Connect with us

Крипто

Bitcoin отново се срина

Published

on

bitcoins

Bitcoin не започва добре годината. След няколко дни оптимизъм, криптовалутата загуби над 8% от стойността си за по-малко от 24 часа, съобщава CCN.

Цената на Bitcoin падна от $4082 до $3556, преди да се успокои на нива от около $3665. Според анализаторите на CCN все още има оптимизъм, защото една от исторически силните граници на Bitcoin е $3550.

Изданието прогнозира, че временната най-ниска стойност в сегашната ситуация може да е около $3110 преди да започне възстановяване.

Според по-песимистична перспектива обаче, криптовалутата може да слезе и до $2500.

За сега новата година на Bitcoin е същата като старата – кратки периоди на застой на цената около едно ниво и след това рязка промяна.

Продължава и тенденцията всеки нов срив да слиза по-ниско от предишния и всеки възход да е по-нисък от предния.

Това допълнително отказва инвеститорите и ги кара да изчакват, което обаче спомага и за песимизъма и спада на цените.

Крипто

Швед ще трябва да плати близо $1 млн. данъци заради търговия с Bitcoin

Published

on

bitcoin

Шведски търговец на криптовалути бил доста изненадан, когато получил писмо от местната данъчна служба, че дължи почти $1 млн. долара данък, съобщава CCN. Местната данъчна служба започва да затяга контрола над печалбите от криптовалути.

През миналата година службата е анализирала действията на около 400 шведи, които се занимават с търговия и обмен на криптовалути, което е 10 пъти повече спрямо 2017 г.

Анализът показал, че има “неразпознати действия” и затова данъчните вече ще отделят повече ресурси за криптотърговията.

Според Линус Дънкер, който е получил и рекордната данъчна сметка, искането на институцията е “неразумно”. Причината е, че според него исканият данък е 300% от неговата обща печалба. Той твърди, че между 2014 г. и 2016 г. е търгувал около $2.75 млн. в криптовалути, но реалната му печалба е малка.

Данъчните обаче казват, че причината е в действията на самия Дънкер. Той не е декларирал и не е приспаднал цената на първоначалната си покупка на Bitcoin, която е направил в брой. Шведските закони понижават данъка, когато това бъде направено, но го повишават значително, когато не бъде направено.

Дънкер отговаря, че през 2014 г. не е имало ясни данъчни закони за криптовалутите и той е сментал, че те попадат в “хоби активност”.

Едва през 2016 г. бил уведомен от данъчните, че всъщност търговията с криптоактиви попада в капиталовите приходи. Дори тогава не бил сигурен как да попълни декларацията и добавил бележка, че е отворен на разговори и корекции. Получил отговор едва през 2018 г. за ревизия, която  решила, че той дължи рекордно високия данък – 300% вместо 30%.

Continue Reading

Fintech

Лични данни от хакнати криптоборси се продават онлайн за дребни суми

Published

on

Хакването на криптоборси води не само до директни загуби за потребителите им. CCN съобщава, че е получила информация и за продажби на откраднатите лични данни на потребителите в “тъмния интернет”.

Документите се разпространяват поне от юли 2018 г. Те съдържат големи подробности като лични документи, адреси, сметки и др.

Данните са събрани от множество криптоборси, включително Bittrex, Poloniex, Bitfinex, Binance и др. Информацията е част от задължителните данни за удостоверяване на самоличността, които някои борси трябва да събират по закон, в зависимост от страната, в която оперират.

Цялата тази информация се продава за дребни суми – 10 долара за 100 документа, като има и отстъпки за по-големи поръчки.

Експерт по киберсигурност, който се е свързал със CCN и е пожелал анонимност, е обявил, че се е свързал с продавача и е поискал от него мостри, които да потвърдят данните. Получил е такива и данните са били истински.

Експертът казва, че говорил и с Binance, които са проверили данните и са заявили, че има известни несъответствия.

Няма индикации за хакерски пробив и затова не е ясно как хакерът се е сдобил с информацията.

