Connect with us

Автомобили

BMW глобени с 8,5 милиона евро за небрежност

Published

on

Грешен софтуер в модели  от сериите M550xd и 750xd е увеличил емисиите на азотен оксид.

Днес Прокуратурата на Мюнхен издаде акт срещу BMW AG в размер на 8,5 милиона евро за административно нарушение и небрежно изпълнение на задълженията. Компанията е приела глобата.

От началото на 2018 г. прокуратурата в Мюнхен е разследвала неизвестни служители на BMW във връзка с тестове на стенд, свързани с дефектни устройства в модели от сериите M550xd и 750xd.

Обширните разследвания, проведени в тясно сътрудничество с Федералния орган за моторни превози, в което са били включени и  други европейски държави, не показват, че моделите от посочените серии действително съдържат повредени устройства или че служителите на BMW са действали умишлено. В това отношение обвинението в измама не е потвърдено.

Изследванията обаче са показали, че заради инсталиран грешен софтуер за управление на двигателя, той не достига определено количество топлина, което води до това, че регенерирането на катализатора за съхранение на азотен оксид NOX не работи, което води до увеличаване на емисиите на отровния газ.

Тази грешка потенциално е засегнала 7 965 превозни средства от цял ​​свят.

Прокурорът обвинява компанията, че не е създала подходящи системи за осигуряване на качеството, които биха предотвратили или позволили откриването и премахването на грешката в софтуера за управление на двигателя.

Това е квалифицирано като небрежно нарушение на задълженията на дружеството. Въпреки това, BMW AG не е пренебрегнал специфични законови или други разпоредби.

Известието за санкцията е издадено на 25.02.2019 г. и е правно обвързващо поради вече заявения отказ от обжалване.

Автомобили

Porsche с облекчена застрахователна програма за купувачите на Taycan

Published

on

Porsche Taycan
Porsche Taycan. Снимка: Porsche.

Засега тя ще важи само в 3 щата в САЩ.

Сайтът Green Car Reports съобщи днес за нова застрахователна програма на Porsche в САЩ, която ще стартира с пукането на пазара на първият им изцяло електрически модел Taycan през 2020 г.

Тя ще се плаща на измината миля и ще донесе известно облекчение за собствениците на скъпата марка автомобили.

Проблемът е, че макар поддръжката на един електромобил, дори и Porsche, да е по-евтина от тази на стандартен модел, прекалено многото различни застрахователни искове през последните години, именно за електрическите коли, накара застрахователните компании в САЩ да бъдат консервативни и въпреки много добрите рейтинги за безопасност да повишат цените на застраховките на моделите S и X на Тesla с 30%.

Тesla, които едва наскоро започнаха да предлагат лизингови договори, скоро ще пуснат и собствен застрахователен продукт, който ще споделя данните от своите сензори, за целите на стойността на застрахователната полица.

Застрахователната програма на Porsche, в партньорство с Mile Auto (американска застрахователна компания, която предлага автомобилни застраховки според изминатото разстояние, а не по времетраене) и Porsche Financial Services, не включва събирането на данни за местоположението на превозното средство, нито кога и как то се кара.

Решението на Mile Auto е редовното подаване на снимка на одометъра (километража) на автомобила, за да се вижда, колко е изминал той за даден период и да се плаща според разстоянието.

Porsche Financial Services са уверили Green Car Reports, че никаква друга информация няма да се събира от автомобила или клиента.

Въпреки че времето на програмата пасва идеално като решение на споменатите проблеми с цените на застраховките на електрическите превозни средства, Porsche заявиха, че програмата им за САЩ е разработена независимо от старта на Taycan.

Освен Taycan, като стартира, тя ще покрива и всеки модел на Porsche от 1981 г. насам.

Porsche Financial Services е доставчик на финансови решения освен Porsche, така и за Bentley, Lamborghini и Bugatti.

Засега програмата ще стартира само в Илинойс и Орегон още в края на 2019 г., но Porsche обещават да я предложат и в трети щат скоро след това.

След оценка на данните от старта, постепенно новата застрахователна програма ще се пуска в повече щати в близко бъдеще.

Continue Reading

Автомобили

Fiat Chrysler оттегли офертата си за сливане с Renault

Published

on

Alfa-Romeo
Alfa Romeo, една от марките на Fiat Chrysler. Снимка: fiatpress.com.

Причината е забрана на френското правителство.

Fiat Chrysler оттегли предложението си за сливане с френския автомобилен производител Renault, съобщи днес CNN.

Компанията заяви в сряда, че “стана ясно, че понастоящем във Франция не съществуват политическите условия, за да може подобна комбинация да продължи успешно“.

По-рано същия ден и от Renault обявиха, че френското правителство е поискало от борда на директорите да отложи гласуването на сливането.

Франция, която притежава 15% от Renault и е най-големият акционер в компанията, преди това е посочила, че ще подкрепи сливането, само ако след него бъдат запазени френските работни места и автомобилните заводи в страната.

