Свържете се с нас

Fintech

BNP Paribas става партньор с британската CODE Investing

Публикувана

на

Partnership

По този начин банката иска да разва своята платформа за алтернативно финансиране на МСП.

CODE Investing – една от водещите платформи за алтернативно финансиране във Великобритания, обяви в прессъобщение  на сайта си, че е влязла в дългосрочно стратегическо партньорство с BNP Paribas Asset Management (BNPP AM).

Целта му е разработването на алтернативната платформа за финансиране на малки и средни предприятия (МСП) на BNPP AM.

Чрез нея банката ще инвестира в заеми за малкия бизнес, възникнали чрез CODE Investing, които
предоставят директен достъп до кредитиране на необезпечени кредити за МСП между £ 500,000 и £5 милиона.

Понастоящем платформата функционира само в Обединеното кралство, но чрез това споразумение започва да реализира плановете си разполагане и на други пазари в континентална Европа.

BNP Paribas се присъединява към широкия спектър от институции в кредитния панел на CODE Investing, като с това иска да подчертае все по-важната роля на алтернативните финансови платформи за стимулиране на реалната икономика.

Стефан Бланхош, ръководител на отдел „Алтернативно финансиране на МСП“ в BNP Paribas Asset Management, заяви: „Като се има предвид структурната промяна в начина, по който МСП имат достъп до финансиране, ние сме много доволни, че влизаме в партньорство с CODE Investing като част от развитието на нашето алтернативно финансиране на франчайз за МСП.“

Аян Митра, главен изпълнителен директор и основател на CODE Investing заяви: „Достъпът до финансиране традиционно е дълъг и разочароващ процес за МСП. CODE има за цел да им осигури по-рационализирано, сигурно и лесно изживяване в търсенето на възможности за нарастване на капитала им. Чрез нашето съсредоточаване върху институционалните кредитори, а не към дребните, ние вярваме, че платформата на CODE ще бъде в състояние да предостави на МСП обобщена визия на наличните за тях възможности за финансиране на пазара.

За нас е удоволствие да бъдем избрани от BNPP AM като един от първите им партньори за платформата им за алтернативно финансиране на МСП. С нетърпение очакваме да допринесем за успеха й през следващите години

.

Прочети още
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fintech

Ново приложение дава възможност да плащаме навсякъде чрез телефона си

Публикувана

на

phyre

Новото мобилно приложение Phyre, разработено от български екип, дава възможност да плащаме навсякъде и всичко чрез телефона си. То бе официално представено пред журналисти от Константин Джелебов, съосновател и CEO на Рhyre, който има над 11 години опит в технологични компании.

Любопитен факт е, че паричните средства, заредени чрез апликацията, вече надхвърлят 300 000 лева за първите 2 месеца след стартирането й. Потребителите са склонни да се разплащат с нея както за дребни ежедневни покупки, така и за пазаруване в търговски центрове, абонаментни карти за спорт и други забавления. За момента у нас активните клиенти, които използват Рhyre, са над 7000 души, като се наблюдава лек превес на мъжете.

От компанията посочват, че най-активните потребители са на възраст между 24 и 50 години, които имат отношение към финансите си, ценят личното си време и търсят най-практичните методи за управление на парите си. Все още обаче съществува известна психологическа бариера при мобилните плащания, допълват от там.

Плащанията във Рhyre се обработват от Paynetics, лицензирана от БНБ и паспортизирана в Европейския съюз e-money институция, която е член на VISA и Mastercard.

Според Джелебов, част от успеха на приложението се дължи на опцията потребителите ясно да виждат за какво и как харчат парите си – нещо, което е невъзможно при банковите карти и парите в брой. Архивът, който поддържа тази иновация, позволява бърза справка и проследяване на извършените трансакции. По този начин отговаря на потребностите на хората от „умни“ приложения, с които могат да пестят време и усилия.

Приложението Phyre може да бъде изтеглено напълно безплатно от Google Play и AppStore. Мобилните преводи и плащания са възможни за всички потребители на Android устройства, като скоро ще бъдат възможни и плащанията за iOS.

Прочети още

Fintech

Форум за блокчейн технологии ще се провесе в София

Публикувана

на

CEE Blocк София ще се проведе на 25 и 26 октомври в София Тех Парк и ще събере топ политици и водещи международни компании.

Целта на форума е обсъждане на блокчейн стратегията на Европейската комисия и страните членки от правна, регулаторна, данъчна, икономическа, социална и обществена гледна точка, в духа на единния европейски цифров пазар и нуждите на бизнеса, който работи върху блокчейн технологията.

В рамките на форума ще бъдат представени различни гледни точки на експерти от блокчейн общността, технологичната екосистема, академичните среди, консултанти, инвеститори, финансови институции. Ще бъдат представени най-добрите практики в блокчейн средата от водещите технологични компании, както и старт-ъпи с работещи продукти и решения, насочени към бизнеса.

CEE Blocк София ще бъде открит от Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика и общество, която ще представи визията на Европейската комисия за блокчейн технологията. Събитието се организира от CEE Block в партньорство със Sofia Tech Park, СофтУни, ЛаймЧейн, Industria, Solutions for the Future и Дигитална Национална Коалиция.

Сред лекторите на форума ще бъдат президентът Росен Плевнелиев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, заместник-министрите на Образованието и науката Деница Сачева и проф. Иван Димов, както и представители на министерствата на Икономиката, Транспорта, информационните технологии и съобщенията и Агенцията за електронно управление. Очакват се министри и представители на правителствата на 22-те страни членки, подписали споразумение за блокчейн сътрудничество в Европа.

CEE Block София е естествено продължение и надграждане на засилената активност на блокчейн общността в България, Централна и Източна Европа и една от многото стъпки, които България прави в стремежа си да се утвърди като дигитален хъб за Централна и Източна Европа.

Прочети още

Fintech

Централната банка на Хонг Конг пуска финансова блокчейн платформа

Публикувана

на

Hong Kong

В проекта участват и 21 частни банки.

Hong Kong Monetary Authority (HKMA) – Паричният орган на Хонг Конг, който на практика изпълнява функциите на централна банка, ще пусне след два месеца платформа за финансова търговия, базирана на блокчейн технологията.

Платформата за търговско финансиране е блокчейн проект, иницииран от 7 банки в Хонг Конг. Проектът бе управляван от HKMA и трябва да бъде стартиран до септември 2018 г.„, е заявило ръководството на централна банка за CoinDesk.

В новата блокчейн платформа на HKMA ще бъдат свързани 21 банки.

Проектът е публичен от началото на 2017 г. Още тогава няколко банки, заедно с HKMA, са извършили тестове на новата платформа в опит да постигнат прозрачност в обмена на данни между тях.

Сред участниците са били Bank of China, Bank of East Asia, Hang Seng Bank, HSBC и Standard Chartered Bank, а консултантска фирма Deloitte е била координатор.

Целите на платформата са да се намалят измамите, свързани с търговското финансиране и двойното финансиране и това да доведе до увеличаване на кредитната наличност и намаляване на разходите за финансиране в дългосрочен план. Това може да помогне на малките и средните предприятия (МСП) да имат достъп до търговско финансиране„, обяснява HKMA.

Освен банките-учредители и други институции вече показват интерес към платформата.

Проектът на HKMA ще бъде една от първите блокчейн платформи за търговско финансиране, финансирани от частни банки, подкрепени от държавна институция.

Междувременно HKMA работи и по друг блокчейн проект, съвместно с партньор в Сингапур, за създаването на финансова мрежа за трансгранични транзакции. Очаква се той да бъде стартиран в началото на 2019 г.

Прочети още

Fintech

Нова финтех компания позволява плащане със злато

Публикувана

на

Снимка: glintpay.com

Glint набира нови средства чрез crowdfunding платформата Crowdcube.

Glint е лондонски стартъп, който предлага на клиентите си физическа Mastercard карта, с която през мобилно приложение те могат да плащат със злато. Компанията твърди, че така те са защитени от системни рискове и инфлация.

Glint вече планират разширяване на дейността си и миналата седмица пусна кампания за набиране на нови 1,25 млн. британски лири чрез crowdfunding платформата Crowdcube, разказва BankingTech.

