Connect with us

Застраховане

Lloyds сключи договор за инвестиране с фонда Blackrock за 30 млрд. паунда

Published

on

Той е част от договори за 109 млрд. паунда управлявани преди от Standard Life Aberdeen.

Днес Scottish Widows, животозастрахователна и пенсионна компания, от Единбург, Шотландия – дъщерно дружество на Lloyds Banking Group, обяви, че е възложило договор за инвестиране в размер на 30 млрд. паунда на BlackRock, разказва investmentweek.co.uk.

BlackRock е американска корпорация за глобално управление на инвестиции, базирана в Ню Йорк. Основана e през 1988 г., първоначално като мениджър за управление на риска и мениджър на активи с фиксиран доход. Днес е най-големият мениджър на активи в света с 6.29 трлн. долара активи към декември 2017 г.

Lloyds обяви, че парите, отпуснати на BlackRock, ще бъдат инвестирани в индексни стратегии и освен това ще се стреми към съгласуване на стратегическо партньорство за сътрудничество в алтернативни класове активи, управление на риска и инвестиционни технологии.

Активите са част от мандата от 110 млрд. паунда, който понастоящем се управлява от компанията Standard Life Aberdeen (SLA) и подлежи на арбитраж, след като Lloyds заяви през февруари, че ще прекрати сделката.

Сделката с BlackRock трябва да стартира след приключване на арбитражния процес или изтичането през януари 2019 г. на съществуващия договор, като Lloyds са убедени в правото си да прекратят сделката със SLA.

Standard Life Aberdeen, които иска 250 млн. пауна компенсация, засега са отказали коментар.

Антонио Лоренцо, главен изпълнителен директор на Scottish Widows, заяви: “BlackRock бе избрана след конкурентен търг, в който ясно демонстрира водещите си възможности в световен мащаб и дълбокото познание на британския пазар“.

Партньорството ще гарантира, че Scottish Widows и групата могат да постигнат добри инвестиционни резултати за своите клиенти през следващите години” – допълни той.

BlackRock управлява активи с индексни фондове (Exchange-traded funds – ETFs) за около 1 трилион долара.

Застраховане

Benetton и други италиански инвеститори увеличават дела си в Generali

Published

on

United Colors of Benetton

Бизнесмените искат застрахователя да остане италиански.

В неделя в интервю за италианския вестник La Repubblica Лучано Бенетон, един от четиримата братя и сестри, основатели на световно известната марка за облекла Benetton, заяви, че иска застрахователната компания Generali да остане италианска.

Компанията е обект на интерес за закупуване от френските застрахователи Axa и швейцарската Zurich Insurance.

Edizione, холдинговата компания на клана Бенетон, даде опор срещу евентуално чуждестранно  поглъщане на Generali, като увеличи дела си в застрахователя заедно с италианските предприемачи Франческо Гаетано Калтагироне и Леонардо дел Векио.

С Калтагироне и Дел Векио, заедно направихме добър италиански фронт. Имаме значителен италиански дял в компанията, който и трите компании заедно, искаме да се увеличим“, заяви Лучано Бенетон в интервюто.

Смятаме, че Generali трябва да остане италианска компания” – допълва той.

Continue Reading

Застраховане

ЕК започва разследване на системата за събиране на данни на Insurance Ireland

Published

on

Dublin

Според комисията не всички застрахователи равен имат достъп до нея.

Днес Европейската комисия (ЕК) откри официално антитръстово разследване на Insurance Ireland, за да прецени дали условията за достъп до системата им за събиране на данни „Застрахователна връзка“ могат да ограничат конкуренцията в нарушение на правилата на ЕС.

Комисар Маргрете Вестагер, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, заяви: „Застраховането е от съществено значение за всички шофьори на автомобили в Европа. Ние разследваме дали компаниите, които желаят да предлагат своите услуги на ирландския пазар за автомобилно застраховане, са били несправедливо лишени от достъп до общата база данни управлявана от Insurance Ireland за нейните членове. Това би могло потенциално да намали избора на ирландските шофьори за автомобилни застрахователни полици на конкурентни цени.“

Insurance Ireland е асоциация, която обединява няколко дружества, членуващи в застрахователния сектор в Ирландия. Тя управлява и предоставя на своите компании-членки базата данни “Застрахователна връзка”. В нея компаниите членове постоянно вписват текущите застрахователни претенции.

Заявената цел на системата е да улесни откриването на потенциално измамно поведение от страна на ищците и да гарантира точността на информацията, предоставена от потенциалните клиенти на застрахователните компании и / или техните агенти.

ЕК оспорва, че договореностите за обединяване на данни могат да допринесат за ефективна конкуренция. Участието и осигуряването на достъп до базата данни на доставчици на застрахователни услуги може да донесе ползи на потребителите за осигуряването на по-подходящи продукти и конкурентни цени.

Това, което я притеснява ЕК е дали условията, наложени на дружествата, които тепърва желаят да участват и получат достъп до базата данни “Застрахователна връзка”, не са ги поставили в неравностойно положение на ирландския пазар на автомобилно застраховане, в сравнение с компаниите, които вече имат достъп до тази база данни.

Ако се докаже, разследваните практики могат да нарушат правилата на ЕС за конкуренцията, които забраняват споразумения между дружества, които предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията в рамките на Единния пазар.

Стартирането на официалното разследване идва след инспекциите, извършени през юли 2017 г. на ирландския пазар за автомобилно застраховане.

Continue Reading

Застраховане

Компания на Generali с помощта на Accenture стартира услуга базирана на блокчейн

Published

on

Тя е за групови застраховки за служители от типа затворено (вътрешно) застраховане.

Вчера Generali Employee Benefits (GEB) обяви пускането на нова услуга за презастраховане, базирана на блокчейн. Големите компании често предоставят групови застрахователни услуги за своите глобални дъщерни дружества чрез затворено застраховане. То дава възможност на групите да обединяват риска вътрешно, но има нужда да разтовари поне част от риска и към презастрахователи.

Generali Employee Benefits (GEB) е глобална бизнес мрежа на Generali Group, която се фокусира изключително върху предоставянето на решения за служителите за корпоративни клиенти. Основана през 1966 г., GEB е призната за водещ доставчик на решения за ползи за служителите. Тя управлява най-голямата мрежа в света, като оперира в над 100 държави и обслужва повече от 1500 мултинационални компании.

Очаква се решението да улесни работния модел на GEB за ползите на служителите за затворените застрахователни услуги, които предлагат на глобални клиенти широка гама от местни решения за обезщетения на служители, като например живот, краткосрочна и дългосрочна застраховка за инвалидност, злополука и здраве. Тези местни предложения се допълват с презастраховане от Дженерали до затворени или обединяващи услуги, които най-добре обслужват мултинационалните корпорации, които трябва централно да управляват застрахователната схема и финансите.

Разгръщането на услугата, разработена за GEB от технологичната компания  Accenture, идва след успешна демнстрация на прототип. Той е бил тестван миналата година с глобални клиенти: селскостопанската компания Syngenta и местни застрахователи в Испания, Швейцария и Сърбия.

Целта му е да се промени изцяло пазара чрез въвеждане на истинска интеграция на системите, данните и процесите към всички заинтересовани страни в сектора за доходите на служителите. Прототипът е демонстрирал значителни резултати – намаляване на разходите, спестяване на време и подобряване на качеството на данните за всички заинтересовани страни.

Блокчейн е нов тип система от бази данни, която поддържа и записва данни по начин, който позволява на множество заинтересовани страни да споделят уверено и сигурно достъпа и да синхронизират, както договорните споразумения (договори за презастраховане и цесия, превърнати в „интелигентни договори“ – smart contracts), така и основните данни и информация.

Транзакциите и записите се съхраняват в т.нар. споделена счетоводна книга (distributed ledger technology, DLT), която е разпределeна между заинтересованите страни, като се създава ниво на прозрачност, сигурност и доверие, което не е било възможно по-рано, запазвайки собствеността на данните на местно ниво.

Серджо Ди Каро, главен изпълнителен директор на GEB, заяви: „Този ​​прототип представлява стъпка напред за GEB и за застрахователния сектор. Използването на технология блокчейн позволява една наистина свързана екосистема и безпроблемно партньорство между клиенти, консултанти, местни застрахователи и Generali. Блокчейн ще промени не само нашата мрежа, но и индустрията за ползи за служителите, каквато я познаваме”.

Даниеле Пресути, който ръководи застрахователната практика на Accenture в Европа, каза: „Блокчейн технологията създава по-свързана екосистема сред заинтересованите страни, позволявайки надежден начин за обмен на информация и рационализиране на по-рано сложни, ръчни процеси в рамките на застраховането. Имаме удоволствието да работим с Generali Employee Benefits, за да помогнем за революция в процеса на обезщетения на служителите за своите клиенти.“

Решението използва корпоративната технология Corda на R3, приета от Blockchain Insurance Industry (B3i) – съвместна инициатива на 15 глобални застрахователи и презастрахователи, които се събраха в края на 2016 г., за да проучат и тестват потенциала на блокчейн в индустрията.

Инициативата се подкрепя от Generali Group.

 

 

Continue Reading

Банки

60% от потребителите биха дали повече лични данни на банки и застрахователи за по-ниски цени

Published

on

office, computer

Това сочи проучване на Accenture.

Близо шест от всеки десет потребители биха желали да споделят значителна лична информация със своята банка и застраховател в замяна на по-ниски цени за продукти и услуги, сочи ново световно проучване на софтуерната компания Accenture.

То е проведено сред 47 000 потребители на 28 пазара.

В същото време обаче потребителите смятат, че неприкосновеността на личния живот е от първостепенно значение, като три четвърти (75%) казват, че са много предпазливи по отношение на поверителността на личните им данни.

След увеличението на разходите, хората класират като втората най-важна причина за раздяла със

своята банка или застраховател именно нарушенията на сигурността на данните им.

Потребителите демонстрират силна подкрепа за персонализирани застрахователни премии, като 64% ​​се интересуват от такива за застраховка на автомобила, базирани на безопасно шофиране, а 52% в замяна на животозастрахователни премии, свързани със здравословен начин на живот.

Четирима от петима потребители (79%) биха предоставили лични данни, включително доходи, местоположение и навици на начин на живот, на своя застраховател, ако смятат, че това би помогнало за намаляване на вероятността от нараняване или загуба.

В банковия сектор 81% от потребителите биха желали да споделят данни за доходите, местонахождението си и начина си на живот срещу по-бързо одобрение на заема, а 76% биха го направили, за да получат персонализирани предложения въз основа на тяхното местоположение, като отстъпки от търговец на дребно.

Половината (51%) от потребителите искат тяхната банка да предостави актуализации за това колко пари имат до следващата им заплата, а 57% искат съвети за спестявания, базирани на техните навици за харчене.

Финансовите фирми имат огромна отговорност да запазят ролята си на доверени попечители на поверителността на данните” – казва Брус Холи, старши управляващ директор на финансовите услуги на Accenture за Северна Америка. „Банките и застрахователите, които не се възползват от възможността да надграждат доверието си и да подобрят клиентския си опит, рискуват да загубят.“

Апетитът за споделяне на значителни лични данни с финансовите фирми е най-висок в Китай, като 67% от потребителите там са готови да споделят повече данни срещу персонализирани услуги.

В САЩ този процент е 50.

В Европа – където GDPR – Общия регламент за защита на данните влезе в сила през май 2018 g. – потребителите са най-скептични. Например, само 40% от потребителите във Великобритания и Германия са заявили, че биха обменили повече данни с банки и застрахователи в замяна на персонализирани услуги.

Пълният текст на проучването можете да свалите оттук.

Continue Reading

Дялово финансиране

ЕК с нови правила за инвестиране на застрахователите

Published

on

Valdis Dombrovskis + Jyrki Katainen
Зам. председателите на ЕК: Валдис Домбровскис (ляво) и Юрки Катайнен (дясно). Снимка: ЕК.

Вече и те ще могат да осигуряват финансиране за МСП.

Застрахователният сектор е добре подготвен да осигурява дългосрочно финансиране чрез инвестиране в собствен капитал и частен дълг, включително на малки и средни предприятия (МСП), но действителният дял на техните инвестиции в реалната икономика остава ограничен.

Ето защо в петък Европейската комисия прие нови правила, в резултат на които, те ще трябва да държат по-малко капитал за такива инвестиции и следователно ще бъдат по-привлекателни за инвестиране в икономиката.

Това допълнително ще подпомогне мобилизирането на инвестициите от частния сектор – ключова цел на Съюза на капиталовите пазари (СКП).

Новоприетите правила, които са под формата на делегиран регламент, изменят пруденциалните правила на ЕС за застрахователния сектор, известни като Платежоспособност II (Solvency II).

Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и Съюза на капиталовите пазари, заяви: „Една от основните цели на СКП е да насърчи икономическия растеж в Европа чрез премахване на бариерите за инвестиции. Застрахователите казваха, че някои от правилата на Платежоспособност II им пречат да инвестират повече в собствен и частен дълг. Слушахме техните притеснения. Приетите изменения ще направят по-лесно и по-привлекателно за тях да инвестират в МСП и да осигурят дългосрочно финансиране на икономиката “.

Юрки Катайнен, заместник-председател, отговарящ за заетостта, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, каза: „МСП могат да играят решаваща роля за създаването на работни места и устойчив икономически растеж. За да изпълняват тази роля, те се нуждаят от достъп до широк спектър от възможности за финансиране, включително чрез собствен и частен дълг.

Днешните (от 8 март – бр.р.) действия ще позволят на МСП и други компании да имат по-добър достъп до такива инструменти за финансиране от застрахователите. Убеден съм, че тази промяна ще допринесе за растежа и просперитета в целия Съюз“.

Въз основа на експертни съвети на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) и задълбочени анализи от Комисията, новите правила намаляват капиталовите изисквания за инвестициите на застрахователите в собствен и частен дълг, като също така привеждат правилата, приложими за банките и застрахователите.

Новите изменения ще минат за подробно разглеждане за период от 3 месеца и от Европейския парламент и Съвета на ЕС, преди да бъдат приети.

 

Continue Reading

Застраховане

6 нови застрахователни компании от ЕС са поискали да работят у нас през януари

Published

on

insurance

За месец януари 2019 г. в Комисията за финансов надзор (КФН) са получени уведомления от компетентни органи на държави членки на ЕС за намерението на 6 застрахователни дружества от държави членки да извършват застрахователна дейност на територията на България, както и за 3 застрахователни дружества, които са преустановили извършването на дейност.

Към 31 януари 2019 г. застрахователите от държави членки, заявили намерение да извършват застрахователна дейност на територията на Република България, са 634.

През месец януари в КФН са получени уведомления от компетентни органи на държави членки на ЕС за намерението на 16 нови застрахователни посредници от държави членки да извършват дейност в България, както и за 3 застрахователни посредници, които са преустановили извършването на дейност.

Към 31 януари 2019 г. застрахователните посредници от държави членки, заявили намерение да извършват дейност по застрахователно посредничество на територията на Република България, са 2493.

През месец януари КФН е изпратила уведомление до компетентен орган на държава членка на ЕС за намерението на 1 застрахователно дружество със седалище в Република България да разшири дейността си на нейна територия.

Към 31 януари 2019 г. общият брой на застрахователните дружества със седалище на територията на Република България, заявили намерение да извършват застрахователна дейност на територията на други държави членки на ЕС, е 16.

През месец януари КФН не е изпращала уведомления до компетентни органи на държави членки на ЕС за намерението на застрахователни посредници със седалище в Република България да извършват дейност на тяхна територия.

Към 31 януари 2019 г. общият брой на действащите застрахователни посредници със седалище в Република България, заявили намерение да извършват дейност по застрахователно посредничество на територията на държави членки на ЕС, е 41.

Актуализираните списъци с уведомленията са публикувани на интернет страницата на КФН в раздел Поднадзорни лица” – „Нотификации”.

Continue Reading

Най-четени