Свържете се с нас

Банки

Fibank сключи партньорство с Erste Asset Management

Публикувана

на

Fibank (Първа инвестиционна банка) и австрийското дружество Erste Asset Management сключиха споразумение за стратегическо партньорство в предлагането на нови за българския пазар договорни фондове.

Erste Asset Management е международна компания за управление на активи с лидерски позиции в региона на Централна и Източна Европа. Дружеството е част от австрийската финансова група Erste Group Bank AG, специализиращо в управлението на взаимни фондове, алтернативни фондове, частни фондове и други.

Като партньор на Erste Asset Management, Fibank ще предлага на своите клиенти възможности за инвестиции във фондовете, управлявани от австрийската финансова институция. Чрез партньорството си с Fibank, Erste Asset Management стъпва и на българския пазар.

Очаква се австрийската компания да предложи и подбрани инвестиционни фондове, специално предназначени за институционални инвеститори.

Банки

Кристиян Севинг: „Европейските банки се нуждаят от напълно формиран банков съюз“

Публикувана

на

Christian Sewing, CEO, Deutsche Bank

Според главният изпълнителен директор на Deutsche Bank, той трябва да може да се конкурира с Wall Street.

Европейските банки отчаяно се нуждаят от напълно формиран банков съюз, за да се конкурират с най-ценните финансови институции в света, според главния изпълнителен директор на най-големия кредитор в Германия, каза той в интервю излъчено вчера по CNBC.

Трябва да ускорим банковия съюз и да съживим концепцията за обединение на капиталовите пазари в Европа„, каза Кристиян Севинг, изпълнителен директор на Deutsche Bank, в петък на Европейския банков конгрес във Франкфурт.

Европейския банков съюз бе иницииран през 2012 г. като начин за предотвратяване на по-нататъшни финансови сътресения и за разделяне на суверенините парични системи от банковите системи (т.е. предотвратяване на ситуации, при които парите на данъкоплатците се използват за спасяване на обявени в несъстоятелност банки – б.р.). Но това все още не е напълно завършено, тъй като европейската схема за гарантиране на влоговете все още не е готова.

За да създадем банките, от които се нуждае Европа, трябва да създадем по-голям и всъщност един общ пазар. Това е необходимо, за да се улесни както органичния растеж, така и консолидирането между европейските банки, две неща, които са необходими в дългосрочен план„, заяви Севинг.

Ако се консолидираме, ако постигнем правилна цифровизация и да, не мога да го пропусна, уважаеми господин Драги (Марио Драги – президент на ЕЦБ – б.р.), ако получим малко подкрепа от Европейската централна банка (ЕЦБ) с нормализирана лихвена среда, тогава за европейските банки ще бъде по-лесно да растат и да се конкурират в световен мащаб„, добави той.

Изключително ниските лихвени проценти бяха въведени от ЕЦБ след кризата с държавния дълг на еврозоната през 2011 г., въпреки че се очаква, те да започнат отново да се покачват в края на лятото на 2019 г.

Повишаването на лихвите е полезно за банките, тъй като те ще са в състояние да отпускат пари на инвеститорите с рентабилен лихвен процент. Докато в настоящата среда те имат ограничена способност да правят печалби.

Няколко банки в цяла Европа се стремят да консолидират през последните години, особено в Италия и Испания, тъй като търсят средства за избягване на фалит.

Това, което банковият съюз на Европа изпълни, е Eдинният надзорен механизъм (ЕНМ), в който ЕЦБ пое някои задачи по надзора над финансовата система на ЕС и Единния фонд за престуктуриране (ЕФП).

Финансиран от банките от еврозоната, този фонд беше използван като последна мярка за спасяване на борещите се банки в блока.

Въпреки че през последните няколко години банковият съюз в региона се разви, някои държави членки още са предпазливи по отношение на интегрирането на банковите си системи с други, заради определени несъответствия в еврозоната.

Шефът на Deutsche Bank заяви, че е „жалко“ да видим, че опитите за възстановяване на европейската интеграция „не успяха да направят истинско сцепление“ през последните месеци.

Той също така предупреди, че нарастващата популярност на националистическите и евроскептичните законодатели в страните от цяла Европа представлява „голям риск“ за демокрацията в региона и за либералния икономически ред на блока.

Прочети още

Банки

Бивш търговец на банка UBS във Великобритания бе депортиран

Публикувана

на

Kweku Adoboli
Квеку Адоболи по време на делото срещу него. Снимка: wikipedia.

Той е излежал присъдата си за фиктивни сделки с цел прикриване за загуби по време на финансовата криза.

Квеку Адоболи, бивш търговец на швейцарската UBS, осъден за измама, е бил депортиран в Гана, въпреки продължителната кампания за неговото оставане във Великобритания, разказва BBC.

Адвокатът му потвърди, че е излетял от летище Хийтроу вчера вечерта, след като е бил задържан в Шотландия в понеделник.

Адоболи, на 38 години, живее в Обединеното кралство от 26 години.

Местният депутат на Адоболи, Хана Бардел, която проведе кампания за спиране на депортацията му, е говорила с него по телефона преди заминаването му и заяви пред BBC, че „той се бори, да не се разпадне„.

Това е пародия на справедливостта. Квеку е тук от 12-годишна възраст и щеше да има право на британско гражданство. Никой не казва, че той не е извършил престъпление, но е бил рехабилитиран и сега е наказан два пъти“ – заяви още тя.

Ник Хоупуел-Смит, един от адвокатите на Адоболи, от своя страна заяви: „Дълбоко сме разочаровани от начина, по който той бе изхвърлен, защото дори нямаше възможност да се каже сбогом.

Неговите приятели и всичките му привърженици ще продължат кампанията, за да го доведат вкъщи, защото това е неговият дом.

Той подкрепя Лийдс Юнайтед. Той е йоркширец, а сега е изпратен на място, където не е живял, откакто е бил на четири“.

Роден в Гана, Квеку я напуска на четиригодишна възраст и живее в Обединеното кралство от 12-годишна възраст. Той оставя партньорката си Алис, с която живее в Ливингстън, Уест Лотиан.

Адоболи е признат за виновен в регистрирането на фиктивни сделки, за да покрие големи загуби по време на финансовата криза между 2008 г. и 2011 г.

По време на делото срещу него той пледира, че е невинен и заяви, че висшите му мениджъри са знаели какво прави и го насърчили да поема рискове.

Въпреки това е осъден и изтърпява четири години от седемгодишна присъда за измама за 1,4 млрд. паунда. Освободен е през 2015 г.

Министърът по имиграцията Каролин Ноукс заяви, че всички чужденци, осъдени на повече от четири години лишаване от свобода, са обект на автоматично депортиране, освен ако няма убедителни причини те да останат.

Очакваше се Адоболи да бъде качен на чартърен полет още през септември, но заради обжалване, съдия уважи отсрочването на присъдата му в последната минута.

Оттогава повече от 74 000 души се подписаха в петиция срещу депортацията му.

Повече от 130 членове на парламентите на Обединеното кралство и Шотландия подписаха и писмо, в което поискаха от министъра на вътрешните работи Саджид Джавид да се намеси.

Парламентаристката Хана Бардел заяви, че екипът на Адоболи ще проучи по-нататъшните правни средства за гарантиране на завръщането му, но каза, че това може да се окаже трудно заради разстоянието.

 

Прочети още

Банки

ЕЦБ публикува консолидираните банкови данни до края на юни 2018 г.

Публикувана

на

ecb logo

Степента на необслужваните кредити е спаднала с 1.1 % и на годишна база и с 0.1% в сравнение с данните от март.

Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува Консолидираните банкови данни (КБР) до края на юни 2018 г. Те представляват набор от данни от банковата система на Европейския съюз (ЕС), изготвен на групова консолидирана основа. Тримесечното КБД обхваща съответната информация, необходима за анализа на банковия сектор на ЕС.

Данните за края на юни 2018 г. са от 381 банкови групи и 2824 самостоятелни кредитни институции, които извършват дейност в ЕС (включително чуждестранни дъщерни дружества и клонове), като по този начин те обхващат почти 100% от баланса на банковия сектор в ЕС.

Наборът от данните включва широк спектър от показатели за рентабилността и ефективността, балансите, ликвидността и финансирането, качеството на активите, тежестта на активите, капиталовата адекватност и платежоспособността.

Агрегати и индикатори се публикуват за цялата извадка от банковия сектор.

Големите докладчици са приложили Международните стандарти за финансово отчитане (IFRS) и Техническите стандарти за прилагане (ИТС) на Европейския банков орган (ЕБО) относно надзорното отчитане, докато някои по-малки докладчици могат да прилагат националните счетоводни стандарти.

Съответно агрегираните показатели и показателите обхващат и данни, базирани на национални счетоводни стандарти, в зависимост от наличието на базовите елементи.

Заедно с данните от края на юни 2018 г. се оповестяват няколко ревизии на предишни данни.

Няколко на предишни данни се оповестяват заедно с данните от края на юни 2018 г.

Най-важните изводи от публикуваните данни са:

  • Общият размер на активите на кредитните институции със седалище в ЕС остава стабилен на годишна база и възлиза на 33,2 трилиона евро.
  • Обемът на необслужваните кредити е спаднала с 1.1 процентни пункта до 3.63% на годишна база. През март тази година той е бил 3,90%.

 

Пълна информация за 381-те банкови групи, за които има публикувани данни, можете да намерите тук.

Пълна информация за 2824-те самостоятелни кредитни институции предмет на Консолидираните банкови данни в края юни 2018 г. можете да намерите тук.

Пълната информация за Консолидираните банкови данни до края на юни 2018 г. можете да намерите тук.

Прочети още

Банки

Безплатна академия на УниКредит Булбанк ще връща майки в бизнеса

Публикувана

на

UniCredit Bulbank

УниКредит Булбанк организира специалнa обучителна академия за майки. Целта на програмата WoMum “Майки в бизнеса“, е да повиши професионалната квалификация на дамите и да направи завръщането им след майчинство по-лесно, без излишен стрес и с повече самоувереност.

Подкрепата, която майките ще получат от WoMum “Майки в бизнеса“, е с изцяло практическа насоченост. Всички обучения са напълно безплатни и ще бъдат проведени от професионални треньори от УниКредит Булбанк, които имат дългогодишен опит в бизнеса.

По време на академията обучителите ще помогнат на дамите да надградят професионалните и личностни си умения. Всички тренинг събития ще се провеждат в Учебния център на УниКредит Булбанк на пл. „Св. Неделя“ 7, ет. 6.

Участниците в програмата ще получат и практични съвети как да управляват личните си финанси – безспорна необходимост при управлението на семейния бюджет.

Според дългогодишно международно проучване на Harvard Business School порасналите деца на работещи майки са хора с по-високи постижения в работата. Това е особено видимо за майките на момичета. При работещи майки, дъщерите имат по-голям шанс да бъдат наети, по-голяма вероятност да са на мениджърски позиции и получават по-високи заплати. Освен това проучването показва, че това дали майките работят или не, не влияе на щастието на децата им в зряла възраст. Този резултат е важна глътка въздух за майките, които често изпитват вина, връщайки се на работа, вместо да останат у дома, пише Harvard Business Review.

Обученията ще се състоят от няколко модула с различни теми. Първата беше „Комуникационни умения: как да убеждаваме събеседниците си“. Екип от специалисти разказа защо уменията да говорим пред хора, да се държим уверено и да предаваме посланието си по начин, по който да бъдем разбрани от отсрещната страна, са необходими не само за бизнеса, но и в ежедневието.

Прочети още

Банки

До дни ЕЦБ започва стрес тестове на шест български банки

Публикувана

на

ecb logo

Резултатите ще бъдат публикувани през юли 2019 г.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува на сайта си съобщение, че ще извърши цялостна оценка на шест български банки.

Процедурата включва преглед на качеството на активите и стрес тест.

Тя е резултат от искането на България от 18 юли 2018 г. за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Цялостната оценка е задължителна част от този процес, за държава членка на ЕС, чиято парична единица е различна от еврото.

На стрес тест ще бъдат подложени:

  • УниКредит Булбанк АД
  • Банка ДСК ЕАД
  • Обединена българска банка АД
  • Първа инвестиционна банка АД
  • Централна кооперативна банка АД
  • Инвестбанк АД

Прегледът на качеството на активите и стрес тестът ще се основават на методологиите, които банковият надзор в ЕЦБ прилага в редовните си цялостни оценки на банките.

Процедурата ще започне още този месец, а резултатите – в агрегиран вид и поотделно за всяка банка – се очаква да бъдат публикувани през юли 2019 г.

Крайната дата на процедурата ще бъде 31 декември 2018 г.

Регламентът за единния надзорен механизъм (ЕНМ) изисква националното законодателство на държава членка, която желае сътрудничество да гарантира, че националният компетентен орган ще бъде задължен да приеме всяка изискана от ЕЦБ мярка по отношение на кредитните институции.

Успоредно с това банковият надзор в ЕЦБ работи в тясно сътрудничество с Българската народна банка с оглед на потенциалната ѝ бъдеща роля на национален компетентен орган, за да подпомогне безпрепятственото ѝ интегриране в ЕНМ.

 

Прочети още

Банки

Райфайзенбанк: Ипотечното кредитиране бележи ръст

Публикувана

на

Raiffeisenbank

Средният размер на ипотечните кредити е нараснал от началото на годината и достига 119 хил. лв., при 106 хил. лв. през 2017 г. и 94 хил. лв. през 2016 г., сочи анализ на Райфайзенбанк. Като резултат и средният срок за погасяване запазва тенденцията за увеличение и вече е 22 г., спрямо 21 г. към края на 2017 г. и 19 г. през 2016 година.

Според данните на Райфайзенбанк, профилът на най-честия получател на ипотечен кредит е семеен мъж на 38 г., с висше образование. С финансиране от банката се купуват най-вече апартаменти (92%), като в 86% от случаите предпочитаният имот се намира в големите градове София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе или Велико Търново. Изборът на клиентите най-често се спира на монолитното строителство (80%), като и през тази година най-търсени продължават да бъдат апартаментите в сгради, строени след 2000 г. – 54%, което бележи ръст от 8 пр.п. спрямо данните за 2017 година.

Райфайзенбанк предлага ипотечно кредитиране до 400 хиляди лева и срок за погасяване до 30 години. В продължение на кампанията „Smart решения за дома“, банката подарява на клиентите с усвоен кредит умна крушка с опция за дистанционно управление чрез приложение за мобилния телефон, задаване на време за включване и изключване, различни степени на яркост и избор от над 16 милиона цвята. Кампанията е валидна до 22 януари 2019 г. или до изчерпване на количествата на подаръците.

Прочети още
Реклама

Най-четени