Свържете се с нас

Банки

Fibank отчете 10,8% ръст на нетния доход от такси и комисиони

Публикувана

на

Общият размер на активите на Fibank (Първа инвестиционна банка) възлиза на 8,9 млрд. лв., а нетният доход от такси и комисиони е нарастнал с 10,8% спрямо предходната година. За 2017 г. нетните приходи от търговски операции отчитат ръст от 10%. Това стана ясно от провелото се на 21 юни редовно Общо събрание на акционерите на банката.

В него са взели участие Неделчо Неделчев, Главен изпълнителен директор Fibank, Светозар Попов, Главен директор Риск, Севдалина Василева, Главен директор ритейл, Чавдар Златев, Главен директор Корпоративно банкиране и Живко Тодоров, Главен финансов директор.

Fibank увеличава пазарните си позиции в банкирането на дребно и кредитирането на малки и средни предприятия, като се повишава и тежестта им в кредитния й портфейл. Балансовият собствен капитал на Първа инвестиционна банка също се увеличава с 10,6%. Базовият собствен капитал от първи ред (CET1) запазва темповете си на нарастване и достига 12,87%. Ръст се регистрира и по отношение на капитала от първи ред до 15,87% и общата капиталова база до 15.89 процента.

Акционерите са гласували реализираната нетна печалба от 92 млн. лв. за 2017 г. да бъде капитализирана, което допълнително ще увеличи капиталовата позиция на банката и ще осигури база за допълнителен растеж. С това решение капиталовите показатели се очаква да надминат 13,5% за базов собствен капитал от първи ред и 16,5% за обща капиталова база на консолидирана основа.

Общото събрание на акционерите на банката е избрало „БДО България“ ООД и „МАЗАРС“ ООД за одиторски дружества за 2018 г., а досегашният директор на „Вътрешен одит“ Ралица Богоева вече заема позицията Главен директор „Информационни технологии и операции“. Позицията директор на дирекция „Вътрешен одит“ ще бъде заета от Пламен Димитров, който притежава над 15 години професионален опит.

Банки

Deutsche Bank със специален надзор срещу прането на пари

Публикувана

на

Deutsche bank

За първи път BaFin използва подобна мярка за германска банка.

Днес германският орган за финансов надзор BaFin, оповести на сайта си, че е наредил на 21 септември на Deutsche Bank да предприеме специални мерки срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

За целта регулаторът ще използва специален свой представител в банката. Това се случва за първи път в Германия, разказва в-к Spiegel.

Представителят ще контролира изпълнението на зададените мерки.

За пръв път BaFin поръчва подобна надзорна мярка за банка в областта на предотвратяването на изпирането на пари„, се казва в изявление на регулатора, след което следва заповедта към банката да предприеме подходящите вътрешни предпазни мерки и да спазва общите изисквания за надлежна проверка.

Говорител на Deutsche Bank, заяви: „Ние твърдим, че процесите на идентифициране на нашите клиенти отговарят на регулаторните изисквания по всякакъв начин. Съгласни сме с BaFin, че трябва да подобрим по-нататък тези процеси в корпоративната и инвестиционна банка„.

Банката ще работи като финансов надзорник с одиторската фирма KPMG, които ще бъдат специални представители, за да може тя да „отговори на регулаторните изисквания възможно най-бързо и в рамките на сроковете„, каза още говорителят.

Само преди няколко дни финансовата институция обяви, че е намерила заместник на предишния си най-висш служител в отдела срещу прането на пари.

Сега тя ще назначи на този пост Стефан Вилкен, който преди това е работил 24 години като мениджър на риска за най-голямата германска парична къща.

Предшественикът на Вилкен, Филип Волот отива в разтърсената от скандал за пране на пари датска Danske Bank, където ще е член на борда ѝ.

Според Spiegel на Стефан Вилкен му предстои много работа. Въпреки известния напредък, проверките за пране на пари в Deutsche Bank далеч не работят, така като самата банка би искала това.

Например, все още има проблеми с идентифицирането на клиентите – важна предпоставка за откриване на случаи на пране ма пари и ефективното им проследяване след това, допълва в заключение вестникът.

Прочети още

Банки

Bank of England иска британските банки и затрахователи да не ползват LIBOR

Публикувана

на

Bank of England
Bank of England нощен изглед. Снимка: BoE.

Централната банка и финансовите регулатори предлагат преход към алтернативни лихвени проценти.

Днес британските регулатори Financial Conduct Authority (FCA) – Орган за финансово поведение и Prudential Regulation Authority (PRA) – Орган за регулиране на пруденциалния надзор, които са под шапката на Bank of England са изпратили писмо до изпълнителните директори на големите банки и застрахователи, контролирани в Обединеното кралство.

Това бе съобщено в прес публикация на сайта на Bank of England.

Регулаторите мениджърите на тези компанни да започнат подготовка и да предприемат действия за преход от Libor към алтернативни лихвени проценти.

Libor е лондонския междубанков лихвен процент. Подобно на евро индекса Euribor, той е среден лихвен процент, който се изчислява след като заявителите – група големи банки отчетат на администратор прогнозните си разходи за заеми една от друга през различни периоди.

Целта на писмата е регулаторите да се уверят, че висшите мениджъри и бордове на фирмите разбират рисковете, свързани с този преход, и че ще предприемат подходящи действия сега, така че компаниите им да могат да преминат към алтернативни лихвени проценти преди края на 2021 г.

Причината за този преход е, че както FCA, така и FPC още през 2017 г. заявиха, че става все по-очевидно, че липсата на активни основни пазари и недостигът на срочни необезпечени депозитни операции, пораждат сериозни въпроси за бъдещата устойчивост на индекса Libor.

Писмото до британските банки можете да видите тук.

Писмото до британските застрахователи можете да видите тук.

Прочети още

Банки

Шефът на Danske Bank подаде оставка заради скандал за пране на пари

Публикувана

на

Thomas Borgen Danske Bank
Томас Борген, вече екс CEO на Danske Bank. Снимка: danskebank.com

Съмненията за над 200 млрд. евро изпрани от естонския клон на банката.

Главният изпълнителен директор на Danske Bank подаде днес оставка вследствие на скандал за изпиране на пари, съобщава BBC.

Томас Борген се оттегли след разследване за плащания в размер на около 200 млрд. евро от банката чрез естонския ѝ клон.

Датската банка заяви, че много от тези плащания са подозрителни.

Борген заяви, че е наясно, че Danske Bank не е изпълнил задълженията си, за което съжалява.

Въпреки че разследването, проведено от външна адвокатска кантора, стигна до заключението, че съм се справил с моите правни задължения, смятам, че най-добре е всички страни да си подам оставката„, каза още той.

Банката заяви, че не е в състояние да определи колко точно пари се смятат за изпрани през нейния естонски клон между 2007 и 2015 г.

Акциите ѝ паднаха веднага с 7% в Копенхаген след оставката на Томас Борген и намаляването на перспективите ѝ за цялата година.

Естонският орган за финансов надзор заяви, че сега разглежда заключенията от вътрешното разследване на Danske.

Докладът описва сериозни недостатъци в организацията на Danske Bank, където желанието за поемане риск и контролът на риска не са в равновесие„, заяви председателят на Естонския финансов надзор Килвар Кеслер.

Естонският регулатор и органът за финансов надзор на Дания обмислят предприемането на общи действия.

През 2014 г. Естонският орган за финансов надзор заяви, че е извършил задълбочени проверки на естонския клон на Danske Bank.

На следващата година регулаторът заяви, че е наредил на банката да отстрани недостатъците в организацията си за контрол на риска. В резултат на това, клонът Danske Estonian, престава да обслужва клиенти, които не са живели в страната.

Това че естонският клон управлява руски и бивши съветски пари също бе обект на разследване в самата Естония.

Международният финансист Бил Браудър, отдавна твърди, че естонският клон на Danske е „един от основните канали, свързани с измамите“ на руските власти за възстановяване на данъци от 230 млн. долара.

Официалните заключения от вътрешното разследване на Danske Bank можете да видите тук.

Прочети още

Банки

Deutsche Bank ще прехвъри много от лондонските си активи във Франкфурт

Публикувана

на

Deutsche_Bank Towers HQ Frankfurt
Deutsche Bank Towers - централата на банката във Франкфурт; Снимка: Deutsche Bank.

Това се налага заради Брекзит.

Deutsche Bank обмисля прехвърлянето на голяма чат от активите от Лондон във Франкфурт където е централата ѝ.

Заради планираното от Великобритания излизане от Европейския съюз през март 2019 г., банката трябва да покрие изизкванията на европейските регулатори.

Ето защо тя ще преобразува клона си в Лондон в дъщерно дружество и ще намали обема и сложността на британските си операции, е заявил в неделя добре осведомен източник, цитиран от FT.

Вестникът разказва още, че Deutsche Bank може в крайна сметка да прехвърли около три четвърти от очакваните си капитали от 600 милиарда евро от Лондон в немската си централа.

Още обаче не е взето окончателно решение относно размера на активите, които ще бъдат трансферирани.

Един от възможните варианти е да се намали размерът на баланса в Лондон, така че той да стане по-малък и от американския клон на банката, който има приблизително 145 милиарда долара активи.

Всяко мащабно прехвърляне на активи отнема между три и пет години или дори повече, твърди FT и добавя, че създаването на дъщерно дружество в Обединеното кралство би струвало на Deutsche Bank стотици милиони евро.

Засега Deutsche Bank и Европейската Централна Банка отказват коментар.

Прочети още

Банки

УниКредит Булбанк пуска дебитни карти за деца и младежи

Публикувана

на

UniCredit Bulbank

УниКредит Булбанк представя своите дебитни карти за деца и младежи. Новият продукт има за цел да предостави възможност на родителите да дадат първите финансови уроци на децата как да управляват малки бюджети като едновременно с това осигурява максимална защита на средствата.

Новите дебитни карти за деца (10-14г.), тийнейджъри (14-18г.) и младежи (18-25 г.) Debit Mastercard на УниКредит Булбанк са международни дебитни карти с безконтактна функционалност и специален дизайн. Картите дават възможност за контрол на разходите на децата чрез намаляване на транзакционните лимити по тях.

Debit Mastercard за деца, тийнейджъри и младежи се издават като основна или допълнителна карта към нова или съществуваща сметка и са без такси при теглене на банкомат на УниКредит в България и чужбина.

В същото време специално разработените от банката Debit Mastercard Kids, Teens и Youngsters карти, дават възможност на родителите да следят поведението на детето и да се намесят във всеки момент. 

Множеството предимства на детските карти ще бъдат представени на клиентите на банката в рамките на поредица от двуседмични събития.

Те ще се провеждат всеки делничен ден от 17.09.2018 г. до 28.09.2018 г. в интервала 12:00 – 18:00 ч. на пл. Св. Неделя № 7 в София, пред централния вход на УниКредит Булбанк.

Поканени са всички родители и деца, които искат да научат повече за управлението на финансите, да отговорят на въпроса „Кога трябва да бъде издадена първата дебитна карта на детето?“, да поиграят заедно и да спечелят атрактивни награди.

4 причини, защо издаването на детска дебитна карта е добра идея:

  • Губят картата, но не и парите

За едно дете е много лесно да загуби 20 лева. Можете да намерите банкнотата, залепнала за задния джоб на дънките, когато разпределяте пералнята, а може и да не я откриете изобщо, защото изчезването ѝ е безследно и необратимо. С дебитна карта не е нужно да се безпокоите, че детето ви ще загуби джобните си пари. Ако все пак направи това с пластиката, пин кода осигурява спокойствие и освен това вие ще може да блокирате картата му докато не извадите нова. Без изгубени пари. Без загубено време.

  • Спокойни на екскурзия

Когато дойде време за първата екскурзия със съучениците, дали предвидената сума за пътешествие ще бъде достатъчна и какво ще се случи при възникване на извънредни ситуации? Джобните в брой по време на екскурзия крият доста рискове – детето ви може да загуби парите или да ги изхарчи наведнъж. С дебитна карта тези рискове не съществуват. При възникването на подобна ситуация, можете мигновено да преведете нова сума, както и да наложите дневен или седмичен лимит.

  • Управлявате разходите

С дебитна карта имате родителски контрол над лимита и вида плащания, които детето ви прави. Така то ще разполага с финанси, без да се притеснявате, че ще надвиши бюджета или ще го изразходи за покупки, които не одобрявате. Ако дъщеря ви или синът ви поиска да купи нещо над дневния или седмичен бюджет, който сте определили, може допълнително да ви попита за този допълнителен разход, а вие – да се съгласите или да отхвърлите.

  • Възпитавате финансова култура

Ако дадете на детето си джобни в кеш и изнесете лекция как и по колко е добре да ги изразходва, то може тактично да ви изслуша и след няколко минути напълно да забрави думите ви. В този случай степента ви на влияние е ограничена. С дебитна карта можете наистина да влияете на децата си и да ги научите как да управляват по-добре парите си. Децата с навици за управление на личните финанси растат като отговорни и предприемчиви възрастни. Колкото повече разговори имате с тях относно техните финанси, толкова по-добре ще могат да управляват парите си в бъдеще.

Прочети още

Банки

ЕЦБ препотвърди някои от решенията си за монетарната политика в ЕС

Публикувана

на

Mario Draghi, President, European Central Bank
Марио Драги, президент на Европейската централна банка; Снимка: ЕЦБ.

Поне още година лихвите няма да бъдат увеличени.

На вчерашното си заседание Управителният съвет (УС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши, че лихвеният процент на основните операции по рефинансиране, лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени – съответно  0,00%, 0,25% и -0,40%.

УС очаква те да останат на сегашните си равнища поне до лятото на 2019 г. или толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира инфлация на нива, по-ниски от 2% в средносрочен план.

По отношение на нестандартните мерки на паричната политика, до края на този месец УС ще продължи да прави нетни покупки по програмата за покупка на активи с настоящите месечни темпове от 30 млрд. евро.

След септември 2018 г. УС ще намали месечния темп на покупките на нетни активи на 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. и очаква, че при спазване на входящите данни, потвърждаващи средносрочните перспективи за инфлацията, нетните покупки да приключат.

УС ще реинвестира главницата на ценните книжа, закупени по програмата за покупка на активи, на които им предстои падеж, дълго след края на покупките, за да поддържа благоприятни условия за ликвидност и достатъчна парична наличност.

На пресконфренцията, президентът на ЕЦБ, Марио Драги – обобщи монетарната политика на банката така: „За да се възползват пълноценно от нашите мерки в областта на паричната политика, други области на политиката трябва да допринесат по-решително за повишаване на потенциала за дългосрочен растеж и намаляване на уязвимостта.

Що се отнася до фискалната политика, широкообхватната експанзия изисква възстановяване на фискалните буфери. Това е особено важно в страни, в които държавният дълг е висок и за които пълното придържане към Пакта за стабилност и растеж е от решаващо значение за запазването на стабилни фискални позиции. По същия начин прозрачното и последователно прилагане на рамката на ЕС за фискално и икономическо управление във времето и между отделните страни остава от съществено значение за укрепване на устойчивостта на икономиката на еврозоната.

Подобряването на функционирането на Икономическия и паричен съюз остава приоритет. Управителният съвет призовава за конкретни и решителни стъпки за завършване на банковия съюз и на Съюза на капиталовите пазари“.

 

 

Прочети още
Реклама

Най-четени