Continue Reading

Fintech

Ford ще следи доставките си на кобалт с блокчейн

Published

on

blockchain

Ford, IBM, Huayou Cobalt и LG Chem са сключили общо партньорство за изграждането на блокчейн платформа, която да се използва за мониторинг на доставките на кобалт от Конго, съобщава CCN.

Автомобилният производител смята, че така ще може по-добре да следи дали не се използва детски труд.

IBM вече има блокчейн платформа, която да следи доставките на кобалт за литиево-йонни батерии.

Сега технологията преминава и към други индустрии. Целта е постепенно да се осигурят методи за удостоверяване, че внесените материали не идват от конфликтни зони и не е използван детски труд за тях.

Пред Reuters IBM коментира, че няма метод, който да даде 100% гаранция, но това не означава, че не трябва да се опитват нови и нови разработки, които да увеличават прецизността.

Continue Reading

Fintech

Ъпдейтът на Ethereum се отложи заради бъг

Published

on

Etherium logo

Ъпдейтът Constantinople на Ethereum се отложи, след като беше открит сериозен пропуск в него, съобщава CoinDesk. В софтуера е открит дефект, който може да даде възможност за злоупотреби.

За да не се случи това, ъпдейтът е спрян, а целият блокчейн на Ethereum се анализира наново. Няма данни някой да е открил и да се е възползвал от уязвимостта.

Организцията Ethereum Core Developers and Ethereum Security Community, която е открила проблема и ръководи ъпдейта, казва, че отлага неговото активиране докато не се завърши пълен анализ и не се оцени рискът.

Всичко това води и до проблеми за борсите, “копачите” и другите оператори. Те трябва или да инсталират резервни версии на софтуерните си клиенти, или да се върнат на предишната версия. За стандартните потребители не се налага да правят нищо и просто да изчакат.

За сега не е обявена нова дата за активирането на ъпдейта, който се очаква да доведе и до разделяне на криптовалутата. Очаквано, случаят доведе и до понижаване на цената на Ethereum от $126, до около $118.

Continue Reading

Крипто

Полицията в Шотландия арестува мъж, купил пистолет онлайн с Bitcoin

Published

on

bitcoins

Жител на Шотландия е бил осъден на 5 години затвор за онлайн покупката на оръжие чрез Bitcoin в “тъмния интернет”, съобщава Bloomberg. 48-годишният мъж от Единбург поръчал пистолет, пълнител, заглушител и патрони за обща стойност $2750, които платил под формата на Bitcoin.

Оръжието, разбира се, е незаконно, като е било прихванато още по време на изпращането. Пратката била сменена и проследена до дома на получателя.

При направения обиск е открита както пратката, така и още незаконни оръжия. През декември миналата година мъжът се е признал за виновен и по трите обвиенения за незаконно притежание на оръжия, а вчера е била обявена и окончателната присъда.

Адвокатът на вече осъдения обявил, че мъжът не планирал да използва оръжията, въпреки че има история на лошо поведение и депресия, но не е осъждан и е бил харесван от работодателя си и просто искал да види дали е възможно да се купи оръжие онлайн.

За съда обаче този аргумент не е достатъчен и тъй като са положни “сериозни усилия” за купуването на оръжието, той е признат за виноен и осъден.

Continue Reading

Fintech

Япония отхвърли слуховете, че ще одобри bitcoin борсово търгувани фондове

Published

on

bitcoin

Японската Агенция за финансови услуги обяви, че страната не обмисля и не планира да одобрява bitcoin борсово търгувани фондове (ETF), съобщава Bitcoin.com. Говорител на институцията казва, че тези слухове не са верни и одобрението на ETF не стои на двневен ред.

През миналата седмица в медиите се появиха информации за обратното, че японските власти разглеждат възможностите за bitcoin ETF като алтернатива на bitcoin фючърсите. Според агенцията обаче, няма реална необходимост от подобна мярка и регулаторът засега остава против bitcoin ETF и фючърсите.

Като аргумент, говорителят на агенцията казва, че е трудно да се намери “конструктивна и социална значимост” на деривати на криптоактиви. Според институцията няма нужда от такива финансови инструменти в момента.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени