Свържете се с нас

Fintech

Fintech компанията Paysafe с нова корпоративна идентичност

Публикувана

на

Компанията за разплащателни технологии Paysafe, която има сериозно присъствие в България, представи новото си глобално мото – „Plug into Paysafe“, заедно с новите си лого и корпоративна идентичност.

Новият бранд на Paysafe беше показан за първи път на две спортни събития, проведени наскоро – на американското автомобилно състезание „500-те мили на Индианаполис“ (Indy500) и на ръгби мача на „Барберианс“ (Barbarians) – Англия в Лондон.

„Новото ни лого включва двоеточието като символ на това, че предлагаме връзка с неограничен избор от модерни решения и възможности. Новата ни идентичност представя и множеството елементи от портфолиото на Paysafe, които могат да бъдат организирани по различни начини. Така се създават най-подходящите и персонализирани разплащателни решения“ – заяви Оскар Нибоер, главен директор „Маркетинг“ в Paysafe Group.

Мотото „Plug into Paysafe“ подчертава как един търговец може да се „включи“ към платформата на Paysafe, която покрива всеки аспект на разплащанията. Paysafe продължава да разширява своя бизнес – придобиването на iPayment затвърди позицията на фирмата като един от петте водещи небанкови процесора на платежни транзакции в САЩ и като предпочитан партньор за бързо развиващия се сектор на малките и средните предприятия.

Позиционирането на новия бранд съвпадна и с глобалното представяне на новата онлайн услуга на Paysafe за кешово разплащане, Paysafecash. Тя дава възможност на потребителите да плащат в брой, когато пазаруват онлайн, вместо да въвеждат банковите си данни или тези от кредитната си карта. Paysafecash е първият онлайн кешов метод, чрез който може да се зареди дигитален портфейл, включително тези на Paysafe – Skrill и NETELLER.

Решението на Paysafe за разплащателни услуги чрез вноски или след получаването на фактура, Payolution, също беше ребрандирано на Paysafe: Pay Later.

„През годините компанията се разви във водещ глобален доставчик на разплащателни решения. Българската фирма се разрасна в съответствие с този глобален растеж, като ключовото за 2018 г. е да продължим увеличението на екипа ни, най-вече по софтуерно разработване на продуктите ни за дигитално разплащане. Мисля, че новата ни идентичност ще допринесе за затвърждаване на имиджа ни на водеща глобална компания в областта на онлайн разплащанията, както и на работодател, който предоставя уникални възможности за работа с дигитални платежни продукти, използвани на практика в цял свят“ – посочи Мирослав Божилов, генерален директор на Paysafe България.

Fintech

PayPal завърши придобиването на шведската финтех iZettle за $ 2.2 млрд.

Публикувана

на

Чрез сделката компанията се надява да разшири продуктите и услугите си за малкия бизнес.

Най-големият оператор на онлайн плащания в света PayPal Holdings завърши придобиването на компанията iZettle за около $ 2.2 млрд. на 21 септември, съобщава compelo.com.

Чрез сделката PayPal ще обогати пофтфолиото си от продукти и услуги за малкия бизнес, за да помогне за ускоряване на растежа му.

Главният оперативен директор на PayPal Бил Рейди заяви: „Развълнувани сме да посрещнем екипа на iZettle в семейството на PayPal и сме развълнувани да разширим начина, по който обслужваме нашите клиенти от малкия бизнес.

iZettle предлага набор от продукти и услуги, които позволяват на търговците да посрещнат своите клиенти, където са – онлайн, на склад или чрез мобилни устройства. Това е още една стъпка в нашето пътуване към демократизиране на инструментите за търговия, за да помогнем на бизнеса от всякакъв мащаб да се развива„.

С приключването на сделката Якоб де Гийър, съосновател и главен изпълнителен директор на iZettle, се присъединява към PayPal и ще продължи да ръководи iZettle. Магнус Нилсон, съосновател и изпълнителен председател на iZettle, също се присъединява към PayPal.

Днес е много голям ден – за мен и за всички в iZettle.  Ние споделяме твърдата вяра на PayPal в силата на малките предприятия. Заедно ще бъдем по-силни и ще се движим още по-бързо, за да помогнем на малките фирми да успеят в този свят на гиганти“ – каза Якоб де Гийър.

iZettle е финтех компания основана през 2010 г. в Стокхолм, Швеция. Тя революционизира мобилните плащания с първия в света четец на карти с мини чип и софтуер за мобилни устройства.

Достъпна на повече от 200 пазари по целия свят и с над 250 милиона активни абонати, платформата PayPal, включително брандовете ѝ Braintree, Venmo и Xoom, позволява на потребителите и търговците да получават пари в повече от 100 валути, да теглят средства в 56 валути и да държат салда в своите PayPal сметки в 25 валути.

Чрез комбинация от технологични иновации и стратегически партньорства, PayPal създава по-добри начини за управление и придвижване на пари. Целта е по-голям избор и гъвкавост при нареждане на плащания, плащане или получаване на платени средства.

Прочети още

Fintech

5 практични тенденции във финтех сегмента

Публикувана

на

Technology_fintech

Финтех секторът се развива и продължава да привлича интерес. След като първо се насочи към най-вече бизнеса, сега браншът започва да обръща все по-голямо внимание и към крайните потребители. А това води със себе си нови тенденции, които да направят услугите по-практични и интересни за клиентите, съобщава Bankrate.

Една от тези тенденции в помощ при спестяванията. Финтех приложения, платформи и услуги вече предлагат различни функции за оптимизиране на разходите и спестяване на повече средства. Има приложения за всичко – от такива, които помагат за плащане на кредити и заеми, до такива, които откриват и предлагат различни промоции и др.

Друга тенденция е спестяването на време. Тук често финтех компаниите разчитат и на партньорства с банките и ИТ гигантите. Например интеграция на услугите си в гласовите асистенти, за да може да се плаща през смартфона с команда.

По-голяма сигурност срещу злоупотреби. Възрастните хора са особено уязвими на финансови манипулации. Те могат лесно да бъдат объркани от множеството термини и технологии. Най-лесната е добавянето автоматизирано, регулярно плащане за дадена услуга, която те мислят, че са платили еднократно. Някои приложения вече работят по методи за блокиране на търговци от достъп до сметките на потребителите, както и използват алгоритми, за да преценяват дали дадена активност е коректна или съмнителна.

Финтех секторът създаде и „необанки“. Това са стартъпи, които помагат на потребителите да управляват парите си дигитално, като сключват партньорства с други финансови институции, които реално да държат тези пари. Сега част от тези необанки вече започват да се регистрират като истински банки, което им дава повече възможности за нови услуги. Казано по друг начин – както банките започват все повече да се доближават до активността на технологични компании, така и технологични компании се доближават до активността на банките.

Най-важното за потребителите обаче е сигурността. Изграждането на доверие към дадена услуга или компания, за да повериш дори част от парите си, е голямо предизвикателство. Именно затова финтех компаниите акцентират все повече над сигурността и новите методи за защита, които разработват и предлагат за клиентите си.

Прочети още

Fintech

Експерти от Софтуер Груп и Булпрос ще са лектори на първата у нас блокчейн магистратура

Публикувана

на

Лектори на първата българска блокчейн магистратура ще бъдат експерти с дългогодишен опит (при някои от тях над 15 години) във водещи технологични компании като Софтуер Груп и Булпрос Консултинг.

Сред тях са и едни от първите български специалисти в сферата на блокчейн и криптовалутите, които следят сектора още от неговото създаване – Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков.

Припомняме, че новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите.

За незапознатите – блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще.

Прочети още

Fintech

Пощенска банка пусна банков кредитен чатбот

Публикувана

на

Пощенска банка е разработила първия банков кредитен чатбот у нас – EVA, съобщиха нейни представители за Parite.info. Софтуерният робот ще отговаря на клиенти в популярното приложение Facebook Messenger. Той ще е на линия 24/7, за да предоставя полезна и структурирана информация за различни банкови продукти като потребителски кредити, кредитни карти и програми за обединение на задълженията.

„Идеята за създаването на EVA дойде като естествено продължение на стратегията за дигитализация на Пощенска банка и стремежа ни да общуваме с клиентите си по най-удобния за тях начин. Броят на използващите платформата Facebook, непрекъснато се увеличава, като техният брой в България, по данни на www.statista.com, е повече от два милиона. Анализите ни показаха, че хората все по-често търсят неформално общуване със своята банка, независимо дали са вкъщи, в офиса, на кафе или пътуват с приятели – те искат банковият клон да е в телефоните им. Нашият отговор на тази потребност е създаването на чатбота EVA. Сега потребителите могат да получат необходимата им информация в директен разговор с него в Messenger-а, без да нарушават комфорта си. Чрез EVA даваме на потребителите уникалната възможност да изберат подходящи решения според финансовите си нужди, като общуват с банката лесно – така, както комуникират със своите познати. Идеята ни е чатботът постоянно да се развива и услугите, които ще се предоставят чрез него, да стават все повече“ – коментираха от Пощенска банка.

Чатботът представлява софтуерно решение, което позволява да се отговаря автоматично на най-често задаваните въпроси чрез текст, снимки, линкове и други елементи. Той е електронен виртуален асистент, който консултира потребителите дистанционно по-бързо и чрез предпочитаните от тях устройствата. Чатботът е модерен и все по-предпочитан начин за комуникация, защото подобрява процеса на обслужване, предлага на потребителите персонализирани услуги и подобрява изживяването им в контакта с компанията. Големият му позитив е, че е на линия 24 часа и е леснодостъпен – само с влизане в Messenger.

EVA, чатботът на Пощенска банка, има собствена Facebook страница –www.facebook.com/evapostbank. Потребителите могат да пишат на EVA и през официалната фейсбук страницата на Пощенска банка – www.facebook.com/PostbankBG.

Прочети още

Fintech

По-леки мерки за прането на пари за финтех фирми

Публикувана

на

FINMA

Това предлага швейцарския финансов регулатор FINMA след решение на парламента.

В средата на юни 2018 г. швейцарският парламент стартира нова лицензионна категория, известна като FinTech лиценз, с цел насърчаване на иновациите на финансовите пазари.

Тази нова категория за лицензиране по Закона за банките (BA) ще се прилага за институции, които приемат публични депозити в размер до 100 млн. швейцарски франка, но не инвестират или плащат лихва върху тях.

Тези институции ще получат облекчения по Закона за борба с изпирането на пари (AMLA) и изискванията за надлежна проверка.

Тъй като повечето кандидати за FinTech лиценз вероятно ще бъдат по-малки институции, швейцарският финансов регулатор FINMA предлага да се въведат някои организационни облекчения за тях. Те ще бъдат определени в Наредбата за банките.

За целите на проектонаредбата „малки“ институции са тези с брутни приходи по-малко от 1,5 млн. швейцарски франка.

Основното облекчение, което FINMA предвижда за тях е да им позволи за разлика от банките, да бъдат освободени от изискването да създават независим отдел за борба с изпирането на пари с мониторинг.

За целта FINMA откри консултация по темата.

Тя ще продължи до 26 октомври 2018 г., като после Федералният съвет ще съгласува прилагането на частично преработения Закон за банките от 1 януари 2019 г.

Ако е възможно, измененията на наредбата срещу изпирането на пари (AMLO-FINMA), ще влязат в сила едновременно.

Прочети още

Fintech

В България стартира една от първите три магистратури по блокчейн в целия Европейски съюз

Публикувана

на

В България стартира една от първите три магистърски програми по блокчейн в Европейския съюз. Тя се нарича „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ и е създадена от водещи технологични консултанти и експерти в партньорство с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Подходяща е за всеки, който има желание да придобие дълбоки методологични и технологични познания за блокчейн и да стане конкурентен специалист в тази перспективна област.

Новата магистърска програма не изисква предишен опит в областта на програмирането. Тя е с бизнес насоченост и ще създава специалисти в актуалната област на внедряването, консултирането, продажбата и стратегическото управление на блокчейн – една от най-значимите за развитието на света технологии, която стана разпознаваема за широката аудитория най-вече около навлизането на криптовалутите. За незапознатите – блокчейн е отворена и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще.

Сред лекторите в програмата са специалисти с дългогодишен опит в сферата на технологиите, финансите и бизнеса като Николай Живанкин, Радой Стоянов, Александър Захариев и Ангел Парасков. Повече информация за лекторите е достъпна на адрес: http://bdt.vuzf.bg/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/.

По време на обучението си студентите ще изучават основите на блокчейн технологията, крипто-портфейлите, криптовалутите, крипто-борсите, умните договори (Smart Contracts) и иновациите в контекста на блокчейн технологията. Освен специализираните предмети, свързани с блокчейн технологиите, те ще придобият знания, свързани с традиционните икономически и бизнес специалности, което ще ги превърне в завършени професионални кадри за технологичните и финансови компании, както и ще ги улесни при стартирането на собствен бизнес в тази област.

Магистратурата във ВУЗФ представлява най-изгодната възможност, в целия западен свят, за придобиване на европейска магистърска степен по блокчейн. Освен това, oрганизаторите ще предложат стипендии и възможности за разсрочено плащане за участниците в нея.

Крайният срок за кандидатстване в магистърската програма „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ е 1 октомври.

Прочети още
Реклама

Най-четени