Connect with us

Крипто

Bitcoin с цена над $5000. Свърши ли най-лошото?

Published

on

Bitcoin

Bitcoin зарадва почитателите си след като във вторник прескочи за кратко границата от $5000, а в сряда по-трайно се задържа над нея.

Очаквано, веднага започнаха коментари, че мечият пазар е приключил, но така ли е?

Това е най-високата цена на криптовалутата от почти 5 месеца насам. Скокът с близо $1000 стана за по-малко от час и според CoinDesk е очакван.

Анализаторите посочват, че финансовите статистики и диаграми от последните седмици подсказваха многократно, че пазарът се изменя и ще има движение нагоре. След като няколко индикатори показаха, че ще има нов опит от страна на “биковете”, скокът не е изненада.

Освен това през май 2020 г. наградата за “миньорите”, т.е. генерираният от тях Bitcoin, ще намалее наполовина. Историята показва, че около година преди това да се случи, цената на криптовалутата винаги се покачва.

Самото движение на пазара също може да вдигне цените. Reuters съобщава, че във вторник е имало една голяма поръчка, която е била управлявана чрез алгоритъм, за над $100 млн. и е била разпределена в няколко борси. Това може да помогне на пазара да се покачи.

Fintech

Индия изолира криптостартъпите от финтех програмата си

Published

on

Централната банка на Индия подготвя “пясъчник”, в който ще позволи на финтех компании да работят и да тестват и предлагат услугите си. В него ще се допускат блокчейн стартъпи, но не и фирми, които използват криптовалути или криптоактиви, съобщава CoinDesk.

“Пясъчникът” е резултат от почти 3-годишни анализи и проучвания от специален екип на банката. Той ще позволи на финтех компаниите да достигнат по-лесно до клиенти и да развиват технологиите си и услугите си в рамките на известни правила и защити. Системата ще позволи и на институциите да опознаят технологиите по-добре в подготовката на окончателните правила.

Изненадващото е, че всякаква форма на криптовалути и активности, свързани с тях, ICO например, не попадат в разрешените дейности. Решението е свързано със съществуващата забрана в Индия за традиционните банки да използват криптовалути и да работят със стартиращи компании, които ги използват.

За сега институциите не отстъпват от позицията си срещу криптовалутите. Те обаче са отворени към блокчейн проекти, които използват технологията за други дейности. Като примери са дадени търговски плащания, трансфери на пари, дигитална идентичност и др.

Continue Reading

Застраховане

Компания на Generali с помощта на Accenture стартира услуга базирана на блокчейн

Published

on

Тя е за групови застраховки за служители от типа затворено (вътрешно) застраховане.

Вчера Generali Employee Benefits (GEB) обяви пускането на нова услуга за презастраховане, базирана на блокчейн. Големите компании често предоставят групови застрахователни услуги за своите глобални дъщерни дружества чрез затворено застраховане. То дава възможност на групите да обединяват риска вътрешно, но има нужда да разтовари поне част от риска и към презастрахователи.

Generali Employee Benefits (GEB) е глобална бизнес мрежа на Generali Group, която се фокусира изключително върху предоставянето на решения за служителите за корпоративни клиенти. Основана през 1966 г., GEB е призната за водещ доставчик на решения за ползи за служителите. Тя управлява най-голямата мрежа в света, като оперира в над 100 държави и обслужва повече от 1500 мултинационални компании.

Очаква се решението да улесни работния модел на GEB за ползите на служителите за затворените застрахователни услуги, които предлагат на глобални клиенти широка гама от местни решения за обезщетения на служители, като например живот, краткосрочна и дългосрочна застраховка за инвалидност, злополука и здраве. Тези местни предложения се допълват с презастраховане от Дженерали до затворени или обединяващи услуги, които най-добре обслужват мултинационалните корпорации, които трябва централно да управляват застрахователната схема и финансите.

Разгръщането на услугата, разработена за GEB от технологичната компания  Accenture, идва след успешна демнстрация на прототип. Той е бил тестван миналата година с глобални клиенти: селскостопанската компания Syngenta и местни застрахователи в Испания, Швейцария и Сърбия.

Целта му е да се промени изцяло пазара чрез въвеждане на истинска интеграция на системите, данните и процесите към всички заинтересовани страни в сектора за доходите на служителите. Прототипът е демонстрирал значителни резултати – намаляване на разходите, спестяване на време и подобряване на качеството на данните за всички заинтересовани страни.

Блокчейн е нов тип система от бази данни, която поддържа и записва данни по начин, който позволява на множество заинтересовани страни да споделят уверено и сигурно достъпа и да синхронизират, както договорните споразумения (договори за презастраховане и цесия, превърнати в „интелигентни договори“ – smart contracts), така и основните данни и информация.

Транзакциите и записите се съхраняват в т.нар. споделена счетоводна книга (distributed ledger technology, DLT), която е разпределeна между заинтересованите страни, като се създава ниво на прозрачност, сигурност и доверие, което не е било възможно по-рано, запазвайки собствеността на данните на местно ниво.

Серджо Ди Каро, главен изпълнителен директор на GEB, заяви: „Този ​​прототип представлява стъпка напред за GEB и за застрахователния сектор. Използването на технология блокчейн позволява една наистина свързана екосистема и безпроблемно партньорство между клиенти, консултанти, местни застрахователи и Generali. Блокчейн ще промени не само нашата мрежа, но и индустрията за ползи за служителите, каквато я познаваме”.

Даниеле Пресути, който ръководи застрахователната практика на Accenture в Европа, каза: „Блокчейн технологията създава по-свързана екосистема сред заинтересованите страни, позволявайки надежден начин за обмен на информация и рационализиране на по-рано сложни, ръчни процеси в рамките на застраховането. Имаме удоволствието да работим с Generali Employee Benefits, за да помогнем за революция в процеса на обезщетения на служителите за своите клиенти.“

Решението използва корпоративната технология Corda на R3, приета от Blockchain Insurance Industry (B3i) – съвместна инициатива на 15 глобални застрахователи и презастрахователи, които се събраха в края на 2016 г., за да проучат и тестват потенциала на блокчейн в индустрията.

Инициативата се подкрепя от Generali Group.

 

 

Continue Reading

Крипто

Bitcoin иска да запази април като един от добрите си месеци за 4-та година

Published

on

bitcoin

Месец Април се очертава като традиционно силен за Bitcoin и криптовалутата се бори да запази традицията. Тя е на път да запише април като силен месец за 4-та поредна година, съобщава CoinDesk.

Криптовалутата в момента има ръст от 27% само за този месец. Увеличаване на този ръст за сега изглежда малко вероятно, прогнозира изданието.

За сметка на това основната битка ще е натрупаното до момента да бъде запазено. Bitcoin успява да задържи ниво над $5200 за сега, като очакванията се, че цената може да слезе до $5100.

До момента Bitcoin постепенно успява да преодолее всички типични показатели за “мечешки” пазар. “Биковете” имат още малко работа, като трябва да се постараят да задържат постигнатото до момента още известно време.

След това ще предстои следващата стъпка – трайно задържане на нива над $5200 и поглед към навлизане на “биковете” и по-траен възход на цената. Очакванията, че това ще се случи през втората половина на годината, все още се запазват.

Continue Reading

Fintech

Франция препоръчва своя проект за крипторегулация на ЕС

Published

on

Bitcoin

Франция има свой проект за регулация на криптоактиви и вече го препоръчва и на останалите държави-членки на Европейския съюз, съобщава CCN.  Това казва и самият финансов министър на страната Бруно Ле Мари по време на Paris Blockchain Conference.

“Ще предложа на моите европейски партньори да създадем единна регулаторна рамка за криптоактивите, която да е вдъхновена от френския опит. Нашият модел е правилният”, казва той.

А според предложението на Франция, ще се въведат някои нови правила. Едно от тях е проверка на историята на всеки основател на компания или съветник, който се занимава с криптоактиви.

Криптокомпаниите, които са базирани в друга държава, но искат да предлагат услугите си във Франция, също ще трябва да преминават проверка и верификация на своя бизнес план. Успешно преминалите ще получават сертификат от правителството.

Франция иска да е сред водещите държави в ЕС по отношение на криптоактивите и тяхната регулация. Правилата ще улеснят и ICO процедурите, като ще въведат повече прозрачност в тях.

Continue Reading

Крипто

Защо цената на Bitcoin отново замръзна

Published

on

Cryptocurrency, bitcoin

Bitcoin започна месеца с доста голяма динамика и сериозен ръст на цената си. Това веднага върна оптимизма на мнозина, но сега изглежда, че цената отново замръзна, съобщава CoinDesk.

Добрата новина е, че все пак цената се задържа на по-високата граница. Сега тя е около $5000. Въпреки това има и фактори, които обясняват защо се стигна до поредната блокада.

Един от тях е, че ръстът беше твърде рязък. Криптопазарът вече е по-различен отпреди две години, когато се хвърляше от едната крайност в другата. Сега той е по-внимателен и всяка промяна води и до известен застой.

Друг фактор е, че “мечките” все още не са се отказали. Те може да загубиха доста позиции през този месец, но все още имат влияние на пазара.

И освен това пазарът все още търси новото си по-стабилно ниво. За сега то изглежда да е около $5000. Всичко това се приема от анализаторите като нормални признаци на пазар, който се подготвя за ръст и все още тества участниците.

Криптовалутите и особено Bitcoin, винаги са показвали тенденция да не се съобразяват с типичното. Затова всяка промяна няма да е чак толкова голяма изненада.

Continue Reading

Крипто

Bitcoin слезе под $5000 след неуспешен опит за пробив

Published

on

bitcoin

Криптовалутата Bitcoin не успя да задържи високите нива от последните дни и се срина до под границата от $5000. Това се случи след неуспешен опит за пробив над $5500.

В петък рано сутринта криптовалутата се търгуваше на нива от около $4916. А само в сряда тя достигна пик от $5488 за месеца.

Целта на “биковете” беше да се достигне и надхвърли границата от $5800. За сега това не се оказа успешно и цената бързо се понижи до предпочитаните от “мечките” нива. Появи се и неочаквано голям спад на обема за деня, което също помогна за слизането на цените надолу.

Очаквано, това се отразява и на останалите криптовалути. Ether и XRP записаха спадове съответно със 8.14% и 8.59%. В топ 20 на криптовалутите единствено Tether все още е на плюс за последните 24 часа, но той е минимален – 0.39%.

Bitcoin все още е на ръба на плюса за седмицата, като има 0.57% ръст за последните 7 дни. Представянето на криптовалутата днес ще е от ключово значение дали тя ще задържи тенденцията на положителните ръстове от последните седмици.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени