Connect with us

Застраховане

SDI e застрахователен брокер на годината

Published

on

На състоялите се за 11-ти пореден път престижни годишни награди “Застрахователен брокер на годината, Застраховател на годината и Пенсионноосигурително дружество на годината”, SDI спечели призовото място.

Най-висок премиен приход и най-висок ръст в продажбите са само част от критериите, които отредиха на компанията първата позиция в надпреварата с останалите конкуренти на българския пазар за изминалата 2018 г.

Грамота и авторска пластика, символ на конкурса, на художника Андрей Янев, бяха връчени на г-н Кольо Делев, управител на SDI, от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов.

Наградите, които станаха известни като застрахователните “Оскари”, се организират Българската асоциация на застрахователните брокери, Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и фондация “Проф. д-р Велеслав Гаврийски”.

На тазгодишната церемония присъства застрахователният и финансов елит на България, ръководители на държавни институции и регулаторни органи, на академични среди и представители на българския бизнес.

Застраховане

Сключването на застраховки – полезни съвети от I&G

Published

on

Много хора са скептично настроени по отношение на какъвто и да било вид застраховане. Това е добре да се промени, тъй като те са създадени единствено в наша полза и са изключително важни и полезни.

 

Какви видове има на пазара

 

Предлаганите застраховки на пазара са много и разнообразни. I&G Brokers ви предлагат най-важните от тях:

  • Гражданска отговорност – нейната цел е да покрие отговорностите, но и рисковете, които са свързани с използването на автомобила ви;
  • Имущество – осигурява ви спокойствие по отношение на вашият дом, офис, предприятие, магазин или хотел и необходимите към тях отговорности;
  • Живот – благодарение на нея, ние предпазваме нашето здраве и това на нашите близки. Помага ни до голяма степен да сбъднем мечтите си и да живеем спокоен живот;
  • Автокаско – пълна защита на колата ви при събития, довели до повреда или пълна загуба, като кражба например;
  • Отговорности – насочена е както към хората с по-свободни професии и производствения сектор, така и като “обща гражданска отговорност”; 
  • Туристически – за съжаление, понякога не можем да предпазим здравето си. Рисковете, които крие може да ни настигнат навсякъде. Затова ви предлагаме този вид застраховка. Така всяко пътуване ще бъде поне една идея по-спокойно;
  • Други.

 

Какво трябва да знаем преди да сключим договор

 

Различните застраховки имат свои специфики и е важно да се обръща внимание първо на тях. Важно е да попълните данните си коректно, така както данните за самата застраховка са ви показани. Проверката на общите условия само би ви била в полза. Преглеждайте винаги полицата и обърнете внимание на датите, сроковете, сумите и паричното покритие, като цяло. За да сте напълно компетентни по темата се запознайте с най-важните понятия, свързани със застраховането. Първото от тях е полицата, което е официалният договор между вас и застрахователната компания. Премията е сумата, която ще дължите като клиент и, чрез която полицата е активна и действаща. Застрахователното събитие е настъпилият риск, който вашата полица ще покрие, а обезщетението е сумата, която ще ви бъде изплатена.

 

Полезни съвети от I&G Brokers

 

Запомнете, че всяка една застраховка, която сключите е единствено и само във ваша полза и ще ви осигури едно допълнително спокойствие. Съветваме ви да не се колебаете и да изберете, освен задължителните такива, и допълнителни, които ще улеснят бъдещето ви. Предимствата са много повече от недостатъците и фактът, че все повече хора осъзнават това, определено е повод за радост.

Continue Reading

Застраховане

Chubb намалява застраховките си за въгледобивната индустрия

Published

on

Coal industry

Швейцарският застраховател прави това, заради въздействието на този бизнес върху климата и природата.

Chubb се превърна в поредния голям застраховател, който намалява експозицията си към въгледобивната промишленост заради изменението на климата, съобщава BBC.

Базирания в Швейцария застраховател, прави по-голямата част от бизнеса си в САЩ, където президентът Доналд Тръмп обеща да съживи въгледобивния сектор.

Фирмата спира да застрахова изграждането и експлоатацията на нови централи за въглища или нови рискове за компании, които генерират повече от 30% от приходите си от въгледобив.

Председателят на Chubb САЩ, Евън Грийнбърг заяви, че застрахователят приема “реалността на изменението на климата … на нашата планета”.

Allianz, Hannover и Lloyds Banking Group са сред големите застрахователи, които вече намалиха застраховките си за добива на въглища.

Понеже Chubb минава за най-големият застраховател в САЩ, който въвежда тази политика, се очаква това да окаже натиск и върху компании като AIG и Travellers да ги последват.

Преминаването към нисковъглеродна икономика включва планиране и действия от страна на политиците, инвеститорите, бизнеса и гражданите” – заяви Грийнбърг в изявление.

Изключения от новата политика ще бъдат разгледани до 2022 г., като се вземе предвид ангажиментът на застрахованата компания за намаляване на зависимостта от въглища, както и употребата им в региони, които практически нямат алтернативни източници на енергия в близко време.

Миналата седмица Цюрих разшири ограниченията си върху застраховането и инвестирането в изкопаеми горива.

Това включва компании, които генерират повече от 30% от приходите си от въгледобив или производство на електроенергия от въглища, както и от сектора за добив на шистовия петрол.

Шефът на Chubb в Цюрих, Марио Греко заяви, че във време когато климатичните рискове и унищожителните природни бедствия носят страдание на хората и общностите, “това е просто правилното нещо“.

Continue Reading

Автомобили

Porsche с облекчена застрахователна програма за купувачите на Taycan

Published

on

Porsche Taycan
Porsche Taycan. Снимка: Porsche.

Засега тя ще важи само в 3 щата в САЩ.

Сайтът Green Car Reports съобщи днес за нова застрахователна програма на Porsche в САЩ, която ще стартира с пукането на пазара на първият им изцяло електрически модел Taycan през 2020 г.

Тя ще се плаща на измината миля и ще донесе известно облекчение за собствениците на скъпата марка автомобили.

Проблемът е, че макар поддръжката на един електромобил, дори и Porsche, да е по-евтина от тази на стандартен модел, прекалено многото различни застрахователни искове през последните години, именно за електрическите коли, накара застрахователните компании в САЩ да бъдат консервативни и въпреки много добрите рейтинги за безопасност да повишат цените на застраховките на моделите S и X на Тesla с 30%.

Тesla, които едва наскоро започнаха да предлагат лизингови договори, скоро ще пуснат и собствен застрахователен продукт, който ще споделя данните от своите сензори, за целите на стойността на застрахователната полица.

Застрахователната програма на Porsche, в партньорство с Mile Auto (американска застрахователна компания, която предлага автомобилни застраховки според изминатото разстояние, а не по времетраене) и Porsche Financial Services, не включва събирането на данни за местоположението на превозното средство, нито кога и как то се кара.

Решението на Mile Auto е редовното подаване на снимка на одометъра (километража) на автомобила, за да се вижда, колко е изминал той за даден период и да се плаща според разстоянието.

Porsche Financial Services са уверили Green Car Reports, че никаква друга информация няма да се събира от автомобила или клиента.

Въпреки че времето на програмата пасва идеално като решение на споменатите проблеми с цените на застраховките на електрическите превозни средства, Porsche заявиха, че програмата им за САЩ е разработена независимо от старта на Taycan.

Освен Taycan, като стартира, тя ще покрива и всеки модел на Porsche от 1981 г. насам.

Porsche Financial Services е доставчик на финансови решения освен Porsche, така и за Bentley, Lamborghini и Bugatti.

Засега програмата ще стартира само в Илинойс и Орегон още в края на 2019 г., но Porsche обещават да я предложат и в трети щат скоро след това.

След оценка на данните от старта, постепенно новата застрахователна програма ще се пуска в повече щати в близко бъдеще.

Continue Reading

Банки

Banco Santander плаща близо 1 млрд. eвро да прекрати съвместна компания с Allianz

Published

on

Банката изкупува пакета от акции на германската финансова група в застрахователната компания Allianz Popular.

Най-голямата испанска банка Santander се съгласи да плати 937 млн. евро, за да прекрати партньорството между Allianz и Banco Popular за разпространението на застрахователни продукти.

Santander обяви официално в понеделник, че купува дела от 60% на Allianz Group в застрахователната компания Allianz Popular, която разпространява застрахователни продукти за Banco Popular в Испания.

Споразумението обхваща и не-застрахователните продукти, институциите за колективно инвестиране и пенсионните планове, управлявани чрез мрежата Banco Popular.

Banco Santander очаква споразумението да увеличи печалбата на акция и да постигне и възвръщаемостта на инвестирания капитал над 10%. То трябва да има ефект от около минус 0.08% върху напълно натоварения общ капитал от първи ред (Tier 1) на групата, заявиха от банката.

Сделката е продължение от придобиването на Banco Popular от Santander през 2017 г., която от 2011 г. е изключителен дългосрочен партньор на Allianz в Испания.

Allianz и Banco Popular създадоха съвместната компания Allianz Popular, за да продават животозастраховане, пенсии, управление на активи и други застрахователни продукти в Испания.

Allianz Popular притежава застрахователната група Allianz Popular Vida, Allianz Popular Pensiones и групата за управление на активи Allianz Popular Asset Management, които сега ще станат част от Santander.

Очаква се споразумението да бъде финализирано през първото тримесечие на 2020 г. след получаване на одобрение от регулаторните органи.

Continue Reading

Застраховане

MetLife въвежда Ethereum блокчейн в животозастраховането

Published

on

Ethereum

Така застрахователят се надява да повиши ефективността и прозрачността при подаването на искове по полици.

MetLife започна въвеждането на Ethereum блокчейн базирана платформа в дейността си, с което се счита, че ще промени тотално индустрията за животозастраховането, която възлиза на 2,7 трилиона долара на година, разказва Live Insurance News.

Американската MetLife e една от най-големите застрахователни корпорации в света, обслужваща около 90 млн. клиенти в над 90 държави. За 2018 г. тя е в списъка на Fortune 500 компаниите под номер 43 по общи приходи.

В момента индустрията на застраховките живот като цяло е непрозрачна, както за притежателите на полици, така и за бенефициентите.

Тази ситуация не е благоприятна нито за сектора на животозастраховането, нито за неговите клиенти. MetLife се надява да промени това чрез използването на ефективността и прозрачността на блокчейн техногията, като я приложи в процеса по подаване на искове.

Това е първият по рода си пилотен проект. Той се изпълнява от LumenLab, инкубаторът на застрахователната компания в Сингапур, NTUC Income (Income) и Singapore Press Holdings.

Те заедно създават платформа за интелигентни договори, наречена Lifechain. Целта е, чрез нея да се даде възможност на близките на починал човек бързо и лесно да установят дали са бенефициенти на животозастрахователната му полица. После те могат автоматично чрез нея да подадат иск за обещетение.

Успешното завършване на този проект, може да създаде изцяло нови продукти и пазари, както и да освободи капацитет на компаниите да обслужват по-голямо разнообразие от клиенти на по-ниски цени.

В момента е изключително трудно на даден човек да разбере дали когато негов близък или любим се спомине е имал застраховка “Живот”, с кой застраховател и дали той/тя са бенефициенти.

Сегашната система зависи от това дали бенефициентите знаят за съществуването на животозастрахователна полица, кой е застрахователя, който я е продал и дали имат право да предявят иск след смъртта на притежателя на полицата.

Това означава, че всяка година хиляди и хиляди полици остават непотърсени.

Като мине време за застрахователите става все по-трудно да локализират бенефициентите. Също така става по-малко вероятно бенефициентът да установи, че има право да предяви иск.

Зиа Заман, CIO на MetLife Азия и изпълнителен директор на LumenLab, смята, че от гледна точка на сигурността блокчейн технологията има най-голяма полза за животозастраховането.

Той допълва, че тази технология предлага възможност да се експериментира с нея и компаниите да се учат, нещо което е невъзможно за тяхната индустрия при използването на традиционните бази данни.

Освен това според Заман системите, базирани на блокчейн, позволяват сътрудничество на много страни, което ускорява разработките.

Continue Reading

Застраховане

С колко нараснаха средствата, управлявани от задрахователите у нас

Published

on

trend, investor

Средствата, управлявани от застрахователните дружества, осъществяващи дейност в България, възлизат на 7.950 млрд. лв. към края на март 2019 година. Това е с 228.1 млн. лв. (3%) повече в сравнение с края на март 2018 г. (7.722 млрд. лв.) и с 305.4 млн. лв. (4%) спрямо края на четвъртото тримесечие на 2018 г. (7.645 млрд. лева), съобщиха от БНБ.

Активите на дружествата, извършващи животозастраховане, нарастват с 220.8 млн. лв. (10.9%) – от 2.033 млрд. лв. към края на март 2018 г. до 2.254 млрд. лв. към края на същия месец на 2019 година. Спрямо края на декември 2018 г. (2.153 млрд. лв.) те се увеличават със 101 млн. лв. (4.7%). Техният относителен дял в общия размер на активите към края на март 2019 г. е 28.3% при 26.3% към края на първото тримесечие на 2018 г. и 28.2% в края на декември 2018 година.

Средствата, управлявани от дружествата, извършващи общо застраховане, се увеличават със 7.4 млн. лв. (0.1%) – от 5.689 млрд. лв. към края на март 2018 г. до 5.697 млрд. лв. към края на същия месец на 2019 г. и с 204.4 млн. лв. (3.7%) спрямо края на декември 2018 г. (5.492 млрд. лева). Към края на март 2019 г. относителният дял на активите на застрахователните дружества, извършващи общо застраховане, в общия размер на активите на дружествата, извършващи застрахователна дейност, е 71.7% при 73.7% в края на първото тримесечие на 2018 г. и 71.8% към края на декември 2018 година.

В инструментите, включени в активите на дружествата, извършващи застрахователна дейност, към края на март 2019 г. преобладават притежаваните ценни книжа, различни от акции, които на годишна база намаляват с 31.1 млн. лв. (0.8%) до 3.782 млрд. лева. Спрямо края на март 2018 г. акциите и другите форми на собственост се увеличават със 132.6 млн. лв. (13.7%) до 1.101 млрд. лв., вземанията от застрахователни операции нарастват със 158.9 млн. лв. (22.5%) до 865.9 млн.лв., а депозитите се увеличават с 54 млн. лв. (8.2%) до 711.1 млн. лева. В края на първото тримесечие на 2019 г. относителният дял на ценните книжа, различни от акции, е 47.6% при 49.4% към края на същото тримесечие на 2018 г., на акциите и другите форми на собственост – 13.8% при 12.5% към края на март 2018 г., на вземанията от застрахователни операции – 10.9% при 9.2% към края на първото тримесечие на 2018 г. и на депозитите – 8.9% при 8.5% към края на март 2018 година.

Във валутната структура на активите на дружествата, извършващи застрахователна дейност, основен дял имат активите в левове, които са 40.1% от общия размер на активите към края на март 2019 г. при 37.9% към края на първото тримесечие на 2018 година. Активите в евро са 32.3% при 29% към края на март 2018 година. Към края на първото тримесечие на 2019 г. активите в щатски долари са 4.1% при 3.7% към края на март 2018 г., а в други валути – 23.6% при 29.4% към края на март 2018 година.

Привлечените средства от дружествата, извършващи застрахователна дейност, към края на март 2019 г. са 7.950 млрд. лева. Собственият капитал е 2.336 млрд. лв. към края на март 2019 г., като нараства с 90.5 млн. лв. (4%) спрямо края на март 2018 г. (2.246 млрд. лева). Неговият дял в размера на пасивите към края на първото тримесечие на 2019 г. е 29.4% при 29.1% към края на същото тримесечие на 2018 година. Към края на март 2019 г. застрахователните технически резерви нарастват на годишна база с 383.5 млн. лв. (8.8%) до 4.726 млрд. лв., при 4.342 млрд. лв. към края на март 2018 година. Техният дял в размера на пасивите е 59.4% към март 2019 г. при 56.2% към края на март 2018 година.

Задълженията към резиденти, включени в застрахователните технически резерви, възлизат на 3.300 млрд. лв. към края на първото тримесечие на 2019 г. при 2.918 млрд. лв. към края на същото тримесечие на 2018 година. Относителният им дял в общия размер на застрахователните технически резерви към края на март 2019 г. е 69.8% при 67.2% в края на първото тримесечие на 2018 година. Към края на март 2019 г. задълженията към сектор Домакинства и НТООД се увеличават с 265.7 млн. лв. (12.1%) до 2.462 млрд. лв. при 2.196 млрд. лв. към края на март 2018 година.

Към края на първото тримесечие на 2019 г. техният относителен дял в общата сума на застрахователните технически резерви е 52.1% при 50.6% към края на март 2018 година. На годишна база към края на първото тримесечие на 2019 г. задълженията към сектор Нефинансови предприятия се увеличават с 87.8 млн. лв. (14.5%) до 693.4 млн. лв. при 605.6 млн. лв. към края на март 2018 г. и са 14.7% от застрахователните технически резерви при 13.9% към края на първото тримесечие на 2018 година. Задълженията към парично-финансови институции (ПФИ) нарастват с 26.2 млн. лв. (29.9%) до 113.8 млн. лв. към края на март 2019 г. при 87.6 млн. лв. към края на първото тримесечие на 2018 година.

Относителният им дял в общия размер на застрахователните технически резерви е 2.4% в края на март 2019 г. при 2% към края на март 2018 година. Задълженията към нерезиденти (сектор Останал свят) в края на първото тримесечие на 2019 г. нарастват с 1.9 млн. лв. (0.1%) до 1.426 млрд. лв. при 1.424 млрд. лв. към края на същото тримесечие на 2018 година. Относителният им дял в общия размер на застрахователните технически резерви към края на март 2019 г. е 30.2% при 32.8% в края на март 2018 година.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени