в растеж. Това ще стане най-вече, когато повече хора осъзнаят ползите и искат да използват криптовалутата. Новограц смята, че това ще отнеме време. „Революциите не стават за една нощ„, допълва той.

Прочети още

Fintech

ЕЦБ стартира системата за незабавни разплащания в Еврозоната

Публикувана

на

TIPS започна работа в петък 30 ноември.

ЕЦБ официално стартира иновативната общоевропейска услуга за незабавни електронни плащания.

Те се нарича Сетълмент за незабавни плащания TARGET (TARGET instant payment settlement или TIPS)  и използва парите на централната банка за уреждане на плащания за по-малко от 10 секунди.

Системата стартира в петък, 30 ноември, като първата сделка през нея се състоя веднага. Клиент на испанската банка CaixaBank използва TIPS за незабавно плащане на клиент на френската банка Natixis.

Заедно с тях Abanca Corporación Bancaria, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Banco de Crédito Social Cooperativo, Berlin Hyp, Caja Laboral Popular Cooperativa de Crédito и Teambank, станаха първите банки, които се присъединиха към TIPS.

Новата услуга се предлага на атрактивна цена. Работейки на принципа на пълното възстановяване на разходите, TIPS няма такси за вписване или поддръжка на притежателите на сметки.

Цената за инициирана транзакция е определена на 0,002 евро за първите две години от дейността, без такси за първите десет милиона плащания, извършени от всяка сметка в TIPS до края на 2019 г.

След този срок банките сами ще решават какви такси да начисляват на своите клиенти за тази услуга.

Банките в цяла Европа вече могат да последват водещата роля на Франция, Германия и Испания, които вече са свързани с TIPS, като също се свържат с платформата и започнат да разработват удобни приложения, с които да подпомагат приемането на незабавни плащания чрез привличане, както на търговците на дребно, така и на потребителите.

Повече информация за системата TIPS и как работи тя, можете да намерите тук.

Прочети още

Fintech

Bitcoin слезе под границата от $4000

Публикувана

на

bitcoin

Криптовалутата Bitcoin завърши ноември с най-лошия си спад от 7 години насам.

Освен това започна и декември с нов спад, като рано тази сутрин слезе и под границата от $4000.

Това повлича и останалите водещи криптовалути надолу. Ethereum загуби около 4,85% до $111.92, XRP се понижи до $0,3588, Bitcoin Cash – $200,12, а Litecoin – $32.13.

Само през ноември т.г. Bitcoin е загубил 37,4% от стойността си, изчислява Coindesk. Това е най-лошото ѝ постижение от август 2011 г. През ноември единствено Bitcoin SV от 25-те най-популярни криптовалути бележи ръст.

Оригиналният Bitcoin продължава да държи по-голямата част от общия пазар на криптовалути – 53%.

Спадът на криптовалутата означава и сериозно свиване на общия пазар, който започна ноември на ниво 203 млрд. долара, а към края на месеца е 130 млрд. – 35% срив.

Според данни на CoinMarketCap от пика си от $820 млрд. през януари т.г. досега общият пазар е загубил 83%от стойността си.

Прочети още

Fintech

Стартират обучения за дигитализиране на малки и средни предприятия

Публикувана

на

Министерството на икономиката и eBay стартират съвместни обучения за дигитализиране на български малки и средни предприятия. Това стана ясно по време на среща между заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с директора на дигиталната платформа за Източна Европа, Русия и Израел Иля Кретов.

Над 6 хил. малки и средни предприятия, и физически лица от България към момента продават продукти през глобалната платформа, стана ясно по време на срещата. Сред техните най-големи пазари са САЩ (38% от продажбите), Великобритания (15%), Германия (14%) и др., а продукти на български търговци достигат до 140 държави по света.

Смятаме, че можем да предложим още много на българския бизнес, посочи Иля Кретов като обясни, че ebay са готови да организират обучения за български предприемачи, за да научат повече за възможностите на електронната търговия и начините да бъдат по-ефективни. Зам.-министър Манолев подчерта, че това е добра възможност и се ангажира ИАНМСП да участва в подготовката на подобни обучения като селектира и покани заинтересовани компании. Обсъдени бяха възможностите и за организиране на таргетирани събития към българските стартъпи.

„Възможностите на е-търговията са наистина огромни и това е един от най-достъпните инструменти за насърчаване на експорта на малките и средни предприятия“, посочи зам.-министър Манолев и допълни, че все още електронната търговия не е достатъчно добре застъпена в нашата страна. Според Евростат, около 9% от компаниите в страната продават онлайн, а около 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година. „Като позитивна тенденция можем да посочим, че ръстът, който онлайн търговията има в България, изпреварва средния в Европейския съюз“, каза Александър Манолев.

Прочети още

Fintech

Nasdaq пуска Bitcoin фючърси следващата година

Публикувана

на

bitcoin

Най-сетне положителни новини около Bitcoin. Втората най-голяма фондова борса в света, Nasdaq, обяви, че ще предложи Bitcoin фючърси през първото тримесечие на 2019 г., съобщава CCN.

Борсата нарича проекта си Bitcoin Futures 2.0 и го разработва заедно с VanEck. Компаниите казват, че техните фючърси ще са „прозрачни, регулирани и наблюдавани дигитални активи“.

Nasdaq е работила внимателно и с регулаторите, за да е сигурно, че всичко е в рамките на правилата. VanEck също казва, че е „пробягала няколко допълнителни мили“, за да може всичко да е наред и да има достатъчно високи стандарти за сигурност.

ICE (Собственик на NYSE) също ще предложи своя платформа за Bitcoin фючърси. Тя трябваше да тръгне през декември миналата година, но компанията се отказа. Сега тя смята, че вече има достатъчно голям интерес и платформата Bakkt е планирано да стартира от 24-ти януари 2019 г.

Прочети още
Реклама

Най-четени