Connect with us

Автомобили

BMW глобени с 8,5 милиона евро за небрежност

Published

on

Грешен софтуер в модели  от сериите M550xd и 750xd е увеличил емисиите на азотен оксид.

Днес Прокуратурата на Мюнхен издаде акт срещу BMW AG в размер на 8,5 милиона евро за административно нарушение и небрежно изпълнение на задълженията. Компанията е приела глобата.

От началото на 2018 г. прокуратурата в Мюнхен е разследвала неизвестни служители на BMW във връзка с тестове на стенд, свързани с дефектни устройства в модели от сериите M550xd и 750xd.

Обширните разследвания, проведени в тясно сътрудничество с Федералния орган за моторни превози, в което са били включени и  други европейски държави, не показват, че моделите от посочените серии действително съдържат повредени устройства или че служителите на BMW са действали умишлено. В това отношение обвинението в измама не е потвърдено.

Изследванията обаче са показали, че заради инсталиран грешен софтуер за управление на двигателя, той не достига определено количество топлина, което води до това, че регенерирането на катализатора за съхранение на азотен оксид NOX не работи, което води до увеличаване на емисиите на отровния газ.

Тази грешка потенциално е засегнала 7 965 превозни средства от цял ​​свят.

Прокурорът обвинява компанията, че не е създала подходящи системи за осигуряване на качеството, които биха предотвратили или позволили откриването и премахването на грешката в софтуера за управление на двигателя.

Това е квалифицирано като небрежно нарушение на задълженията на дружеството. Въпреки това, BMW AG не е пренебрегнал специфични законови или други разпоредби.

Известието за санкцията е издадено на 25.02.2019 г. и е правно обвързващо поради вече заявения отказ от обжалване.

Автомобили

J.P. Morgan направи IPO на “китайската Tesla”

Published

on

NIO SUV

Автомобилният производител на електрически коли пусна акции за $1.2 млрд.

J.P. Morgan води първоначалното публично предлагане (IPO) постигано някога от производител на електрически автомобили – electric vehicle (EV) на Нюйоркската фондова борса тази есен, съобщи банката на сайта си.

Нейни екипи в Китай и Ню Йорк помогнаха акции за 1,2 млрд. долара на китайска компании за електрически автомобили NIO да бъдат продадени, като така тя стана първата подобна листната на световна фондова борса.

EV индустрията достигна инфлационен момент“, заяви Кристал Жу от екипа за покритие на инвестиционното банкиране в Китай. “Като се вземат предвид по-ниските разходи за поддръжка и енергия, електрическите автомобили и автомобилите, задвижвани с газ, се доближават до паритет на разходите.”

NIO избра да бъде листната в Ню Йорк, тъй като инвестиционната база там има по-развито разбиране за този пазар.

Използвайки силните възможности за глобално разпространение на J.P. Morgan и позиционирането на историята на NIO сред ключови институционални клиенти, офертата бе оценена успешно на цена от 6,26 долара за акция.

Създаден от технологичния предприемач Уилям Ли през 2014 г., NIO се опитва да разбие привързаността на Китай към двигателите с вътрешно горене и да се включи в най-големия автомобилен пазар в света със своя седем-местен SUV ES8, който може да бъде закупен за половината от цената на еквивалентния му модел Tesla X.

Китайското правителство вече предлага стимули за закупуване на електрически автомобил, за да ограничи емисиите на парниковите газове.

Размерът на възможността е огромен. Китай представлява 60% от световния пазар на електрически автомобили, така че фирмите се опитват да предвидят бъдещето” – допълва Кристал Жу.

По-малко от 1% от 300-те милиона собственици на автомобили в Китай карат електрически автомобили.

Въпреки това тази ниша на китайския пазар е нараснала с около 150% от 2013 г. до 2017 г. и се очаква да нарасне 5 пъти до 2022 г. според бизнес консултантската компания Frost & Sullivan.

NIO започна производство и доставка на първите си автомобили през юни 2018 г. тази година. Плановете им са до края на 2018 г. да произведат 10 000 броя.

Continue Reading

Автомобили

Aston Martin планира IPO на Лондонската фондова борса

Published

on

Aston Martin

Луксозният британски автомобилен производител ще продаде акции за около 1 млрд. лири.

Aston Martin планира да се появи на Лондонската фондова борса в сделка, която може да оцени марката на любимия спортен автомобил на Джеймс Бонд на около 5 млрд. паунда, разказва The Guardian.

Луксозният автомобилен производител съобщи, че планира да продаде около 1 млрд. eвро акции в първоначалното публично предлагане (IPO), което главният изпълнителен директор Анди Палмър описва като “ключов крайъгълен камък” в историята на компанията, която е основана в малка лондонска работилница през 1913 г., за да се превърне в една от най-големите световни за марки спортни автомобили.

Aston Martin още обсъжда дали да продава акциите си в Лондон или Ню Йорк, но вече е планирал да публикува проспект с пълни подробности за продажбата на акции на 20 септември.

Служители и клиенти на автомобилния производител също ще могат да купуват от тях, по цени на предлагане.

Това IPO ще бъде тест за апетита на инвеститорите да подкрепят британска компания, тъй като преди Брекзит през март 2019 г. се очакват много малко публични предлагания в Обединеното кралство.

Анди Палмър заяви още, че Брекзит не грижа за компанията, тъй като тя продава сравнително малко коли в континентална Европа, но за сметка на това внася около две трети от частите си за тях от там.

 

Continue Reading

Автомобили

Продажбите на автомобили в Европа скочиха с 9.6% за април

Published

on

Seat

Продажбите на нови автомобили в Европа продължават да записват силни резултати. Общо пазарът се е повишил с 9.3% през април, като няколко марки имат резултати над средното, съобщава Autonews.

Най-добре се представя DS Automobiles с 44% ръст, следван от SEAT с 25% и Dacia с 24%. След това се нареждат Volkswagen с 19%, Peugeot и Kia с по 15%,  Ford с 14%,  Porsche с 13%, Skoda с 10% и др.

Почти всички водещи марки записват ръст. Сред най-големите губещи е Fiat със спад от 4.5% и BMW с 3.1% по-малко продажби. Mercedes-Benz не записва промяна.

През април общо в Европа са били регистрирани 1.34 млн. нови автомобила. Най-голям ръст на регистрациите има в Испания – 12%, следвани от Великобритания с 10% и Франция с 9%. Общо за 4-те месеца от началото на годината са регистрирани 5.63 млн. автомобила в Европа, което е с 2.6% по-добро постижение спрямо миналата година.

Continue Reading

Автомобили

BMW пуска подложка за безжично презареждане на хибридите си

Published

on

BMW, bmw

BMW е готов ада пусне специална подложка, която ще може безжично да презарежда някои от хибридите на компанията. Тя представи идеята още през 2014 г., като от тогава постепенно я развива. Според информация на сп. Car подложката ще влезе в производство от юли т.г.

Това ще означава, че първите бройки от нея ще са на пазара в края на лятото. Първоначално подложката ще може да се използва само с хибрида 530e. Освен това тя ще се предлага като допълнителна услуга за ползвателите на лизинг на модела в Европа.

Клиентите в САЩ ще могат да я използват само ако са в Калифорния. Това ще е първоначалната пилотна програма, която цели да подготви мрежата и да тества дали подложката е достатъчно ефективна. Едва след това може да се очаква по-масово развитие на идеята.

А тя е семпла, но с потенциал. BMW 530e е т.нар. plug-in хибрид и може да се дозарежда чрез контакт. BMW обаче не смята идеята за кабели в гаража за особено добра. Затова се ражда идеята за подложката.

Тя може да стои постоянно включена в гаража, като собственикът на колата просто трябва да паркира с двигателя над нея. Това ще е достатъчно и презареждането на 9.2kW батерията на 530e трябва да стане за около 3.5 часа.

Continue Reading

Автомобили

Volkswagen може да разработва автономни коли с Didi Chuxing

Published

on

VW Jetta

Volkswagen води разговори с китайската компания Didi Chuxing за съвместна работа по автономни автомобили и други превозни средства, съобщава Reuters. Потенциалното партньорство предвижда и разработката на коли, които да са специално за Didi Chuxing, която често е наричана “китайският Uber”.

Партньорството предвижда VW да управлява автопарк от около 100 000 нови автомобила за Didi. Около две трети от тях ще са коли от марките на концерна. Освен това VW ще купи нови коли заедно с Didi, за да се разшири още повече автопаркът.

Двете компании ще работят заедно и по разработката на автомобили, които да се използват само от Didi, както и автономни коли. VW ще взима процент от приходите от проектите.

Специално разработените коли ще са съобразени с нуждите на Didi. Оказва се, че около 80% от клиентите се возят сами и не се нуждаят от голям седан. Освен това този тип коли не пътуват с висока скорост. Това означава, че могат да се направят коли с по-малко места, по-малки двигатели и с повече място за багаж.

Двете компании ще работят заедно и по автономни автомобили. Това включва и инфраструктурата за управление на колите и тяхната поддръжка, като все още има много неясноти в индустрията как да се случва всичко. Didi и VW искат заедно да намерят решение, което да е удобно и за двете компании.

Continue Reading

Автомобили

Volkswagen чертае бъдещето си с новото поколение на най-обичания си микробус

Published

on

VW bus

Volkswagen гледа към своето бъдеще като се вдъхновява от своето минало. Компанията взима един от своите най-популярни модели – микробуса Type 2 и го преработва, за да е готов за новата ера на електрическите автомобили. Така се ражда I.D.Buzz.

Това не е просто концептуален модел. I.D.Buzz ще стане реалност през 2022 г., като Volkswagen има амбицията да превърне модела в също толкова голяма и популярна икона като Type 2, който стана популярен като бус на хипитата.

I.D.Buzz е насочен по-скоро към почитателите на пътуванията и технологиите. Бусът изобилства от технологии. Сред тях е панорамен покрив с добавена реалност, система за почти пълно автономно управление и др.

Интериорът, подобно на оригинала, може да се мести в най-различни конфигурации. Воланът може да се сгъва, което позволява на предните седалки да се обръщат назад.

Екстериорът също е осъвременен. Той заменя старите фарове с LED светлини, а ивицата, която обикаля цялото купе, е светеща. Бусът използва 22-цолови джанти, като колелата са изнесени в краищата на купето.

Една от големите разлики е в задвижването. Докато Type 2 имаше малък двигател с 30 к.с., то I.D.Buzz ще е изцяло електрически. Той ще може да изминава около 480 км. с едно зареждане и ще покрива дистанцията доста по-бързо. Бусът ще има два електромотора върху осите си, като общата им мощност ще е 369 к.с.

Амбициите пред I.D.Buzz са доста големи. Volkswagen иска това да е своеобразен символ на новата история на компанията и е уверена с успеха. За целта ще трябва да положи доста усилия, за да превърне очакванията в реалност.

Continue Reading

Най-четени