Connect with us

Банки

Global Finance: УниКредит Булбанк е най-добра попечителска банка у нас

Published

on

UniCredit Bulbank

Международното финансово списание Global Finance обяви УниКредит Булбанк за най-добра попечителска банка за 2018 г. в България, а УниКредит – в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщиха от финансовата институция. Дружества от групата са получили същото отличие и в Австрия, Чехия, Словения и Сърбия.

„Тази награда е знак за това, че УниКредит Булбанк остава категоричен лидер в областта на попечителските услуги в България на един силно конкурентен пазар. Високата експертна оценка, която получаваме вече за пета поредна година от списание Global Finance, е доказателство за професионализма, широката пазарната експертиза и усилията, които екипът ни полага ежедневно, за да отговорим на високите изисквания на нашите институционални клиенти“, коментира Антоанета Куртяну, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

“Ние сме изключително удовлетворени да получим такова високо признание по отношение на попечителските услуги в една все по-сложна и бързо развиваща се пазарна среда. Това, че признанието в за целия регион на ЦИЕ и толкова много различни страни е категорично доказателство за нашите способности за предоставяне на клиентско обслужване с неизменно високо качество, пригодено към всеки специфичен пазар и регион“ – коментира и Андреа Диаманти, директор на Корпоративно и инвестиционно банкиране и частно банкиране на УниКредит за ЦИЕ. Той е категоричен, че УниКредит ще продължава да предлага на клиентите качествени услуги, независимо от границите.

Наградата се връчва на база на пазарно проучване, информация, получена от експертни източници и информация, предоставена от самите банки.
Обективните критерии, които се оценяват при избора на най-добри банки, са: клиентски взаимоотношения, качество на обслужването, конкурентно ценообразуване, безпроблемно обработване на необичайни заявки, технологични платформи, пост сетълмънт операции, планове за бизнес непрекъсваемост и познаване на местните регулации и практики. Информация за тези услуги беше получена от потребители, които ги ползват.

Представянето на банките е оценено за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2017 година.

Банки

Bank of England може да намали лихвените проценти в случай на Брекзит без сделка

Published

on

Bank of England

Continue Reading

Банки

JP Morgan глобена с 1,6 млн. евро за регулаторни нарушения в Ирландия

Published

on

JPMorgan Chase

Местният клон на американската банка е нарушил изискванията четири пъти.

Ирландско дъщерно дружество на американския банков гигант JP Morgan бе глобено с 1,6 милиона евро от Central Bank of Ireland за нарушения на нормативната уредба, свързани с аутсорсингa на дейностите по администриране на фондове, съобщи Irish Times.

Бе установено, че JP Morgan Administration Services (JPMAS), дъщерно дружество на JP Morgan Chase четири пъти е нарушило регулаторните изисквания.

През март 2014 г. Bank of Ireland извърши проверка на спазването на изискванията си от JP Morgan, чиято цел е да сведат до минимум рисковете, свързани с аутсорсинга. Тя завърши с издаването на програма за намаляване на риска, която изискваше от банката да предприеме редица действия, за да ги приведе в съответствие с насоките за аутсорсинг на централната банка.

Вместо да направи корекции, нови нарушения бяха идентифицирани при вътрешния одит на JP Morgan през 2015 г. и отново през 2016 г.

Неуспехите на JPMAS в този случай показаха неприемливи слабости в тяхната рамка за аутсорсинг“, заяви Шона Кънингъм, директор в Централната банка за правоприлагане и борба с изпирането на пари.

Тези слабости бяха допълнително доказани от повтарящите се неуспехи на банката да отстрани по задоволителен начин проблемите, идентифицирани от Централната банка като част от надзорната ѝ ангажираност към JP Morgan. Наложената глоба отразява неуспеха на JPMAS да се справи с основните причини за тези слабости в продължение на няколко години.”

Аутсорсингът позволява на ирландски регулиран администратор на фонд да използва трета страна за извършване на услуги по администриране на фондове, което от своя страна позволява на регулирания субект да намали разходите си или да предоставя по-ефективно услуги чрез достъп до умения и технологии, които не са налични в рамките на неговата дейност.

Bank of Ireland обаче разглежда този процес, като свързан с рискове и изисква дружествата, управляващи фондове, да искат нейното одобрение, преди да аутсорснат подобна регулирана дейност.

Когато фирмите аутсорсват дейности, те не възлагат отговорностите си на външни изпълнители. Важно е фирмите да имат строг контрол по отношение на управлението и надзора на всички споразумения за аутсорсинг, за да гарантират, че отговарят на всички законови и регулаторни изисквания” допълва Шона Кънингам.