Renault обяви днес, че е разочаровано, че не може да продължи сливането, което според него има “големи финансови заслуги” и “непреодолима индустриална логика”.

След новината за спирането на сливането, акциите на Renault паднаха с близо 7% в Париж, а те тези Fiat Chrysler отвориха по-ниско в Милано, но по-късно възстановиха загубите си.

Сделката щеше да създаде третия по големина в света производител на автомобили след Volkswagen и Toyota, а General Motors щеше да падне на четвърто място.

Когато направи предложението за сливане миналия месец, Fiat Chrysler каза, че то ще доведе до годишни икономии от над 5 милиарда евро (5.6 милиарда долара). Тогава компанията заяви още, че нито едно предприятие няма да бъде затворено.

Renault вече е част от Алианс с японските автомобилни производители Nissan и Mitsubishi Motors. Renault и Nissan притежават големи дялове един от друг.

Този съюз беше подложен на натиск, когато Карлос Гон, негов създател  и бивш председател на Nissan и Renault, бе арестуван миналата година в Япония по обвинения за крупни финансови злоупотреби.

Nissan отказа да коментира оттеглянето на Fiat Chrysler.

В Nissan, Renault и Mitsubishi Motors заедно работят повече от 470 000 души в близо 200 страни. През 2018 г. те са продали повече от 10,6 милиона коли по света.

И тримата членове на този Алианс подновиха ангажимента си един към друг миналата година, след като Гон беше арестуван, но напрежението между тях остана.

Обединението Fiat Chrysler пък се създава от двата затруднени автомобилни производители. Началото му е поставено през 2009 г., когато Fiat закупи контролния пакет в Chrysler след спасяването му от американското правителство. Официално двете компании се обединиха през 2014 г.

В момента Fiat Chrysler е четвърто място по продажби в САЩ и осми в световен мащаб.

Нейният бивш главен изпълнителен директор, който почина преди година, Серджо Маркионе, открито се изказваше за необходимостта от сливане с по-голям автомобилен производител, за да  има тя мащаб и ресурси за борба с конкуренцията.

Той дори е искал сливане с General Motors, което е било отхвърлено. Анализатори твърдят, че Маркионе е бил далеч по-наясно от останалите ръководители в автомобилната индустрия за заплахите, които новите участници като Google поставят пред нея.

Continue Reading

Автомобили

Nissan и Renault обсъдиха предложението за сливане на Fiat Chrysler

Published

on

Renault Nissan Mitsubishi

Японците са били силно изненадани, защото не са били уведомени за преговорите на френският им партньор.

Nissan и Renault се срещнаха в сряда, за да обсъдят бъдещето на своя автомобилен съюз след изненадващо изявление на френския автомобилен производител, че обмисля сливане с Fiat Chrysler, разказва New York Times.

Предложението за сливане изненада индустрията като цяло и по-специално Nissan, които не бяха част от преговорите на партньора им Renault с Fiat Chrysler и бяха информирани за тях преди обявяването на предложението за сливане в понеделник.

Срещата в сряда за членовете на Renault Nissan Alliance, която включва и Mitsubishi, се проведе в централата на Nissan в Йокохама и приключи скоро преди обяд.

Групата направи кратко изявление, че производителите са извършили „открита и прозрачна дискусия“ по предложението за сливане, както и по други въпроси.

Nissan се е опитал да се справи със ситуацията. На срещата в сряда сутринта главният изпълнителен директор на Nissan, Хирото Сайкава, заяви, че проучва, как ще се отрази сделката върху неговата компания, съобщи икономическият ежедневник Nikkei.

Той каза още, че сливането в крайна сметка може да бъде от полза, но първо трябва „да го разгледа внимателно от гледна точка на Nissan“.

Ако сделката се придвижи, обединеният автомобилен производител Renault и Fiat Chrysler ще стане третият по големина в света, след Volkswagen и Toyota.

Партньорството между Renault, Nissan и Mitsubishi, което е продало 10,7 млн. автомобила, през 2018 г. – попадна в сътресение през ноември 2018 г., след ареста на главния изпълнителен директор на Алианса Карлос Гон.

След продължилото усложняване на отношенията между японските и френската компании, ръководството на Nissan отхвърли призивите на Renault за по-тясно партньорство и дори сливане.

Карлос Гон, който е обвинен в финансови злоупотреби, отрече всички обвинения и все още очаква процес в Япония.

Срещата в сряда беше втората от новия оперативен съвет на Алианса, създаден след свалянето на Гон. Както Renault, така и Nissan са се опитали да изгладят различията си, за да се справят с бързо променящите се изисквания на индустрията и засилената конкуренция в развитието на електрическите и автономните превозни средства.

Новият председател на Renault, Жан-Доминик Сенар, предупреди, че двете компании трябва да работят по-близо от всякога, ако се надяват да преживеят драматична технологична трансформация.

Nissan, който съобщи за рязък спад в печалбите си за 2019 г. и прогнозира лоши резултати и за 2020 г., заяви, че първо трябва да постави в ред собствения си дом, преди да може да обмисли промени в структурата на Алианса.

 

Continue Reading

Автомобили

J.P. Morgan направи IPO на “китайската Tesla”

Published

on

NIO SUV

Автомобилният производител на електрически коли пусна акции за $1.2 млрд.

J.P. Morgan води първоначалното публично предлагане (IPO) постигано някога от производител на електрически автомобили – electric vehicle (EV) на Нюйоркската фондова борса тази есен, съобщи банката на сайта си.

Нейни екипи в Китай и Ню Йорк помогнаха акции за 1,2 млрд. долара на китайска компании за електрически автомобили NIO да бъдат продадени, като така тя стана първата подобна листната на световна фондова борса.

EV индустрията достигна инфлационен момент“, заяви Кристал Жу от екипа за покритие на инвестиционното банкиране в Китай. “Като се вземат предвид по-ниските разходи за поддръжка и енергия, електрическите автомобили и автомобилите, задвижвани с газ, се доближават до паритет на разходите.”

NIO избра да бъде листната в Ню Йорк, тъй като инвестиционната база там има по-развито разбиране за този пазар.

Използвайки силните възможности за глобално разпространение на J.P. Morgan и позиционирането на историята на NIO сред ключови институционални клиенти, офертата бе оценена успешно на цена от 6,26 долара за акция.

Създаден от технологичния предприемач Уилям Ли през 2014 г., NIO се опитва да разбие привързаността на Китай към двигателите с вътрешно горене и да се включи в най-големия автомобилен пазар в света със своя седем-местен SUV ES8, който може да бъде закупен за половината от цената на еквивалентния му модел Tesla X.

Китайското правителство вече предлага стимули за закупуване на електрически автомобил, за да ограничи емисиите на парниковите газове.

Размерът на възможността е огромен. Китай представлява 60% от световния пазар на електрически автомобили, така че фирмите се опитват да предвидят бъдещето” – допълва Кристал Жу.

По-малко от 1% от 300-те милиона собственици на автомобили в Китай карат електрически автомобили.

Въпреки това тази ниша на китайския пазар е нараснала с около 150% от 2013 г. до 2017 г. и се очаква да нарасне 5 пъти до 2022 г. според бизнес консултантската компания Frost & Sullivan.

NIO започна производство и доставка на първите си автомобили през юни 2018 г. тази година. Плановете им са до края на 2018 г. да произведат 10 000 броя.

Continue Reading

Автомобили

Aston Martin планира IPO на Лондонската фондова борса

Published

on

Aston Martin

Луксозният британски автомобилен производител ще продаде акции за около 1 млрд. лири.

Aston Martin планира да се появи на Лондонската фондова борса в сделка, която може да оцени марката на любимия спортен автомобил на Джеймс Бонд на около 5 млрд. паунда, разказва The Guardian.

Луксозният автомобилен производител съобщи, че планира да продаде около 1 млрд. eвро акции в първоначалното публично предлагане (IPO), което главният изпълнителен директор Анди Палмър описва като “ключов крайъгълен камък” в историята на компанията, която е основана в малка лондонска работилница през 1913 г., за да се превърне в една от най-големите световни за марки спортни автомобили.

Aston Martin още обсъжда дали да продава акциите си в Лондон или Ню Йорк, но вече е планирал да публикува проспект с пълни подробности за продажбата на акции на 20 септември.

Служители и клиенти на автомобилния производител също ще могат да купуват от тях, по цени на предлагане.

Това IPO ще бъде тест за апетита на инвеститорите да подкрепят британска компания, тъй като преди Брекзит през март 2019 г. се очакват много малко публични предлагания в Обединеното кралство.

Анди Палмър заяви още, че Брекзит не грижа за компанията, тъй като тя продава сравнително малко коли в континентална Европа, но за сметка на това внася около две трети от частите си за тях от там.

 

Continue Reading

Автомобили

Продажбите на автомобили в Европа скочиха с 9.6% за април

Published

on

Seat

Продажбите на нови автомобили в Европа продължават да записват силни резултати. Общо пазарът се е повишил с 9.3% през април, като няколко марки имат резултати над средното, съобщава Autonews.

Най-добре се представя DS Automobiles с 44% ръст, следван от SEAT с 25% и Dacia с 24%. След това се нареждат Volkswagen с 19%, Peugeot и Kia с по 15%,  Ford с 14%,  Porsche с 13%, Skoda с 10% и др.

Почти всички водещи марки записват ръст. Сред най-големите губещи е Fiat със спад от 4.5% и BMW с 3.1% по-малко продажби. Mercedes-Benz не записва промяна.

През април общо в Европа са били регистрирани 1.34 млн. нови автомобила. Най-голям ръст на регистрациите има в Испания – 12%, следвани от Великобритания с 10% и Франция с 9%. Общо за 4-те месеца от началото на годината са регистрирани 5.63 млн. автомобила в Европа, което е с 2.6% по-добро постижение спрямо миналата година.

Continue Reading

Най-четени