Свържете се с нас

Финанси

Facebook и Марк Зукерберг на съд след рекордния срив на борсата

Публикувана

на

Eвропейските потребители наказаха социалната мрежа, заради скандала с личните им данни.

Миналата седмица бе една от най-лошите в историята на технологичният гигант Facebook.

В четвъртък акциите на компанията се сринаха с 19% до цена от 176,26 долара на световните борси. Това доведе до загуба от около 120 млрд. долара, нов рекорд за еднодневна загуба на пазарната стойност за публична компания.

Преди това този рекорд се държеше от Intel със спад от $91 млрд. за един ден от септември 2000 г.

Освен за всички акционери, това е много голям финансов удар и за основателя Марк Зукерберг, който има 13% дял във Facebook. Личната му загуба, за по-малко от 24 часа, е повече от $12 млрд., с което личното му състояние пада до около $74 млрд.

Сривът настъпи веднага след като социалния медиен гигант разкри, че 3 милиона европейски потребители са закрили акаунтите си, след скандала с изтичането на личните им данни към Cambridge Analytica.

Още на другия ден в петък в федералния съд на Манхатън бе заведено дело от акционера Джеймс Какурис, който обвини Facebook, Марк Зукерберг и главния финансов директор Дейвид Уейнер, че са направили заблуждаващи твърдения, като не са разкрили истината за забавянето на ръста на приходите, намаляването на оперативните маржове и спада на активните потребители, разказва news.com.au

Това според ищеца е довело до пазарния шок, след като истината е започнала да излиза наяве в сряда. Джеймс Какурис е заявил още, че 19% спад в акциите на Facebook на следващия ден е резултат от нарушенията на федералните закони за ценните книжа от страна на обвиняемите.

Завеждането на делото има статут на класовото действие и е за неуточнени вреди.

Говорител на Facebook отказа да коментира.

Facebook е вече изправен пред десетки съдебни дела главно заради скандала с данните на потребители дадени на британската Cambridge Analytica.

Много от тях са консолидирани във федералния съд в Сан Франциско.

Крипто

Gartner: Интересът към Blockchain намалява

Публикувана

на

blockchain

Интересът към Blockchain технологията намалява. Това смята анализаторската компания Gartner, цитирана от CoinDesk.

Според Gartner, Blockchain в момента преминава през фаза на „изчистване на илюзиите“. Това може да доведе до достигане на „плато на продуктивност“ за тази технология в  рамките на следващото десетилетие.

Анализаторите обясняват, че в момента създаващите продукти и услуги с Blockchain се отърсват от големите очаквания и започват да гледат по-реалистично. Някои от тях ще се „разтърсят“, докато други просто ще се провалят.

Gartner очаква, че инвестициите ще продължат само, ако „оцелелите“ компании подобрят продуктите и услугите си и техните първи клиенти са доволни. Макар да звучи страшно, в последствие Gartner допълва, че пазарът просто започва да узрява и това ще отнеме между 5 до 10 години.

Анализаторите посочват IoT, биохакерството и „демократизирания изкуствен интелект“ като други технологии, които преминават през същия процес в момента. Компанията обобщава, че технологиите с „дигитализирана екосистема“ ще минат през този цикъл по-бързо.

Прочети още

Крипто

Спадът на криптопазара няма да спре растежа, смята съосновател на Ethereum

Публикувана

на

Etherium logo

Спадът на цените на криптовалутите няма да навреди на дългосрочното развитие и растеж на криптопазара. Това смята Джоузеф Лубин, който е съосновател на Ethereum. Според него този срив не е нещо ново и винаги е бил фактор още от 2009 г., когато е създаден Bitcoin, казва Лубин в интервю за Bloomberg.

„Хората влизат в сектора бързо, защото виждат потенциала на технологията. След това изграждаме още фундаментална инфраструктура, виждаме корекция на пазара и потенциалът става още по-впечатляващ. Абсолютно смятам, че има силна връзка между ръста на цените и растежа на фундаменталната инфраструктура в екосистемата“, коментира Лубин.

Лубин напусна Ethereum преди време, за да основе ConsenSys, отбелязва CCN. Това е компания, която помага на други фирми да изграждат услуги и продукти на базата на платформата на Ethereum. Според него всеки подобен случай води до голям ръст на активността и помага за развитието на технологията.

„Усещаме експоненциалното увеличение на активността в нашата екосистема. Поразително е какво се случва от гледна точка на продукти, нови технологии, нови проекти, нови екипи и разработчици, които влизат в нашата екосистема. Нови големи компании, които се чувстват комфортно с нашата екосистема“, допълва Лубин.

Прочети още

Fintech

В България стартира една от първите три магистратури по блокчейн в целия Европейски съюз

Публикувана

на

В България стартира една от първите три магистърски програми по блокчейн в Европейския съюз. Тя се нарича „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ и е създадена от водещи технологични консултанти и експерти в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Подходяща е за всеки, който има желание да придобие дълбоки методологични и технологични познания за блокчейн и да стане конкурентен специалист в тази перспективна област.

Новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите. За незапознатите – блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще.

Сред лекторите в програмата са специалисти с дългогодишен опит в сферата на технологиите, финансите и бизнеса като Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков. Повече информация за лекторите е достъпна на адрес: http://bdt.vuzf.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/.

По време на обучението си студентите ще изучават основите на блокчейн технологията, крипто-портфейлите, криптовалутите, крипто-борсите, умните договори (Smart Contracts) и иновациите в контекста на блокчейн технологията. Освен специализираните предмети, свързани с блокчейн технологиите, те ще придобият знания, свързани с традиционните икономически и бизнес специалности, което ще ги превърне в завършени професионални кадри за технологичните и финансови компании, както и ще ги улесни при стартирането на собствен бизнес в тази област.

Магистратурата във ВУЗФ представлява най-изгодната възможност, в целия западен свят, за придобиване на европейска магистърска степен по блокчейн. Освен това, oрганизаторите ще предложат стипендии и възможности за разсрочено плащане за участниците в нея.

Крайният срок за кандидатстване в магистърската програма „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ е 1 октомври.

Прочети още

Банки

Citigroup плаща 10,5 млн. долара глоби наложени ѝ от SEC

Публикувана

на

Те са заради измами със заеми, слаб счетоводен контрол и некоректни търговци.

Една от най-големите банкови групи – американската Citigroup се съгласи да плати 10,5 млн. глоби, за уреждане на две изпълнителни действия, включващи нейните книжа и записи, вътрешен счетоводен контрол и надзор на търговците, наложени и в четвъртък от Комисията за ценни книжа и фондови борси – SEC, се съобщава в изявление на сайта на надзорния орган.

Първото нарушение на Citigroup е на нейния американски дъщерен брокер Citigroup Global Markets (CGMI) за неточни книжа и записи и неспособността на CGMI да контролира търговците.

В периода 2013 – 2016 г. трима търговци на CGMI са покрили загуби от широко разпространена неразрешена търговия. Откриването на несъответствията доведе до прекратяване на сделките и признаването на загуби от 81 млн. долара, които преди това те не са били отразени в книгите и записите на CGMI или Citigroup.

SEC е установява, че CGMI не е успяла да открие поведението на търговците по-рано, защото има неадекватни надзорни процедури и системи.

Citigroup и CGMI са приели твърденията, без да признават или отричат констатациите на SEC.

Второто нарушение е на мексиканското дъщерно дружество Banamex, което между 2008 и 2014 г. е отпускало заеми за около 3.3 милиарда долара във основа на фалшиви фактури за приходи.

SEC установява, че Banamex и Citigroup не разполагат с необходимите мерки за проверка на фактурите, преди да отпускат заеми на Oceanografia и са пренебрегнали многобройните червени знамена, които е трябвало да доведат до откриването на измамите в документите на кредитополучателя.

Прочети още

Финанси

Средният осигурителен доход за страната за юни 2018 г. е 875 лева

Публикувана

на

Националният осигурителен институт обяви, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юни 2018 г. е 875 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.07.2017 г. до 30.06.2018 г. е 855,83 лв.

Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец юли 2018 г., съгласно чл. 70, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, припомнят още от НОИ.

Прочети още

Крипто

Една на всеки три британски компании е станала жертва на „криптоотвличания“

Публикувана

на

bitcoin, cryptocurrency

Една на всеки три компании във Великобритания е станала жертва на т.нар. „криптоотвличания“ през юли т.г. Това съобщава компанията Citrix, която е провела свое проучване.

Криптоотвличане е кибератака, която цели да превземе част от системните ресурси на компютър и да ги използва за генериране на криптовалути. Това става все по-популярен метод за хакерите да печелят от виртуалните пари без да инвестират в хардуер и без да имат разходи за сметки за ток и др.

Най-често това се прави чрез JavaScript компонент, който се вгражда във уебсайт. Сега обаче Citrix засича, че вече хакерите имат и използват все повече вируси, които да се „настанят“ директно в компютрите на жертвите си. Цели 59% от британските компании вече са открили поне един такъв вирус в мрежите си. 80% от тези открития са направени през последните 6 месеца, което подсказва за големия ръст на метода.

Засичането на тези вируси е трудно. В повечето случаи те са програмирани да използват малко ресурси от една машина, за да не привличат внимание. Други пък използват моментите, когато компютърът е оставен неактивен. Затова е нужно повишено внимание от компаниите и проактивни проверки и защити. Само 16% от жертвите са открили вирусите, след като са забелязали необичаен ръст на натовареността на машините си.

Прочети още

Най-четени