Свържете се с нас

Застраховане

Lloyds сключи договор за инвестиране с фонда Blackrock за 30 млрд. паунда

Публикувана

на

Той е част от договори за 109 млрд. паунда управлявани преди от Standard Life Aberdeen.

Днес Scottish Widows, животозастрахователна и пенсионна компания, от Единбург, Шотландия – дъщерно дружество на Lloyds Banking Group, обяви, че е възложило договор за инвестиране в размер на 30 млрд. паунда на BlackRock, разказва investmentweek.co.uk.

BlackRock е американска корпорация за глобално управление на инвестиции, базирана в Ню Йорк. Основана e през 1988 г., първоначално като мениджър за управление на риска и мениджър на активи с фиксиран доход. Днес е най-големият мениджър на активи в света с 6.29 трлн. долара активи към декември 2017 г.

Lloyds обяви, че парите, отпуснати на BlackRock, ще бъдат инвестирани в индексни стратегии и освен това ще се стреми към съгласуване на стратегическо партньорство за сътрудничество в алтернативни класове активи, управление на риска и инвестиционни технологии.

Активите са част от мандата от 110 млрд. паунда, който понастоящем се управлява от компанията Standard Life Aberdeen (SLA) и подлежи на арбитраж, след като Lloyds заяви през февруари, че ще прекрати сделката.

Сделката с BlackRock трябва да стартира след приключване на арбитражния процес или изтичането през януари 2019 г. на съществуващия договор, като Lloyds са убедени в правото си да прекратят сделката със SLA.

Standard Life Aberdeen, които иска 250 млн. пауна компенсация, засега са отказали коментар.

Антонио Лоренцо, главен изпълнителен директор на Scottish Widows, заяви: „BlackRock бе избрана след конкурентен търг, в който ясно демонстрира водещите си възможности в световен мащаб и дълбокото познание на британския пазар“.

Партньорството ще гарантира, че Scottish Widows и групата могат да постигнат добри инвестиционни резултати за своите клиенти през следващите години“ – допълни той.

BlackRock управлява активи с индексни фондове (Exchange-traded funds – ETFs) за около 1 трилион долара.

Застраховане

Кои са готвените промени в Кодекса за застраховането?

Публикувана

на

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането.

Законопроектът предвижда въвеждането на нови, завишени изисквания спрямо познанията и квалификацията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите, които са непосредствено заети с разпространение на застрахователни продукти.

Новите изисквания са диференцирани по области на познания и спрямо категориите на предлаганите застрахователни продукти.

Поставят се още критерии за повишаване квалификацията на застрахователните посредници, членовете на техните органи и служителите, които се занимават с разпространение на застрахователни продукти – чрез професионално обучение или развитие, не по-малко от 15 часа годишно.

Повишава се минималният размер на застрахователната сума по задължителната застраховка „Професионална отговорност“ на застрахователните посредници.

 

Документът въвежда регламентация на нова категория разпространители на застрахователни продукти – посредници, предлагащи застрахователни продукти като допълнителна дейност.

Те ще могат да бъдат регистрирани при спазване на ограничени изисквания за квалификация, които основно се свеждат до познаването на предлаганите застрахователни продукти и на правилата за разглеждане на претенции и жалби.

Предоставя се възможност спрямо тази категория посредници да се прилагат и по-ниски нива на минималната застрахователна сума по задължителната застраховка „Професионална отговорност“ на застрахователните посредници.

 

С проекта се разписва ново условие за регистрация на застрахователен посредник, касаещо разкриване на самоличността на лицата, които притежават повече от 10 на сто от капитала на посредника, както и на лицата, които имат тесни връзки с него.

Предвидена е и възможност за подаване на заявление за регистрация като застрахователен посредник по интернет.

Текстовете поставят и допълнителни изисквания по отношение на пакетните продажби и на продажбите на основаващи се на застраховане инвестиционни продукти.

Обмислят се още нови правила за трансграничното извършване на дейността по застрахователно посредничество и за надзора върху него. Уредена е детайлна процедура по изпращане на уведомления между надзорните органи.

Предлага се също така механизъм за разпределение на правомощията между надзорните органи на държавата членка по произход и държавата членка по седалището на клона на застрахователните посредници.

Изменението предлага също така актуализирането на минималните размери на застрахователната сума по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, като досегашният размер от 10 000 000 лв. за имуществени или неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт да се увеличи на 10 420 000 лв., а досегашният размер от 2 000 000 лв. за вреди, причинени на имущество, да се увеличи на 2 100 000 лв.

Прочети още

Банки

Bank of England иска британските банки и затрахователи да не ползват LIBOR

Публикувана

на

Bank of England
Bank of England нощен изглед. Снимка: BoE.

Централната банка и финансовите регулатори предлагат преход към алтернативни лихвени проценти.

Днес британските регулатори Financial Conduct Authority (FCA) – Орган за финансово поведение и Prudential Regulation Authority (PRA) – Орган за регулиране на пруденциалния надзор, които са под шапката на Bank of England са изпратили писмо до изпълнителните директори на големите банки и застрахователи, контролирани в Обединеното кралство.

Това бе съобщено в прес публикация на сайта на Bank of England.

Регулаторите мениджърите на тези компанни да започнат подготовка и да предприемат действия за преход от Libor към алтернативни лихвени проценти.

Libor е лондонския междубанков лихвен процент. Подобно на евро индекса Euribor, той е среден лихвен процент, който се изчислява след като заявителите – група големи банки отчетат на администратор прогнозните си разходи за заеми една от друга през различни периоди.

Целта на писмата е регулаторите да се уверят, че висшите мениджъри и бордове на фирмите разбират рисковете, свързани с този преход, и че ще предприемат подходящи действия сега, така че компаниите им да могат да преминат към алтернативни лихвени проценти преди края на 2021 г.

Причината за този преход е, че както FCA, така и FPC още през 2017 г. заявиха, че става все по-очевидно, че липсата на активни основни пазари и недостигът на срочни необезпечени депозитни операции, пораждат сериозни въпроси за бъдещата устойчивост на индекса Libor.

Писмото до британските банки можете да видите тук.

Писмото до британските застрахователи можете да видите тук.

Прочети още

Застраховане

Nestlé продава застрахователната си компания Gerber Life Insurance

Публикувана

на

Gerber Life Insurance

Купувач е американската Western & Southern Financial Group.

Късно следобяд вчера Nestlé обяви на сайта си, че продава Gerber Life Insurance Gerber Life Insurance Company („Gerber Life“) на Western & Southern Financial Group за 1,55 млрд. долара в брой.

Gerber Life е признат лидер на пазара на детски и семейни животозастрахователни дружества със законов капитал и излишък от приблизително 285 милиона долара (към 30 юни 2018 г.).

През 2017 г. компанията е реализирала продажби за 856 млн. долара.

Сделката позволява на Western & Southern Financial Group да предлага на пазара застрахователни продукти под марката Gerber Life.

Western & Southern Financial Group е американска финасова и застрахователна група от Синсинати, Охайо, упраляваща активи за над 60 млрд. долара (към 2013 г.).

Сделката не включва бизнес с продукти Nestle Gerber като бранда за бебешки храни и грижа за бебето, които Nestlé ще продължи да развива.

Изпълнителният директор на Nestlé Марк Шнайдер заяви: „За нас е удоволствие да открием един изключителен нов дом за Gerber Life в Western & Southern, където тя ще процъфтява като част от по-голяма организация за финансови услуги. Това ще ни позволи да инвестираме повече в основния ни бизнес в областта на храните, напитките и в здравеопазването на потребителите„.

Споразумението идва след обявлението на Nestle през февруари 2018 г., че проучва стратегическите възможности за бизнеса на Gerber Life.

Очаква се сделката да приключи в края на 2018 г. или началото на 2019 г. след обичайните регулаторни одобрения.

Прочети още

Застраховане

Френски застраховател отхвърли оферта за придобиване

Публикувана

на

SCOR Paris
Централата на SCOR в Париж. Снимка: SCOR

Бордът на директорите на SCOR реши компанията да остане независима.

Френската презастрахователна компания SCOR, отхвърли предложението на конкурента си Covea за придобиване на мажоритарен дял от капитала ѝ и права за гласуване на управителен съвет, оповести компанията на сайта си.

SCOR е четвъртата по големина презастрахователна компания в света, която осигурява на застрахователните компании диверсифициран и иновативен набор от решения и услуги за контрол и управление на риска. Използвайки своя опит и експертиза („Изкуството и науката за риска“), SCOR предоставя най-съвременни финансови решения, аналитични инструменти и услуги във всички области, свързани с риска – в животозастраховането (дълголетие, смъртност, както и в P&C застраховането (природни бедствия, селско стопанство, индустрия, транспорт, инженеринг и др.).

На 30 август 2018 г. бордът на директорите на SCOR е разгледал подробно условията на нежеланото предложение и определил, че то е фундаментално несъвместимо със стратегията за независимост на компанията, която е основен фактор за нейното развитие.

Ето защо бордът единодушно е решил да откаже разговори с Covea.

SCOR признава решението на Covea да оттегли предложението си за потенциално придобиване.

Прочети още

Банки

Японската SoftBank инвестира $100 млн. в китайски онлайн застраховател

Публикувана

на

Той ще инвестира същата сума в съвместна компания.

Фондът Vision на япнската Softbank ще направи инвестиция от 100 млн. долара за разширяване на технологичния бизнес на китайския онлайн застраховател ZhongAn.

Той ще притежава мажоритарен дял от съвместния бизнес, като планира да използва технологията на ZhongAn в редица от своите инвестиционни проекти, като например в Uber и неговия китайски кокурент Didi Chuxing.

Платформата ZhongAn също ще инвестира 100 млн. долара в съвместното предприятие.

ZhongAn първоначално беше пусната през 2013 г. от китайските Ant Financial, Tencent и Ping An Insurance и веднага привлече вниманието, като предложи необичайни засрахователни продукти, като полица за покритие на клиенти, които са получили алкохолно отравяне по време на Световната купа по футбол през 2014 г.

Напоследък платформата разнообри портфилиото си, като голяма част от биснеса ѝ е насочен към блокчейн, изкуствения интелект и други разработки.

В тези нови технологични бизнеси работят над 1500 инженери и техници – повече от половината от персонала на ZhongAn.

Досега нейните операции бяха ограничени предимно в Китай. Ето защо една от целите на сделката със SoftBank е технологията на ZhongAn да изнесе към чуждестранни застрахователни компании, групи за финансови технологии и здравни оператори.

Главният фокус обаче, ще бъде как другите компании, в които фонда Vision е инвестирал, могат да използват нейниет технологии, каза Франсис Танг, главен финансов директор на ZhongAn.

Те използват мрежата си; ние използваме нашата технология. Естествената стратегия беше да бъдем включени в портфолиото на Softbank. Това ще ни помогне да направим компанията глобална“, каза още той.

Фондът Vision има подкрепата на огромни играчи като: публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, Apple и Qualcomm. Той инвестира десетки милиарди долари в компании като WeWork, Paytm и Uber.

SoftBank е основен инвеститор и в първичното публично предлагане на ZhongAn на стойност над 1,5 милиарда долара през 2017 г.

Прочети още

Застраховане

КФН: Не сме били предупредени за риск за ЗК „Олимпик“

Публикувана

на

Комисията за финансов надзор отрече някога да била информирана от бившата заместник-председателка Ралица Агайн-Гури относно рисковете, свързани с фалита на застрахователна компания „Олимпик“. Това пише в изявление на регулатора след оставката на Агайн, до която довете несъстоятелността на кипърското дружество.

Ето какво се посочва в съобщението: „Изненадани сме от изявленията на г-жа Ралица Агайн-Гури пред медиите, в които се отправят внушения спрямо председателя и членовете на Комисията за финансов надзор. В тази връзка заявяваме следното:

Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани  със ситуацията около ЗК „Олимпик“ – Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик“ – Кипър. Не беше предоставен анализ  и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. Вариант с фактология относно ЗК „Олимпик“ – Кипър беше качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.8.2018 г.  КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас.

Съгласно поправките в Закона за КФН, които са в сила от началото на годината, заместник-председателите на комисията имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е „пръв между равни“.

Недоумяваме за каква липса на комуникационна  стратегия и  грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1-ви до 15-ти август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН.

Правим това изявление с цел да се запази репутацията на Комисията за финансов надзор като институция. Отговор на въпроса за отговорността или липсата на такава относно предприети действия или допуснати бездействия по повод прекратяване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България очакваме да бъде получен от назначената от прокуратурата проверка на заместник-председателя, ръководещ управление Застрахователен надзор на  КФН, и на самото управление.

На управление Застрахователен надзор е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря.“

Комисията за финансов надзор уверява засегнатите клиенти на ЗК „Олимпик“, че ще положи всички усилия в рамките на предоставените й от закона правомощия да защити техните интереси и да ги информира своевременно относно правата им и процедурите за защита на тези права.

Прочети още
Реклама

Най-четени