Свържете се с нас

Банки

Global Finance: УниКредит Булбанк е най-добра попечителска банка у нас

Публикувана

на

UniCredit Bulbank

Международното финансово списание Global Finance обяви УниКредит Булбанк за най-добра попечителска банка за 2018 г. в България, а УниКредит – в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщиха от финансовата институция. Дружества от групата са получили същото отличие и в Австрия, Чехия, Словения и Сърбия.

„Тази награда е знак за това, че УниКредит Булбанк остава категоричен лидер в областта на попечителските услуги в България на един силно конкурентен пазар. Високата експертна оценка, която получаваме вече за пета поредна година от списание Global Finance, е доказателство за професионализма, широката пазарната експертиза и усилията, които екипът ни полага ежедневно, за да отговорим на високите изисквания на нашите институционални клиенти“, коментира Антоанета Куртяну, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

“Ние сме изключително удовлетворени да получим такова високо признание по отношение на попечителските услуги в една все по-сложна и бързо развиваща се пазарна среда. Това, че признанието в за целия регион на ЦИЕ и толкова много различни страни е категорично доказателство за нашите способности за предоставяне на клиентско обслужване с неизменно високо качество, пригодено към всеки специфичен пазар и регион“ – коментира и Андреа Диаманти, директор на Корпоративно и инвестиционно банкиране и частно банкиране на УниКредит за ЦИЕ. Той е категоричен, че УниКредит ще продължава да предлага на клиентите качествени услуги, независимо от границите.

Наградата се връчва на база на пазарно проучване, информация, получена от експертни източници и информация, предоставена от самите банки.
Обективните критерии, които се оценяват при избора на най-добри банки, са: клиентски взаимоотношения, качество на обслужването, конкурентно ценообразуване, безпроблемно обработване на необичайни заявки, технологични платформи, пост сетълмънт операции, планове за бизнес непрекъсваемост и познаване на местните регулации и практики. Информация за тези услуги беше получена от потребители, които ги ползват.

Представянето на банките е оценено за периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2017 година.

Банки

САЩ заплашват да блокират достъпа на европейските банки до фючърсните си пазари

Публикувана

на

Кристофър Джанкарло, председател на американската Комисия по търговията със стокови фючърси. Снимка: cftc.gov

Причината са промените в Регламента за европейската пазарна инфраструктура заради Брекзит.

Американската Комисия по търговията със стокови фючърси (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) заплаши, че ще предотврати достъпа на европейските банки до американски фючърсни пазари, заради плановете на ЕС за надзор над чуждестранните клирингови къщи след Брекзит, съобщава британският Telegraph.

Председателят на регулаторния орган, Кристофър Джанкарло, нарече плановете на ЕС за изменения на Регламента за европейската пазарна инфраструктура (European market infrastructure regulation (EMIR) „безпрецедентни и напълно неприемливи“ и предупреди, че те биха могли да създадат „скъпоструващи регулаторни изисквания“ в САЩ.

Кристофър Джанкарло заяви, че ако ЕС не промени съществуващите планове, той няма да има „избор“, освен да предприеме  широк кръг от действия, които включват блокирането на банките от ЕС да използват финансова инфраструктура на САЩ, като например Чикагската търговска борса.

Това са силни инструменти„, каза той. „Напълно сме наясно с опустошителното им въздействие върху достъпа до пазара и предоставянето на ликвидност на търговията на националните пазари, в които ще се прилагат„.

Джанкарло добави, че има желание да договори промени в планираните изменения по EMIR: „Готов съм да скоча на самолети, влакове и автомобили, водещи към всяка европейска столица, за да разработим разумен подход„.

Опитът за контролиране на пазара за клиринг възникна след започването на преговорите за Брекзит.

Лондон е централната точка за клиринг на деривати в щатски долари и евро, но европейските власти искат цялата дейност в евро след Брекзит да се осъществява в границите на ЕС.

Около 90% от фирмите в ЕС използват Обединеното кралство за лихвени суапове, което е една от най-често срещаните форми на договори за деривати.

По-рано този месец Английската централна банка предупреди, че до 41 млрд. паунда договори за деривати с падеж, след Брекзит са изложени на риск, освен ако Европейските ръководители спешно се противодействат на регулаторната несигурност.

Според банката ЕС е постигнал само „ограничен напредък“ по ключовия въпрос за регулиране на договорите за трансгранични деривати и предупреди, че статутът на тези договори може да бъде решен само чрез бързи действия от страна на Европейската комисия.


Основните промени в Регламента за европейската пазарна инфраструктура, които вече са одобрени от Европейския парламент, са в духа на увеличаване на надзора на контрагентите на държавните централни клирингови пазари на ЕС и трети страни чрез:

  • Разширяване на ролята на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП), включително на инструментите за надзор и проверки на място;
  • Промяна на процедурата за признаване на клиринговите къщи на трета държава въз основа на тяхната дейност и системно значение за една или повече държави-членки на ЕС и разпределянето им в съответните „нива“;
  • Въвеждане на изисквания за клиринговите къщи от държави извън ЕС, които са категоризирани като „системни“ за преместване и установяване в ЕС, за да имат достъп до единния пазар на съюза.

Именно идеята за преместване е обект на най-разгорещени дебати през последните месеци, поради възможността извънборсови клирингови деривативи в евро, 75% от които в момента се извършват в Лондон, да бъдат преместени обратно в ЕС след Брезит.

След него Обединеното кралство ще се превърне в „трета страна“, която вече ще бъде домакин на „клирингови къщи на трета държава“.

Прочети още

Банки

Fibank спечели награда от международен конкурс за иновации

Публикувана

на

Fibank (Първа инвестиционна банка) спечели второ място в категорията „Иновации“ на конкурса „Efma-Accenture DMI Awards 2018“, събрал част от най-изявените световни институции и компании в ритейл сегмента.

На провелата се на 17 октомври 2018 г. в Лисабон церемония наградата от името на Fibank приеха Главният изпълнителен директор на банката – г-н Неделчо Неделчев, Теодор Петров – директор „Картови разплащания“ и Илона Станева – директор „Маркетинг и реклама“.

Организаторите от Efma и авторитетно международно жури оцениха достойно реализираната за първи път на българския пазар от Fibank иновация – микрочип към дебитните карти за деца и тийнейджъри, както и програмата на банката за ранно финансово образование.

Конкуренцията в категорията, в която се състезаваше Първа инвестиционна банка, включваше полската банка Alior, която бе избрана за победител и британската HSBC, която се класира на трето място. Класирането на финала беше определено изцяло на базата на зрителския вот.

Прочети още

Банки

Шефове на банки масово анулират посещенията си на инвеститорска конференция в Саудитска Арабия

Публикувана

на

Frédéric Oudéa
Фредерик Оуджа, главен изпълнителен директор на Société Générale. Снимка: SG

Причината е поведението на страната във връзка с изчезването на журналиста Джамал Ханшоги.

Днес говорител на френската банка Société Générale, обяви, че и техният главен изпълнителен директор Фредерик Оуджа е отменил посещението на конференцията в Риад, наречена „Давос в пустинята“, заради изчезването на саудитския журналист Джамал Ханшоги.

Вчера същото направи и председателят на BNP Paribas Жан Лемиер, а преди това от подобно посещение се отказа и Джейми Димон, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase.

 

Прочети още

Банки

УниКредит Булбанк и Алианц подписват споразумение за партньорство в България

Публикувана

на

УниКредит Булбанк и Алианц България дават официален старт на партньорството си, според което банката ще предлага ексклузивно продуктите на застрахователната компания в областта на животозастраховането и общото застраховане. Така, от началото на октомври, във филиалите на УниКредит Булбанк клиентите могат да намерят широка гама от застрахователни продукти на Алианц, които им осигуряват застрахователна защита на живота и имуществото.

„Освен изпълнение на груповия ангажимент, за нас партньорството с Алианц е естествено продължение на начина, по който работим заедно от години. Сигурен съм, че и с формалното подписване на договора днес ще затвърдим успешната практика, която сме установили през годините – заедно да предлагаме на клиентите най-подходящите за тях продукти при изгодни условия“, коментира при подписването Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк.

„Това партньорство е уникална комбинация между две водещи институции от банкирането и застраховането в България. И двете компании имат общи ценности – фокус към клиента и иновации и именно затова ще предоставят най-добрата защита и обслужване на широката клиентска база“, каза Александър Проценко, председател на Изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг.

Подписването на споразумението за България идва като продължение на решението за партньорство между УниКредит и Алианц на регионално ниво за страните от Централна и Източна Европа. То беше обявено в началото на юни и обедини силния банков франчайз на УниКредит със застрахователната експертиза на Алианц.

Прочети още

Банки

БНБ е глобила ПИБ за непозволен кредит

Публикувана

на

През август месец Българската народна банка излезе със съобщение, че подуправителят на БНБ Димитър Костов, ръководещ управление „Банков надзор“, e наложиl имуществена санкция на банка за нарушение на чл. 60, ал. 1 от Закона за кредитните институции.

Тогава бе написано още, че наказателното постановление, с което е наложена санкцията, не е обжалвано, влязло е в сила и наложената санкция е платена от санкционираната банка.

Така и не стана ясно, обаче, коя е глобената банка.

Сега, в разяснително съобщение, БНБ посочва, че става дума за Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Първа инвестиционна банка“ АД, на която бе наложена имуществена санкция за това, че в нарушение на чл. 60, ал. 1 от Закона за кредитните институции е приела, като част от обезпеченията по кредитна експозиция, залог върху издадени от нея акции, е заплатила наложената й от БНБ санкция в размер на 200 000 лева.

Банката информирала БНБ, че към 10.10.2018 г. кредитът е погасен, а обезпечението е заличено.

Прочети още

Банки

ЕЦБ ще направи финансов одит на 6 български банки

Публикувана

на

ecb logo

Това е част  от процедурата за присъединяване към банковия съюз.

Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa (EЦБ) щe направи проверка на шecт oт нaй-гoлeмитe български  бaнĸи ĸaтo чacт oт пpoцeдypaтa зa пpиcъeдинявaнeтo нa cтpaнaтa ни ĸъм Eдинния бaнĸoв cъюз нa Eвpoпeйcĸия cъюз (EC), съобщава Mediapool, цитирайки свои източници.

Проверени най-вероятно ще бъдат трите ни най-големи банки: UniCredit Bulbank, Бaнĸa ДCK и Oбeдинeнa бългapcĸa бaнĸa (ОББ).

Голяма е вероятността сред проверените да е и Първа Инвестиционна Банка (ПИБ).

Банковият съюз е важна стъпка към действителен икономически и паричен съюз. Той позволява правилата за банковата дейност в ЕС да се прилагат в участващите държави членки.

Банковият съюз има два стълба: единен надзорен механизъм (ЕНМ) и единен механизъм за преобразуване (ЕМП). В основата и на двата стълба е единната нормативна уредба, която се прилага за всички държави от ЕС.

Според източника одиторите по единния надзорен механизъм ще пристигнат в страната ни на 10 ноември тази година.

На 29 юни 2018 г. българските власти изпратиха официално писмо с молба към ЕС за присъединяване към ERM II и Банковия съюз.

На 13 юли на своя среща Еврогрупата единодушно подкрепи намерениятя на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението. В свое изявление тя, каза: „Що се отнася по-специално до банковия надзор, от България се очаква да изпрати искане за тясно сътрудничество с ЕЦБ в съответствие със съществуващите процедури и да предприеме необходимите подготовки – включително и подкрепа за цялостната оценка на ЕЦБ.

B ĸpaя нa юли правителството ни стартира и пpoцeдypaтa пo пpиcъeдинявaнeтo нa Бългapия ĸъм бaнĸoвия cъюз, ĸoйтo пpeдxoждa члeнcтвoтo във валутния механизъм ERM II (еврозоната).

В Плана за действие са включени мерки като: :

– засилване на рамката на надзора в банковия сектор чрез тясно сътрудничество с ЕЦБ и предприемане на необходимата подготовка в съответствие със съществуващите процедури, чрез извършване на редица промени в националното законодателство.

– подобряване до края на 2018 г. на макропруденциалните инструменти в Закона за кредитните институции, позволяващи налагането на изисквания към кредитополучателите; засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества);

– подобряване на рамката за несъстоятелността;

– засилване на рамката за борба с изпирането на пари;

– ратифициране от Народното събрание на Споразумение относно прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране.

Ако всички изброени мерки бъдат изпълнени навреме, страната ни би трябвало да влезе в Банковия съюз до юли 2019 г.

Прочети още
Реклама

Най-четени