За тези си нарушения JP Morgan е глобена общо с 2,28 млн. евро, като Централната банка е намалила глобата с 30%.

JP Morgan сътрудничи изцяло и вече направи корекции, с които да отстрани слабостите в процедурите за контрол в своето юридическо лице в Ирландия”, заяви говорител на американската банка.

В нито един момент нашите клиенти или качеството на услугите, които им предоставяме, не са били засегнати и ние продължаваме да работим нормално с нашия административен фонд” – каза още той.

Глобата от сряда представлява 130-тото споразумение на Bank of Ireland от 2006 г. насам по процедури за административни санкции, като общите глоби наложени досега за подобни нарушения надхвърлят 91 млн. евро.

Continue Reading

Банки

10 от най-добрите финтех иновации се класираха за финала в Elevator Lab България 2019

Published

on

Райфайзенбанк (България) обяви десетте финалиста в българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab – най-голямата корпоративна програма за партньорство с финтех екосистемата в региона на Централна и Източна Европа. Те ще се състезават в две категории – Elevator Lab Challenge за готови финтех решения и Elevator Lab Bootcamp за стартъпи в начална фаза и екипи с иновативни идеи.

Проекти на финтех компаниите Phos, Phyre, Reloyalty, Appraiser и ReCheck ще се борят за първо място в регионалното състезание Elеvator Lab Challenge България 2019. Избраният за победител в надпреварата получава „уайлд карт“ за полуфинала на глобалната програма на Райфайзен Банк Интернешънъл, където ще се конкурира с финтех компании от цял свят. Финалистите в Elevator Lab Bootcamp – ChatBot System, Swipe & Tip, Revalue, RICS и iRoboInvest ще получат менторски насоки и подкрепа, а екипът с най-перспективна иновативна идея сред тях ще спечели двуседмично обучение във Виена.

„Горди сме, че за трета поредна година отбелязваме ръст в броя кандидатствали компании в българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab – през 2017 г. техният брой бе 8, през 2018 г. – 16, а през тази година селектирахме най-добрите измежду 24 кандидати. Това е доказателство, че представителите на българската финтех и стартъп екосистема имат доверие в Райфайзенбанк като ценен партньор за развитие. Това е така заради отличното ни сътрудничество с български и международни стартъпи в България, както и заради възможността за достигане на голямата ни клиентска база в региона на Централна и Източна Европа“, казва Даниел Алексиев, началник отдел Дигитално банкиране и Иновации, Райфайзенбанк (България).

Сред петте най-високо оценени финтех проекта в Elevator Lab Challenge попаднаха:

Phos с решение за превръщане на мобилните телефони на търговците в ПОС терминали за сигурни безконтактни плащания.

Phyre с предложение за мобилен портфейл, включващ разплащания, виртуални карти и възможност за интеграция на вече съществуващите такива, дигитален формат на карти за лоялност и др.

Reloyalty с идея за динамична персонализирана платформа за лоялност, отчитаща поведението и трансакциите на потребителя.

Appraiser с портал за оценка на недвижими имоти чрез специален алгоритъм, включващ различни характеристики.

ReCheck с платформа за надежден електронен обмен на документи, базиран на блокчейн технология за защита на данните.

Петте стартъп финалиста в Elevator Lab Bootcamp са:

ChatBot System с проект за чатбот, разбиращ родния език на клиента и предоставящ необходимата му финансова информация.

Swipe and Tip с приложение за бързи безконтактни плащания в сектора на услугите.

Revalue с технологично решение за анализ на данни за пазара на имоти и съвети за инвестиции.
RICS с апликация за съвети за борсови инвестиции в реално време.

iRoboInvest с идея за дигитализиране на банковите продуктови оферти, профилиране на клиенти и сключване на договори.

Победителите ще бъдат избрани на 3 юли по време на събитие в София. Проектите ще бъдат оценявани от Иновационния борд на Райфайзенбанк, в който влизат представители от висшия мениджмънт на банката.

уроци по английски

Continue Reading

Банки

УниКредит Булбанк ще обслужва 5 000 клиенти изцяло дистанционно в

Published

on

UniCredit Bulbank

Около пет хиляди клиенти на УниКредит Булбанк ще бъдат обслужвани изцяло дистанционно – чрез т.нар. алтернативни канали на банката: кол център, Булбанк Онлайн, Булбанк Мобайл и др.

Клиентите, с които УниКредит Булбанк ще започне да развива иновативния модел, вече са информирани по имейл и телефон за възможността да получават цялостно обслужване без да посещават филиал.

Онези, които изберат дистанционното обслужване, ще могат да разчитат на личен банков консултант, който ще бъде на тяхно разположение при необходимост от консултация или съдействие.

Клиентите ще имат възможност да извършват банкови операции като подписват необходимите документи електронно – благодарение на квалифициран електронен подпис през платформата Evrotrust.

Сред операциите, които са възможни изцяло дистанционно за тях, са: откриване и закриване на сметки, карти и депозити, кандидатстване и подписване на документи за кредити, консултация и откриване на спестовни и инвестиционни продукти и др.

Така посещения във филиала ще са необходими единствено за операции като теглене или внасяне на по-големи суми в брой например.

Решихме да предложим този иновативен и модерен вариант на всекидневното банково обслужване най-вече, за да отговорим на очакванията на клиентите. Наблюденията ни и анализите на наши партньорски организации показват, че хората са все по-дигитално ориентирани и, че голяма част от тях биха преминали към онлайн обслужване, ако имат такава възможност“, обяснява Теменужка Гогова, директор Маркетинг и клиентски сегменти в УниКредит Булбанк.

Тя цитира данни от проучване на нагласите на потребителите на банкови услуги на Boston Consulting Group. 80% от запитаните казват, че са склонни да заменят обслужването във филиала с онлайн, а като причини са посочени: удобството (69% от отговорилите), по-лесната сравнимост на офертите (24% от отговорилите) и по-ниските такси за някои от продуктите и услугите (6% от отговорилите).

Според Гогова новият модел на обслужване има потенциал за развитие, като това няма да намали ролята на филиалите, където ще продължат да изпълняват функциите си за качествено обслужване и консултиране на клиентите.

Continue Reading

Банки

Райфайзенбанк: Външното търсене отново с принос към ръста на икономиката

Published

on

Emil Kalchev Raiffeisen bank

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към юни, с фокус върху брутния вътрешен продукт.

Анализаторите на банката отчитат, че според (неизгладените) данни на НСИ, през първото тримесечие на 2019 г. реалният икономически растеж достигна 4.8% на годишна база, което бе по-високо от предходното тримесечие и от очакваното.

От страна на търсенето, влиянието на външното търсене върху ръста се засили, като бе най-силно от предходните седем тримесечия насам. От друга страна, в рамките на вътрешното търсене положителен принос реализираха както крайното потребление, така и брутните инвестиции. „Растежът се дължеше не само изцяло на вътрешното търсене, което бе характерно за периода от последното тримесечие на 2017 г. насам, но и на външното търсене“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на предлагането, през първото тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП имаше очаквано секторът на услугите, следван от индустрията, докато селското стопанство остана неутрално към растежа. „Картината на приносите на отделните групи услуги към динамиката на сектора отразява ситуацията в страната през първото тримесечие на годината – засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, следствие от наличието на значителни спестявания, спада на лихвите по депозитите и кредитите, както и липсата на достатъчно инвестиционни възможности в страната“, допълва Калчев.

Continue Reading

Банки

Banco Santander плаща близо 1 млрд. eвро да прекрати съвместна компания с Allianz

Published

on

Банката изкупува пакета от акции на германската финансова група в застрахователната компания Allianz Popular.

Най-голямата испанска банка Santander се съгласи да плати 937 млн. евро, за да прекрати партньорството между Allianz и Banco Popular за разпространението на застрахователни продукти.

Santander обяви официално в понеделник, че купува дела от 60% на Allianz Group в застрахователната компания Allianz Popular, която разпространява застрахователни продукти за Banco Popular в Испания.

Споразумението обхваща и не-застрахователните продукти, институциите за колективно инвестиране и пенсионните планове, управлявани чрез мрежата Banco Popular.

Banco Santander очаква споразумението да увеличи печалбата на акция и да постигне и възвръщаемостта на инвестирания капитал над 10%. То трябва да има ефект от около минус 0.08% върху напълно натоварения общ капитал от първи ред (Tier 1) на групата, заявиха от банката.

Сделката е продължение от придобиването на Banco Popular от Santander през 2017 г., която от 2011 г. е изключителен дългосрочен партньор на Allianz в Испания.

Allianz и Banco Popular създадоха съвместната компания Allianz Popular, за да продават животозастраховане, пенсии, управление на активи и други застрахователни продукти в Испания.

Allianz Popular притежава застрахователната група Allianz Popular Vida, Allianz Popular Pensiones и групата за управление на активи Allianz Popular Asset Management, които сега ще станат част от Santander.

Очаква се споразумението да бъде финализирано през първото тримесечие на 2020 г. след получаване на одобрение от регулаторните органи.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени