Connect with us

Банки

Visa постигна целта си да използва 100% възобновяема електроенергия

Published

on

В рамките на ангажимента на компанията за устойчиво развитие, Visa разчита на енергийни източници като слънчева енергия и вятър

 

Visa обяви, че е изпълнила целта си да използва 100% възобновяема електроенергия до 2020 г., като продължава ангажимента си да води отговорна и устойчива политика в глобалните центрове на компанията, които включват 131 офиса в 76 страни и четири глобални центъра за обработка на данни.

След като през 2018 г. Visa си постави за цел да използва 100% възобновяема енергия, компанията предприе бързи действия във всичките си международни офиси, които преминаха към устойчива комбинация от възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия.

„Във Visa виждаме както отговорност, така и възможност да направим големи стъпки към устойчиво и приобщаващо бъдеще, отбелязва Ал Кели, главен изпълнителен директор на Visa Inc.  Гордея се с инвестициите, които направихме, за да достигнем до този важен етап на възобновяемата енергия. За нас ще продължи да бъде приоритет да издигаме  ролята на нашия бизнес и индустрия в прехода към по-чиста глобална икономика.“

Благодарение на работата си с местните фирми за комунални услуги и конкурентни доставчици на електроенергия Visa използва най-добрите възможности за възобновяема електроенергия, достъпни на всеки от пазарите, които най-точно отговарят на подхода на страната в тази област. Компанията направи инвестиции за възобновяема енергия на местата, където се намират големите й офиси, сред тях и четири локации в САЩ и Великобритания, които представляват 80% от глобалното потребление на електроенергия от Visa.

Чрез закупуването на 100% възобновяема електроенергия Visa намали емисиите на парникови газове от електричеството, което използва, както и експлоатационните емисии от своите офиси и центрове за обработка на данни с почти 90% спрямо 2014 г.

Visa ще продължи своя ангажимент за насърчаване на по-устойчиво бъдеще в рамките на своите инициативи, както и в по-широката екосистема на търговията. Офисите на компанията по целия свят са приложили мерки за енергийна ефективност, за да изпълнят този ангажимент, включително ангажимента за проектиране и експлоатация на сгради, базирани на LEED, както и модернизиране на осветителните и отоплителни системи. Компанията следва и политика по отношение на електрониката, която изисква най-малко 90% новите устройствата в най-големите офиси на фирмените филиали да отговарят на стандартите ENERGY STAR или на EPEAT.

„С нарастващия фокус в световен мащаб върху глобалните предизвикателства, свързани с промяната на климата, ние припознаваме и разбираме необходимостта да играем лидерска роля в изграждането на по-устойчиво бъдеще, заяви Дъглас Сабо, вицепрезидент и ръководител на направление Корпоративна отговорност и устойчивост на Visa Inc. По отношение на Visa това постижение показва колко сме посветени да бъдем добър пример и да вървим по пътя към устойчивите бизнес практики.“

Това постижение се основава на по-широката стратегия за устойчивост на Visa, която получи признание в бранша. Visa участва в северноамериканския индекс Dow Jones за устойчивост от 2017 г., част е от FTSE4Good Index, и бе обявена за компания, която се представя над средното ниво в сектора на услугите и софтуера от водещия независим глобален доставчик на изследвания и оценки на корпоративното управление на ESG и оценки за инвеститорите Sustainalytics през 2018 г.

Ангажиментът на Visa за устойчивост се разпростира и извън компанията. Сред многото предприети от компанията усилия са:

  • работа за премахване на неудобствата, свързани с градския транспорт и градската мобилност;
  • участие в проучване в 25 страни за здравословния и устойчив начин на живот на потребителите;
  • съдействие за стартиране на инициативата Travalyst, фокусирана върху устойчиви пътувания и туризъм и др.

 

За Visa Inc.

Visa Inc. (NYSE: V) е световен лидер в дигиталните плащания. Нашата мисия е да свързваме света чрез най-иновативната, надеждна и защитена мрежа за плащания, която позволява на частни лица, компании и стопанства да просперират. Нашата глобална развита мрежа за обработка на плащанията, VisaNet, позволява по цял свят да се извършват сигурни и надеждни транзакции и има капацитет да обработва над 65 000 съобщения за сделки в секунда. Непрестанният фокус на компанията върху иновациите е катализатор за бързия растеж на дигиталната търговия върху всякакви устройства, за всеки и навсякъде. В условията на глобален преход от аналогови към дигитални технологии Visa използва нашата марка, продукти, човешки ресурси, мрежа и мащаб, за да преначертава бъдещето на търговията. За повече информация, посетете visabg.com и  @Visa_BG.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Банки

УниКредит Булбанк дарява 100 хиляди лева на „Пирогов“

Published

on

UniCredit Bulbank

 

  • Средствата ще бъдат използвани за покриване на извънредните нужди на най-голямата болница за спешна медицина в страната във връзка с COVID-19

 

В условията на извънредното положение в страната, породено от пандемията COVID-19, УниКредит Булбанк дарява 100 000 лева на болница „Пирогов“, за да покрие възникналите извънредни медицински нужди. “Пирогов” e най-големият по рода си център за спешна медицинска помощ в България и в момента е изправен пред предизвикателството на COVID 19.

„В моменти като тези е важно да останем заедно, работейки за нещата, които наистина имат значение. Изправени сме пред общо предизвикателство и здравето на хората е основен приоритет за всички нас. Решихме, че най-добрият начин за справяне с тази спешна нужда е чрез подкрепа на болница „Пирогов“, която осигурява жизненоважни грижи за най-засегнатите “, заяви Теодора Петкова, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

 

Нашият екип от професионалисти е изключително благодарен на всички дарители, които реагират толкова бързо и ни подкрепят в нашата съвместна битка срещу невидимия враг“, коментира проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”.

 

Това дарение, направено от УниКредит Булбанк, следва усилията на УниКредит за справяне с пандемията COVID – 19 – в Италия банката дари над 2 милиона евро за медицинско и защитно оборудване, изследвания и грижи за пациентите.

 

Здравето и благополучието на служителите и клиентите са ключов приоритет за УниКредит Булбанк. Банката ще продължи да следи отблизо ситуацията и да действа в интерес на всички.

Continue Reading

Банки

Клиентите на Fibank ще използват облекчения при плащанията по кредити

Published

on

 

 

Във връзка с предприетите мерки от страна на европейските и национални институции, които целят да стимулират банките да продължат да финансират и оказват необходимата подкрепа на домакинствата и предприятията, изпитващи временни затруднения, Fibank (Първа инвестиционна банка) дава възможност на всички свои клиенти да отложат плащанията по кредити, ако те самите или техният бизнес са засегнати по някакъв начин от ситуацията с коронавируса (COVID-19).

 

Предложението ще важи за всички клиенти на Fibank – физически и юридически лица, които изпитват временни финансови затруднения да посрещат задълженията си към банката. Предоставената от банката възможност обхваща потребителски, ипотечни и жилищни кредити, както и кредитите за микро фирми, малки и средни предприятия, корпоративно кредитиране, включително и вноските по кредитни и бизнес кредитни карти.

 

Първа инвестиционна банка дава възможност на своите кредитополучатели да поискат и увеличение по лимитите на кредитните си карти, както и по-дълги гъвкави погасителни планове, докато имат нужда от подобно съдействие.

 

Клиентите ще могат да поискат чрез обаждане по телефон към своя кредитен консултант във Fibank или с обаждане към контакт центъра на банката (на телефон: * 22 65) вноските им по кредитите да бъдат отложени.

 

Потребители, които не са клиенти на банката, също ще могат да се възползват от нашите услуги, свързани с потребителските кредити и издаването на кредитни карти, като имат възможност да кандидатстват изцяло онлайн: https://credit.fibank.bg/ и https://cards.fibank.bg/

 

„Надяваме се, че нашето предложение ще помогне на клиенти и цели сектори, които по някакъв начин вече са или ще бъдат засегнати от по-ниски приходи заради разпространението на коронавируса в целия свят. То е насочено и към потенциалните заплахи, които всеки семеен бизнес в България може да понесе. Приканваме всички наши клиенти максимално да използват мобилното приложение MyFibank. При необходимост да се свързват с контакт центъра на банката и да плащат безконтактно в търговските обекти, като част от своите лични мерки за защита срещу разпространението на вируса“, сподели г-н Никола Бакалов – Изпълнителен директор и член на УС на Първа инвестиционна банка.

Continue Reading

Банки

Офисите на Райфайзенбанк работят при строго спазване на мерките против разпространение на коронавирус

Published

on

 

Здравето на клиентите, служителите и партньорите на Райфайзенбанк, както и запазването на операционния капацитет на банката са от най-висок приоритет. Банката призовава клиентите си да използват електронните канали за банкиране – мобилното банкиране RaiMobile, Райфайзен Онлайн и дигиталния портфейл RaiPay, чрез които бързо, лесно, удобно и сигурно могат да се осъществяват дистанционно основни банкови операции. Възможност за банкиране са и банкоматите, както и контактният център на Райфайзенбанк (0700 10000 за клиенти на Виваком и 1721 за клиенти на А1 и Теленор).

Офисите на банката продължават да работят както досега при спазване на строги мерки срещу разпространяването на вируси и се дезинфекцират по няколко пъти на ден, включително и банкоматите в тях. Ограничен е броят на клиентите, които се допускат едновременно в банковите офиси, като през цялото време ще се следи за спазването на дистанция между клиентите и служителите. Обслужването се осъществява на бронирана каса. Предвиждат се мерки за намаляване на капацитета с цел взаимозаменяемост на служителите, в случай на наложена карантина, за да може банката да продължи да обслужва своите клиенти.

Постоянно се наблюдава касовата наличност в офисите и АТМ устройствата и редовно се зареждат. Банката моли клиентите да спазват мерките против струпване на хора (отстояние от 1.5 м.), да посещават банката само при необходимост и да ползват електронните канали за банкиране.

В централата също са въведени мерки за запазване здравето на служителите, които в същото време гарантират непрекъсваемостта на операциите.

Ръководството на Райфайзенбанк постоянно следи ситуацията и при необходимост е готово да реагира с допълнителни мерки.

 

Continue Reading

Банки

Сирма помага на банките да създават собствени финтех решения и да си партнират с иновативни компании в сектора

Published

on

 

Компанията представи своето цялостно решение Open Banking Suite, създадено да ускори пускането на нови PSD2 съвместими платежни услуги

 

Българската софтуерна компания „Сирма Груп Холдинг“ представи първото по рода си цялостно решение за постигане на съответствие с новата европейска директива за платежните услуги PSD2. То се нарича Open Banking Suite (OBS) и предоставя на банките и FinTech компаниите множество иновативни функционалности и бизнес възможности, включително и пълно съответствие с евродирективата. Приета през ноември 2015 г. Директива PSD2 2015/2366 e създадена с цел да стимулира иновациите и конкуренцията на пазара на платежни услуги в Европейския съюз, включително и между не-банкови участници, както и да улесни навлизането на нови компании в него.

 

OBS е модулно решение за финансовия сектор, което предоставя на организациите основните функционалности, необходими за успешно разработване на продукти и услуги свързани с PSD2. Решението е модулно и е базирано на принципите на отвореното банкиране. То включва три модула, всеки от които може да се използва като самостоятелно решение или да се интегрира като пакет:

 

– Up2Connect (API Hub), който помага на банките да постигнат съответствие за отворено банкиране чрез създаване на API (Application Programming Interface – Интерфейс за разработка на приложения);

– Up2Seal осигурява решение за повишена сигурност посредством сигурна аутентификация на клиенти (т.нар. Strong Customer Authentication – SCA);

– Up2Pay е модул, който служи като софтуерен POS терминал.

 

Решението Open Banking Suite е независимо от доставчика на основния банков софтуер, не изисква допълнителен софтуер и може да бъде интегриранo в кратки срокове. То позволява на финасовите институции да предлагат нови платежни услуги със съкратено време за въвеждане на пазара, напълно фокусирани върху потребностите на клиентите и с гарантирана съвместимост с PSD2. Решението изцяло съответства на регулаторните технически стандарти на Европейския Банков Орган (European Banking Authority). То помага на финансовите институции да създават нови източници на приходи, посредством възможностите за разрастване и разширяване на картовия бизнес и насочване към нови категории търговци, използвайки отворени API.

Continue Reading

Банки

УниКредит дарява 2 млн. евро за превенция на коронавируса

Published

on

UniCredit Bulbank

 

 

УниКредит дарява 2 млн. евро за превенция на разпространението на новия коронавирус (COVID-19). Средствата ще бъдат използвани за купуване на маски и медицинско оборудване в Италия. Подкрепата цели да подпомогне справянето с епидемичното разпространение на вируса в страната, която е сред най-засегнатите в Европа.

 

„Като група, чувстваме ангажимент да подпомагаме всички общности, в които сме представени. Да подкрепяме и подпомагаме работата на гражданска защита в Италия е важно за колегите в УниКредит“, коментира Жан Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на УниКредит.

 

Освен това, през миналата седмица УниКредит обяви, че ще подкрепи активно регионите в Италия, които най-силно са засегнати от COVID-19 чрез разнообразни мерки. Сред тези мерки е и засилване на предлагането на отдалечени услуги, които дават възможност на клиентите да се обслужват без да ходят във филиали.

 

В тази връзка Андреа Казини, директор на УниКредит Търговско банкиране в Италия, коментира: „С тези мерки искаме да подкрепим засегнатите региони. Ще продължим да работим за това местните икономики да имат необходимата подкрепа и ще си партнираме с местните бизнеси, граждани и институции“.

Continue Reading

Банки

УниКредит Булбанк подписа споразумение за 100 млн. евро с Европейския инвестиционен фонд по нов гаранционен инструмент за сделки с търговско финансиране, в подкрепа на МСП

Published

on

 

 

Кредити при облекчени условия по издаване на банкови гаранции, акредитиви и при-експортни оборотни лимити ще могат да усвояват българските малки, средни и междинни предприятия от УниКредит Булбанк. За период от три години, банката ще предоставя на бизнеса за сделки с търговско финансиране, лимит от 100 млн. евро, с най-голям дял от трите банки посредници по Documentary Finance Facility, съгласно подписаното гаранционно споразумение с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) днес.

Под документа подписите си сложиха Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ и Винсент ван Стеенсел, отговарящ за инструментите със споделен риск в ЕИБ, Септимиу Постелнику, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк и Ралука Попеску, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране на УниКредит Булбанк.

„УниКредит Булбанк се утвърди като пионер при предоставяне на продукти и услуги, свързани с европейски програми и инструменти за финансиране. Като част от паневропейската група, ние разполагаме с безспорна експертиза да подкрепим растежа на бизнеса на нашите клиенти и да бъдем техен надежден партньор“, каза Септимиу Постелнику.

Ралука Попеску обясни, че благодарение на подписаното споразумение УниКредит Булбанк ще може да предложи на клиентите си преференциални условия по отношение на изискванията за обезпечение по издаване на условни лимити за банкови гаранции, акредитиви и оборотно финансиране.“

Гарантираните трансакции по този инструмент са насочени към МСП и междинни по категория фирми като допустими са множество бизнеси, без съществени ограничения за икономически сектор на дейност. Сред основните кредитоискатели са производствените предприятия, тези от сектор транспорт, предприятията, осъществяващи търговия на дребно и търговия на едро.

УниКредит Булбанк е лидер в страната по обем и брой обработени сделки за търговско финансиране. Банката предлага пълната гама от продукти за търговско финансиране: банкови гаранции, документарни акредитиви и събиране на пари в брой – внос/износ, потвърждение на акредитиви, дисконтиране и последващо финансиране. Тези услуги помагат на клиентите да сведат до минимум търговския риск, свързан с транзакциите, особено при работа с по-малко познати контрагенти, както и в случай на внос/износ с по-рискови дестинации.

Екипите от експерти на банката по търговско финансиране предлагат консултантски услуги на компаниите на всеки етап от техните сделки за търговско финансиране, а експертите от екип Европейски фондове управляват правилното изпълнение на гаранционните инструменти.

Continue Reading
Advertisement

Най-четени