Целта е тези средства да са част от финансиране от серия А за набиране на общо 15 млн. паунда за експанзия в Обединеното кралство, САЩ и Япония.

От самото си създаване фирмата е увеличила капитала на над 7,5 милиона лири чрез частни и институционални инвеститори.

Джейсън Козенс, главен изпълнителен директор и основател на Glint заяви: „успешният старт в Обединеното кралство и набирането на нови средства ще ни помогне да развием нашите основни партньорства, функционалност и способности, за да отговорим на нуждите на клиентите ни да купуват и харчат злато в Обединеното кралство, какво и да разширим дейността си в целия свят„.

Във Великобритания един от дистрибуторите на новата услуга на Glint e Bud, финансова платформа за услуги тип Plug and Play, която се разпространява от банки и събира на едно място различни финансови продукти.

Стартът в САЩ е планиран за края на третото тримесечие на тази година.

Glint твърди, че е надминала своята бета цел от 15 000 регистрирани клиенти.

Чрез един единствен акаунт, те вече могат да държат евро и щатски долари, заедно със злато и лири стерлинги във виртуални портфейли с няколко валути, които могат да харчат чрез мрежата на Mastercard с помощта на картата си Glint.

Макар засега компанията да няма ясни планове, кога ще стартира дейността си и в Япония, сред нейните основни инвеститори са NEC Capital Solutions и Токийската стокова борса (TOCOM).

 

Прочети още

Fintech

Немска дигитална банка интегрира Google Pay и в услугите си за Германия

Публикувана

на

N26 digital bank card

Водещата европейска дигитална банка N26 интегрира в своите услуги Google Pay, позволявайки на Android клиентите си да плащат просто и сигурно чрез своите мобилни телефони.

N26 е немска компания, създадена през 2013 г., но стартирала първите си продукти две години по-късно.

Досега банката има над един милион клиенти и е събрала над 215 млн. долара от някои от най-големите инвеститори в света. През тази година тя се като се готви за международно разширяване във Великобритания и САЩ.

По-рано тази година N26 пусна Google Pay в Белгия, Ирландия, Словакия, Испания, Франция и Финландия, но чак сега прави това и в родната Германия.

Германските клиенти вече ще могат да плащат за стоки с няколко кликвания.

Те просто трябва да добавят своята N26 банкова карта към Google Pay. После чрез приложение на N26 или самата услуга Google Pay и после просто трябва да задържат телефона си в близост до терминали с безконтактна възможност за плащане.

За транзакции под 25 евро трябва телефонът им трябва да бъде отключен, а екранът му да бъде активиран.

Виждаме непрекъснато нарастващо търсене на решения за мобилни плащания сред нашите клиенти в Германия. Внедряването на Google Pay в Германия е насочено към това търсене„, заяви Лоренц Юнглинг, главен продуктов мениджър в N26.

N26 има над 430 служители и офиси в Берлин и Ню Йорк.

Прочети още

Fintech

Платформата за електронна търговия на TBI Bank с награда за иновация

Публикувана

на

TBI Bank е победител в категория „Иновативни продукти“ в наградите на b2b media за 2018 за своята нова платформа за електронна търговия.

Платформата, която отскоро е активна в Румъния, обогатява преживяването при пазаруване онлайн за търговците и клиентите. TBI Bank е първата банка, която предлага подобна услуга и съвсем скоро ще я представи на българския пазар. Продуктът предлага стоков кредит в рамките на минути. Той използва видео-идентификация и електронен подпис. Процесът е напълно дигитален, достъпен е 24/7, а кредитът се одобрява за 9 минути.

„Наградата е страхотно признание за екипа на TBI Bank, нашата посветена и тежка работа в последната година“ – заяви Надежда Михайлова-Коцинова, ръководител бизнес развитие електронна търговия, по време на церемонията по награждаване на победителите. Нашият продукт беше разработен за рекордно време от нулата, той е новаторски и е отличен пример за духа на Next Gen Digital Lender в компанията ни.

Прочети още

Най-четени